ČETVRTA SEZONA MASTERCLASSOVA

GALA VEČERA U RESTORANU ALFRED KELLER: Najbolja promocija cijenjenih hrvatskih vina Iločkih podruma!

U restoranu Alfred Keller lošinjskog boutique hotela Alhambra počinje još jedna sezona enoloških masterclassova, i to predstavljanjem biranih etiketa cijenjenih hrvatskih vina Iločkih podruma.

To je dosad najveći hrvatski proizvođač čija će vina biti predstavljena na ekskluzivnom masterclassu u uvali Čikat. Podsjetimo, u protekle tri sezone u Alhambri su se, među ostalim, predstavili Sassicaia, Opus One, Château Mouton Rothschild, Chateau Palmer, Hugel, Slovenci iz Goriških brda - Kristančič Movia, Marjan i Edi Simčič, ali i hrvatski proizvođači Benvenuti, Krauthaker te na skupnom masterclassu plešivički vinari Korak, Šember i Tomac. Dosad, dakle, veliki hrvatski proizvođač poput Iločkih podruma još nije dobio svoj masterclass. Zainteresiranost grupe Jadranka Hotels & Villas da u svojem hotelu visoke kategorije promovira takvu vinariju još je jedno priznanje hrvatskom vinarstvu, ali i posebno priznanje samoj vinariji čija su dostignuća proteklih godina potvrdili i nagradili najvažniji svjetski vinski sajmovi poput International Wine Challengea, Decantera, pariškog Vinalies Internationalesa, Concours Mondial Bruxelles...

UGLEDNA VINARIJA

Kako su nam objasnili u Iločkim podrumima, odnosno na njihovoj ekskluzivnoj lokaciji Principovcu, gdje su nas upoznali s vinima koja putuju na Lošinj, sparivanje vina i hrane na masterclassu u Alhambri ide obrnutom logikom. Naime, tim restorana Alfred Keller za gala večeru, koja će se održati 27. travnja, pojedinim je vinima prilagođavao meni, odnosno sljedove jela, a ne, kako je uobičajeno, birao vina za svoja jela. Prvi je izbor, dakle, bio onaj enološkog tima iz Iločkih podruma, na čelu s glavnom enologinjom Verom Zimom, samozatajnom stručnjakinjom koja je najzaslužnija za preporod i današnji ugled ove vinarije. Jer, jedno su legendarne epizode iz bogate povijesti Iločkih podruma, poput uključivanja njihova traminca na vjenčanja britanske kraljevske obitelji, a drugo današnja kvaliteta vina i njihova pozicija na tržištu.

Piće dobrodošlice na lošinjskoj gala večeri bit će Princeps iz 2016. Prvi i jedini njihov pjenušac napravljen je 100 posto od frankovke, tradicionalnom metodom vrenja u boci, a proizvodi se od berbe 2006. Ovo, kao i sva ostala vina te večeri, predstavit će Ivana Raguž, enologinja iz Iločkih podruma, i Kristijan Merkaš, F&B menadžer i glavni korporativni sommelier Jadranka grupe hotela. Chardonnay Premium 2018. poslužit će se uz hladno predjelo, hobotnicu i mozzarellu di bufala, kojima pogoduju vina izraženije mineralnosti, kakvu svježi, čisti, crispy chardonnay, napravljen u potpunosti u inoksu, definitivno ima. Uz jedno od jela za koja nam je kuharski tim Alfreda Kellera dao i recepte, file kovača s bobom i špinatom, poslužit će se dva izvrsna arhivska vina koja po njihovu mišljenju najbolje odgovaraju ovako delikatnoj namirnici: Graševina 2008. i Rajnski rizling 2006., oba u top formi. Veri Zimi oči su se caklile od ushićenja dok nam ih je predstavljala. Traminac Premium 2017., poznato i priznato signature vino Iločkih podruma, bit će poslužen uz domaće raviole s crnom slavonskom svinjom i gorgonzolom.

ZVUČNA IMENA

I, napokon, Frankovka Premium 2016., jedno od vina ove vinarije koje ukazuje na velike potencijale i zasluženi comeback u nas još uvijek zanemarene sorte. Ona će sasvim sigurno dostojno pratiti pačja prsa s mlincima i brusnicama, za koja također donosimo recept. Desert od ličija, kako i priliči, popratit će traminac s Principovca, izborne berbe prosušenih bobica 2011. Uključivanje Iločkih podruma u prvi masterclass sezone 2019. hotela internacionalne visoke klase i njegova fine dining restorana dobar je znak konkurentnosti domaćih velikih vinarija koje su se, napokon i valjda zauvijek, oslobodile stigme lošeg konfekcijskog vinarenja naslijeđenog iz socijalizma. Uostalom, Iločki podrumi započinju sezonu sad već etabliranih lošinjskih vinskih masterclassova koji se, nakon njih, nastavljaju zvučnim lipanjskim nastupom Château Lafite Rothschilda iz Margauxa. Ima li boljeg društva?

File kovača s bobom i špinatom

600 g fileta kovača
5 g soli
0,02 l maslinova ulja
400 g boba za pire
50 g maslaca
300 g boba za prilog
100 g konkase od rajčice
2 g češnjaka
0,07 l maslinova ulja
80 g mladog špinata
0,03 l maslinova ulja
sol i papar po potrebi

File kovača začiniti i ispeći na maslinovu ulju. Bob skuhati u kipućoj vodi. Procijediti ga i ostaviti malo vode sa strane. Staviti u mikser, dodati ostatak namirnica i smiksati. Ako je pire pretvrd, dodati vodu u kojoj ste kuhali bob. Bob za prilog skuhati u kipućoj vodi i ohladiti u vodi s ledom. Oguliti ga od vanjske ovojnice. Na maslinovu ulju prepržiti češnjak, dodati rajčicu i bob te po potrebi začiniti. Prije serviranja dodati malo maslinova ulja. Na ugrijanom maslinovu ulju sotirati mladi špinat i začiniti te servirati uz bob i ribu.

Pačja prsa s mlincima i brusnicama

600 g pačjih prsa
4 g soli
100 g mlinaca
30 g pancete
0,15 l vrhnja za kuhanje
1 jaje
200 g očišćenog krumpira
50 g maslaca
0,2 l mlijeka
0,3 l pačjeg tamnog umaka
60 g suhih brusnica
sol i papar po potrebi

Zarezati kožu na pačjim prsima i posoliti. Meso staviti na hladnu tavu i peći na strani kože dok se masnoća ne otopi. Okrenuti na stranu mesa i staviti u pećnicu zagrijanu na 175°C oko 15 min do unutarnje temperature od 62°C. Mlince blanširati i staviti u namašćeni kalup. Preliti umakom od infuziranog vrhnja s pancetom i jajetom. Peći do zlatnožute boje. Krumpir očistiti, narezati na kocke i staviti kuhati s mlijekom i maslacem. Kad je kuhan, protisnuti ga kroz sito i začiniti po potrebi. Tamni umak od patke prokuhati uz dodatak pilećeg temeljca. Dodati suhe brusnice i kuhati do željene gustoće te po potrebi začiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 14:32