ZANIMLJIVO OTKRIĆE

Francuzi napravili foie gras u laboratoriju pa prevarili čak i iskusnog chefa

 Marko Miscevic/Cropix
Delikatesa čija je proizvodnja u velikom broju zemalja zabranjena sada je dobila zaniljivu alternativu

Francuski tehnološki start up Gurmey započeo je s radom na projektu koji bi trebao omogućiti stvaranje pačje jetre ili foie grasa u laboratoriju. Opće je poznato kako je upravo ova delikatesa prilično kontroverzna te kako je u velikom broju zemalja danas, zbog neetičnog i nasilnog šopanja životinja, zabranjen uzgoj zbog dobivanja guščje jetre. Srećom, francuski je start up pronašao rješenje te do sada već prikupio 10 milijuna dolara investicija za razvoj novih tehnologija.

Cijela ideja počiva na proizvodnji foie grasa bez klanja pataka, pomoću stanica iz jaja. Iz Gurmeyja su potvrdili i kako jedan od ispitanika koji je prisustvovao kušanju njihovog novog proizvoda, inače chef u restoranu s Michelinovom zvjezdicom, uopće nije primijetio razliku između onog što mu je ponuđeno i pravog foie grasa te kako im upravo to daje nadu da proizvod koji su stvorili itekako ima smisla.

Dobro je dodati i kako Gourmey planira na ovaj način dobiven foie gras prodavati po cijeni originalnog proizvoda, a nadaju se i kako će i chefovi diljem svijeta, posebno u Francuskoj, prepoznati kvalitetu njihovog proizvoda, piše Fine Dining Lovers.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:40