VREMENSKE NEPRILIKE

Francuski vinari vatrom štite svoje vinograde od mraza, fotografije su spektakularne

 Zu_09
Kako bi spasili urod, francuski vinari proteklih noći pale vatru u svojim vinogradima

Baš kada smo se ponadali toplijem proljetnom vremenu, ovih nas je dana pogodila iznenadna hladnoća, a u nekim dijelovima zemlje čak i snijeg. Upravo takvi uvjeti posebne probleme stvorili su i brojnim vinarima. U Francuskoj, ali i ostatku Europe koju je ovih dana zahvatio val hladnoće, vinari se protiv vremenskih neprilika bore paljenjem vatre u vinogradogradima kako bi spasili urod od smrzavanja. Naime, u pojedinim su regijama temperature proteklih nekoliko noći padale čak ispod -5 stupnjeva.

Za vinare to znači neprestanu provjeru vinograda i dobru zaštitu kako ne bi došlo do još većih gubitaka pa se okreću paljenju posebno osmišljenih svijeća koje brzo podižu temperaturu na nasadima i zagrijavaju ih. Osim u vinogradima, ova metoda koristi se i u voćnjacima te vrtovima i mjestima gdje se uzgaja povrće. Inače, pojava proljetnog mraza jedan je od najvećih problema u vinarstvu i može uzrokovati dugoročne posljedice na nasadima i daljnjoj proizvodnji vina.

Protekle noći, dok su francuski vinari činili sve kako bi spasili svoj urod, nastale su i ove spektakularne fotografije koje donosimo u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. kolovoz 2022 16:59