VELIKO OTKRIĆE

Francuski znanstvenici tvrde kako će se bijeli tartufi od sada uzgajati u cijelom svijetu

 Goran Sebelic/Cropix
National Institute for Research into Agriculture, Food and the Environment objavio je kako se više od 10 godina istraživanja isplatilo

Najcjenjenija gljiva na svijetu još je jednom postala glavna tema brojnih rasprava. Francuski su znanstvenici, naime, objavili kako su otkrili metodu kojom bijeli tartuf, koji se inače traži posebnim metodama i cijene kojeg se kreću oko 5000 eura pa sve do 200 tisuća eura za kilogram, može biti uzgojen u kontroloiranim uvjetima. Iz Instituta za istraživanja na području agrikulture, hrane i okoliša (National Institute for Research into Agriculture, Food and the Environment) tvrde kako su upravo oni prvi na svijetu koji su se uspješno upustili u kontrolirani uzgoj talijanskih bijelih tartufa (Tuber magnatum pico), i to na francuskom tlu, prenosi portal Fine Dining Lovers.

Deset činjenica o najtraženijoj gljivi na svijetu

S istraživanjem su krenuli prije više od 10 godina, točnije 2008. godine, a tartufe dobivene na ovaj način prvi put su ubrali 2019. godine. Isto su ponovili i godinu kasnije.

"Proizvodnja bijelog tartufa izvan područja njegove prirodne rasprostranjenosti otvara nove mogućnosti uzgoja u Francuskoj, ali i ostatku svijeta", poručili su iz Instituta.

Francuski ministar ruralnog razvoja ovo je otkriće nazvao izvanrednim i velikom inovacijom, a za The Times je dodao i kako sam spomen bijelog tartufa u njemu budi najukusnija gastronomska sjećanja.

Dom bijelog tartufa inače je talijanski Piedmont, a osim u Italiji, može se pronaći i na područjima Balkana, pa i u Hrvatskoj. Raste blizu stabala lješnjaka i hrasta te se najčešće traži u jesen. Može narasti i do veličine 12 centimetara.

Pročitajte priču o turopoljskim tartufima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 01:37