Malo tko nije čuo za Nusreta Gökçea, poznatog pod imenom - Salt Bae. Naime, njegov Instagram profil prati oko 53 milijuna ljudi, a na njegovom TikTok-u ćete naići na više od 147.000 objava koje prikazuju ovog kuhara i ugostitelja specijaliziranog za steakove. U većini tih videa nosi sunčane naočale, ima prepoznatljiv konjski rep i izvodi svoj karakterističan pokret posipanja soli.
No, iako su njegovi nastupi na društvenim mrežama nekima možda zabavni i atraktivni, stvarnost za njegove zaposlenike, čini se, nije ni približno takva. Gökçe je bio predmet brojnih optužbi i sudskih tužbi, a bivši radnici teretili su ga za sve - od rasne diskriminacije do nepoštenog raspolaganja napojnicama. Uz to, restorani u njegovom vlasništvu nizali su loše kritike pa su se mnogi zapitali je li doista došao kraj Salt Beau?
Tko je Salt Bae?
Gökçe je rođen i odrastao u selu Paşalı, u općini Şenkaya u Turskoj. Riječ je o malom selu s vrlo ograničenim resursima i slabom infrastrukturom. Godine 2024. Paşalı je dospio u lokalne vijesti jer mu je, navodno, uskraćen pristup projektu opskrbe pitkom vodom. Mještani su tvrdili da su resursi desetljećima bili ograničavani zbog diskriminacije prema Kurdima. Gökçe ističe da odrastanje u Paşaliju nije bilo nimalo lako zbog oskudice. Zbog sve lošije financijske situacije u obitelji, morao je početi raditi već s 13 godina. Zaposlio se kao šegrt u mesnici u Istanbulu i unatoč iscrpljujućim smjenama, koje su trajale i po 20 sati, smatra da mu je taj posao bio blagoslov. Upravo je to bio početak njegove karijere u prehrambenoj industriji, a nakon što je preživio kao šegrt, stekao je dovoljno iskustva da dobije posao u jednom od najpoznatijih steakhouse restorana u Turskoj.
Prije nego što je otvorio vlastiti restoran, Gökçe je odlučio ozbiljno istražiti zanat. Nakon rada u turskom steakhouseu, otputovao je u Buenos Aires kako bi naučio više o industriji mesa. Gökçe je također boravio i u Sjedinjenim Američkim Državama, kako bi bolje razumio kako funkcionira steakhouse poslovanje.
"Naučio sam posao", rekao je za časopis Taste and Flavors. "Radio sam naporno, s nezasitnom željom da budem bolji, i upoznao prave ljude."
Nakon što je usavršio zanat, vratio se u Tursku i 2010. otvorio svoj prvi steakhouse Nusr-Et u Istanbulu. Restoran nije bio velik, imao je samo osam stolova, ali privukao je imućnu klijentelu, uključujući investitora koji mu je pomogao proširiti posao i otvoriti nove restorane u Turskoj, Kataru i Dubaiju. No, prava slava došla je zahvaljujući društvenim mrežama.
Svjetska slava
Godine 2017., Gökçe je na Instagramu objavio video u kojem na osebujan način posipa sol po odresku, i može se reći da mu se život tada zauvijek promijenio. Video, koji je pogledan milijune puta, prikazuje njegov jedinstveni pokret: s rukom savijenom unatrag, prstima u zraku, sol klizi niz njegov lakat i pada na meso. Tada je i dobio nadimak Salt Bae, po kojem je danas poznat diljem svijeta.
Video je zaintrigirao svijet, a Gökçe je u kratkom vremenu prikupio milijune obožavatelja, uključujući i brojne slavne osobe. Bruno Mars je podijelio video na svojim društvenim mrežama (čime je dodatno proširio njegovu popularnost), Rihanna je nosila majicu s njegovim likom, a Leonardo DiCaprio posjetio je njegov restoran u Dubaiju. Od tada je turski ugostitelj viđen u društvu nogometne legende Davida Beckhama, glumca Jasona Stathama, Al Pacina i mnogih drugih slavnih lica.
S novostečenom slavom pod nadimkom Salt Bae, Gökçe se brzo pokrenuo. Iskoristivši popularnost koju je stekao kratkim viralnim videom na društvenim mrežama, otvorio je novu podružnicu restorana Nusr-Et u Midtownu u New Yorku. No unatoč svom statusu internetske senzacije i dugogodišnjem iskustvu u pripremi steakova, njegov američki restoran nije naišao na odobravanje kulinarskih kritičara.
Robert Sietsema, tadašnji glavni kritičar portala Eater New York, opisao je hranu kao ‘gumastu‘ i ‘bez puno okusa‘. Kritičar New York Timesa, Pete Wells, pohvalio je steak, ali je krumpir nazvao groznim, a salate nezanimljivima. Opći je zaključak recenzenata bio da su Salt Baeove izvedbe zabavne, a steak solidan, no cijene su jednostavno previsoke. Kritičar New York Posta, Steve Cuozzo, otišao je toliko daleko da je novu lokaciju Nusr-Eta nazvao pljačkom. Mnogi su također primijetili da, iako se restoran reklamira kao turski steakhouse, turskog utjecaja na jelovniku gotovo i nema.
Unatoč lošim kritikama svog prvog restorana u New Yorku, Gökçe nije odustao. Godine 2020., neposredno prije nego što su pandemijske mjere zatvaranja pogodile svijet, otvorio je još jedan lokal u gradu, ali ovaj put nije se radilo o steakhouseu, već o burger restoranu prikladnog imena Saltbae Burger. Kritike su opet bile razočaravajuće, posebno zbog previsokih cijena (jedan je milkshake koštao gotovo 100 dolara). Sietsema je ponovno izrazio razočaranje hranom, istaknuvši da su svi burgeri imali isti okus, čak i onaj pripremljen od wagyu mesa. Drugi Eaterov kritičar, Ryan Sutton, rekao je da je jedina dobra stvar u burgerima bila luk.
Eater nije bio jedini izvor nezadovoljstva. I drugi su mediji zatrpali novi burger lokal kritikama, nazivajući hranu bljutavom i bezličnom. Početkom ožujka 2020., gastronomski novinar Gothamista, Scott Lynch, proglasio je Saltbae Burger trenutno najgorim restoranom u New Yorku.
Tužbe i nezadovoljstvo radnika
No kritike nisu bile usmjerene samo na cijene i kvalitetu hrane, već i na postupanje prema zaposlenicima. Iako su cijene u restoranu bile astronomske, otkriveno je da kuharima u londonskoj podružnici Nusr-Eta plaćaju samo 12 do 13 funti po satu. Za usporedbu, to je tek 3 do 4 funte više od cijene jednog pića u restoranu. Korisnici društvenih mreža ponovno su reagirali s ogorčenjem, ističući da su to plaće koje se inače nude u lancima brze hrane.
Godine 2022., bivši zaposlenik londonskog Nusr-Eta izjavio je za medije da unutarnje funkcioniranje restorana podsjeća na McDonald‘s. Naveo je da se pomfrit posluživao smrznut i s Heinz kečapom, a da su neka vina imala nemoralnu maržu od 2.000 funti.
Uz to pet bivših grill majstora iz restorana u New Yorku podnijelo je tužbu, tvrdeći da je Gökçe bio agresivan i nepristojan prema osoblju. Naveli su da je često okrivljavao pogrešne zaposlenike za greške koje su se događale.
Gökçeova menadžerska praksa nije jedina stvar koja mu je stvarala probleme. Njegovi su restorani također optuženi za nepravilno upravljanje napojnicama. Tako su, primjerice, 2022. godine, 24 radnika iz restorana u Miamiju pokušala tužiti restoran zbog načina na koji je raspoređivana obavezna naplata usluge od 18%. Tvrdili su da su trebali dobivati tu naknadu uz svoju redovnu plaću, kao oblik napojnice. Međutim, izgubili su slučaj, sud je odlučio da se radi o dodatnoj naknadi za uslugu, a ne o napojnici namijenjenoj osoblju.
U isto vrijeme suočio se s problemima u vlastitim restoranima, pa tako ranije spomenuti ‘najgori restoran u New Yorku‘ nije dugo potrajao. Godine 2023., samo tri godine nakon otvaranja, Saltbae Burger zatvorio je svoja vrata. Tada je najavljeno da će se dio jelovnika preseliti u njujorški Nusr-Et steakhouse, koji je do danas i dalje otvoren.
Iste godine, podružnica u Bostonu također je dospjela u probleme, oglašena je za najam preko lokalne agencije za nekretnine. Iako je glasnogovornik tada tvrdio da bi se restoran mogao preseliti, do 2025. godine Nusr-Et više ne posluje u Bostonu. I ta je lokacija, čini se, trajala otprilike tri godine, otvorena je otprilike u isto vrijeme kad i Saltbae Burger. Imao je buran početak, nedugo nakon otvaranja, restoran je privremeno zatvoren zbog kršenja higijenskih mjera povezanih s pandemijom.
Godine 2023., dodatni pritisak na Gökçea i njegov restoran stvorila je i istraga portala Business Insider. Medij je razgovarao s brojnim bivšim zaposlenicima, koji su optužili Gökçea za stvaranje kulture straha u svim svojim restoranima. Jedan bivši menadžer, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da je Gökçe razvio "kompleks božanstva". Bivša barmenica ispričala je da je rad u Nusr-Etu na Mikonosu bio poput rada u svijetu iz distopijske serije ‘Igre gladi‘.
Jedan bivši zaposlenik izjavio je da su svi živjeli u neizvjesnosti, stalno očekujući otkaz. Drugi se prisjetio incidenta kad je Gökçe otpustio zaposlenika samo zato što mu se nije svidjela njegova košulja. Nekoliko bivših radnica tvrdilo je da je šef poticao hipermaskulinu atmosferu i da nije pokazivao poštovanje prema zaposlenicama.
Zatvaranja restorana nisu stala s 2023. godinom. Početkom 2025., Gökçe se konačno oprostio od Nusr-Eta u Dallasu. Nedugo nakon toga objavljeno je da se zatvara i njegova podružnica u Las Vegasu.
Gdje je Salt Bae danas?
Trenutno, Nusr-Et ima tri aktivne lokacije u Sjedinjenim Američkim Državama. Unatoč kritikama, restoran u Midtownu u New Yorku i dalje posluje, kao i onaj u Miamiju. Treći američki restoran nalazi se u Beverly Hillsu. Nakon što je objavljeno zatvaranje u Las Vegasu, Gökçeov tim poručio je da bi u istom gradu uskoro mogla biti otvorena nova lokacija, ali za sada nema službenih informacija.
Većina restorana Nusr-Et danas se nalazi u Turskoj, gdje lanac ima osam lokacija, od kojih se pet nalazi u Istanbulu. Osim toga, restoran je prisutan i na Bliskom istoku - u Dubaiju, Abu Dhabiju i Dohi te u Mikonosu u Grčkoj. Londonska podružnica također je još uvijek otvorena, iako je nedavno znatno snizila cijene.
Nema sumnje da se Gökçe našao u središtu mnogih kontroverzi, od optužbi za diskriminaciju, preko nepravilnog raspolaganja napojnicama, do posluživanja preskupe hrane upitne kvalitete, ali ipak nastavlja dalje.
Trenutno mu je fokus na latinoameričkom tržištu, a osobito na Ciudad de Méxicu, gdje se planira otvorenje novog steakhousea krajem 2025. godine.
Nusr-Et se također nije odrekao europskog tržišta. Prema najavama lanca, nove lokacije planiraju se otvoriti u Ibizi, Rimu i Milanu. Prema tvrdnjama iz Nusr-Eta, zatvaranja restorana u Las Vegasu i Dallasu, kao i najavljene nove podružnice, dio su strateškog plana za budući rast.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....