ZA POD ZUB

Fritule sa slaninom su me raspametile, a tek kad ih umočite u umak od jogurta i mladog luka!

 Lidija Lončarić
Imamo novi slasan favorit koji radimo na kućnim druženjima uz puno alkohola

Iako je gotovo već sredina prosinca, ove se godine još uvijek nisam ozbiljno bacila na blagdansko pečenje. Kada sam ovih dana to napokon shvatila, nepravdu sam odlučila ispraviti prvim ovogodišnjim fritulama. I to slanim! Ako pitate mene, ovo je odlična grickalica za blagdanske dane kada se okuplja ekipa, otvara se dobro vino i traže se one posebne boce piva. Slane fritule, naime, slažu se i uz jedno i uz drugo. Za pripremu vam nisu potrebni baš nikakvi posebni sastojci, sve ih vjerojatno već imate u hladnjaku, a od navedene količine dobit ćete 30-ak fritula veličine zalogaja, taman dovoljnu količinu da se isprazni boca na stolu. Osim toga, priprema je toliko jednostavna da ih napraviti mogu i oni kojima kuhanje baš ne polazi za rukom, a zbog dodatka slanine i crvene paprike te mladog luka u umaku, provjereno govorim, svidjet će se baš svima za stolom. Osim uz hrskavu slaninu, poslužiti ih možete i uz druge dodatke, primjerice sir ili kakvu finu domaću paštetu, ali nekako najlogičniji odabir svakako je dobar, osvježavajući kremasti umak na bazi jogurta s hrskavim lukom. Ako bolje pogledate, shvatit ćete kako cijela kombinacija čak i bojama podsjeća na Božić. S ovom grickalicom, dakle, ovih blagdana zbilja nema greške!

image
Lidija Lončarić

Slan(inast)e fritule

  • 1 jaje
  • 200 g jogurta
  • 200 g brašna
  • 1 žličica rakije po želji
  • 2 žličice praška za pecivo
  • Sol
  • 150 g slanine
  • 200 g grčkog jogurta
  • 1 mladi luk
  • 2 žlice crvene paprike
  • Ulje

Najprije pomiješajte jaje i jogurt. Po želji dodajte malo rakije kako tijesto ne bi upilo previše masnoće. Dodajte brašno i prašak za pecivo, dobro pomiješajte pa dodajte sol. U dubljoj posudi dobro zagrijte ulje, žličicom vadite smjesu i stavljajte je u ulje. Kratko pržite sa svih strana i cijelo vrijeme držite fritule na oku kako ne bi zagorjele. Dok se fritule peku, slaninu narežite na tanke ploške i stavite je na papir za pečenje. Ubacite je u pećnicu na 200 stupnjeva i pecite oko 15 minuta, ovisno o tome koliko su veliki komadi koje pečete. Želite dobiti hrskavu, prhku pečenu slaninu. Kada je gotova, izvadite je i dobro osušite papirnatim ubrusima. Prebacite je u blender ili je usitnite štapnim mikserom. Kada ste ispekli sve fritule, u zdjelici pomiješajte malo soli i crvenu papriku. Dodajte i mrvice slanine pa u dobivenu smjesu uvaljajte fritule. Umak napravite od grčkog jogurta tako da pomiješate jogurt i sitno sjeckani mladi luk, malo limunovog soka, soli i papra. Na kraju dodano pospite mrvicama slanine i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:15