VINSKE MUŠICE

FURMINT: Kad bi se samo jedna vinska sorta morala izdvojiti kao najvažnija sorta Austro-Ugarske Monarhije, to bi bila upravo ova!

Domaće tržište počelo je pokazivati interes za pušipele i druge inačice sorte furmint koje dolaze u sve boljim izdanjima

Kad bi se samo jedna vinska sorta morala izdvojiti kao najvažnija sorta Austro-Ugarske Monarhije, to bi zasigurno bio furmint, kako ga u originalu zovu Mađari, ili moslavac i pušipel, kako ga zovu Hrvati, ili šipon - kako ga zovu Slovenci, ili mosler - Austrijanci, ili zapfner, kako ga zovu Nijemci. Postoji još niz drugih sinonima za ovu sortu, osobito u Mađarskoj gdje je daleko najzastupljenija, ali i u zemljama poput Rumunjske, Slovačke, Rusije i Ukrajine gdje se također može naći. Daleko najveća količina nasada furminta nalazi se u mađarskoj vinskoj regiji Tokaj, nekih 4000 hektara, zatim se značajan broj od nekih 700 hektara nalazi u Sloveniji, a potom slijede Slovačka, Austrija, Hrvatska, sada ruski Krim, Rumunjska, Njemačka i ostali. Sorta je slavu stekla zahvaljujući slatkim i botriziranim Tokajcima, omiljenom vinu europskih dvorova u proteklim stoljećima. Primjer tadašnje popularnosti je trgovačka ispostava ruskog carstva u regiji Tokaj čiji je jedini zadatak bio osigurati dvoru dovoljne količine tog obožavanog slatko-kiselog nektara.

Nažalost, s dolaskom komunizma nakon Drugog svjetskog rata slavni tokajac se pretvorio u svoju sjenu i sorta furmint na kojoj se tokajac, uz lipovinu (harslevelu) i muškat, bazirao na internacionalnoj sceni sasvim je pala u zaborav. U našim zemljama socijalističkog bloka od iste sorte počela su se praviti masovna, jeftina vina nižih alkohola i visokih kiselina, narodski zvani kiseliši. S demokracijom je počeo oporavak dug skoro trideset godina koji nije bio nimalo jednostavan, jer su pažnju svjetske vinske javnosti u međuvremenu preuzela desertna vina drugih regija poput francuskog Sauternesa ili njemačkih Mosel rieslinga od prosušenih bobica. Danas se trend polako okreće i Tokaj, ali i monosortna vina od furminta/moslavca/šipona konačno počinju dobivati pažnju dostojnu svog renomea. Primjerice, slovenskim vinarijama Puklavec family wines i Verus nije problem na stranim tržištima prodati svoj šipon, a mađarski furminti postižu bolje cijene od drugih mađarskih sorti ili vina. U Hrvatskoj se najveća količina nasada moslavca nalazi u Međimurju, gdje doduše lokalno stanovništvo za tu sortu koristi slovenski naziv šipon, a kada vino ispunjava uvjete kvalitete koje nameće lokalna udruga vinara, smije se označiti u Međimurju tradicionalnim nazivom sorte – pušipel.

Projekt Pušipel je konačno uspio zaustaviti trend propadanja te sorte u Hrvatskoj i donijeti na tržište najbolje od međimurskih moslavaca/šipona. Pušipel s oznakom Classic je standardno suho ili polusuho vino s naglašenom svježinom, ali zajamčenom kvalitetom lokalne udruge, a postoji još i Pušipel s oznakom Prestige koja je rezervirana samo za najbolja vina od te sorte kad dolazi iz Međimurja. Domaće restoransko tržište počelo je pokazivati interes za pušipele i druge inačice sorte furmint i doživljava ga kao autentičniju zamjenu za njemački riesling (rajnski rizling), jer s tom sortom dijeli brojna aromatska i okusna svojstva, kao i potencijal za dugogodišnje čuvanje, a cijenom su pristupačniji od njemačkog rizlinga. Danas predstavljamo tri izvrsna vina od furminta.

CMREČNJAK, PUŠIPEL CLASSIC 2018 CIJENA: 54 KN (VRUTAK); 90/100

Sjajan primjerak međimurskog pušipela ovjenčanog Decanterovom srebrnom medaljom. Živo, ugodno naglašenih kiselina u ustima, osvježavajuće i lagano, a istovremeno intenzivno sa živahnom slasti na finišu. Diskretnih citrusnih aroma s primjesama cvjetnih nota. Spoj laganog i kompleksnog je definitivno moguć kad je pušipel u pitanju. Uz ribu i školjke, osobito masnije tipove ribe poput grdobine, a s druge strane savršeno će poslužiti za rashlađivanje toplih ljetnih popodneva i večeri. Alk. 12%.

PUKLAVEC, SEVEN NUMBERS FURMINT 2016 CIJENA: 80 KN (LUMA EKSKLUZIV); 93/100

Šipon u svojoj najboljoj maniri. Odležan taman koliko treba da uhvati tercijarni štih, kremast na jeziku, citrusan na retrookusu, mineralnost iskače iz svakog gutljaja, zaista nesvakidašnje iskustvo koje vam mogu pružiti još samo dobri rajnski rizlinzi.Može ga se trošiti odmah jer je u idealnom stupnju razvoja, ali će trajati još najmanje 5 do 8 godina. U svakom slučaju, kolekcionarska vrijednost. Alk. 13,5%.

APATSAGI PINCE, SOMLOI FURMINT 2015 CIJENA: NA UPIT U VINARIJI; 91/100

Somló je minijaturna mađarska vinska regija slavna po iznimnoj mineralnosti svojih vina koja teško nalazi pandana u svijetu danas popularnih vina. U vinima iz Somla zaboravite na voćnost, ovdje dobivate drugačiju dimenziju vina i svakako nesvakidašnje iskustvo. Kremoznost na jeziku, razvijenost na nosu te mineralnost sjedinjena sa živom slasti na finišu i retrookusu. Nijedna ozbiljna vinska kolekcija na svijetu ne bi smjela biti bez barem jednog furminta iz Somla. Vi pokušajte s ovim, klasičnim reprezentom Somla. Alk. 13,5%.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:34