Netflixova nova sezona nagrađivanog serijala ‘Chef’s Table: Legends‘ donosi priče o četvero kulinarskih velikana koji su svojim radom zauvijek obilježili gastronomsku scenu - Thomas Keller, Alice Waters, José Andrés i Jamie Oliver. Tim povodom, gastronomski portal Bon Appétit okupio je upravo ove chefove za stol, ali ne kako bi kušali jela, već kako bi zajedno prokomentirali ono što mnoge goste restorana i danas zanima: postoji li uopće nešto kao "otpadni dijelovi" životinja i koji su to sastojci koje bi trebali ponovno otkriti u kuhinji?
Na pitanje što se u kulinarstvu još smatra jeftinim dijelom životinje, a zapravo ima velik potencijal, Thomas Keller odmah je povukao granicu: "Ne vjerujem da životinja ima ‘otpadne‘ dijelove. Ako poštujemo odakle hrana dolazi i životinju koja je dala svoj život, teško je govoriti o nečemu kao smeću." Kellerova filozofija duboko je ukorijenjena u poštovanju prema namirnici, bez obzira na njezin oblik ili komad.
Za razliku od Kellera, španjolski chef José Andrés nema zadrške kad su u pitanju dijelovi koje mnogi zaobilaze. "Obožavam svinjske nogice. I pileće nogice," kaže sa smiješkom. No, tu nije stao. "Mozak janjeta, to je delikatesa. I oči crvenog snappera, da, oči! Ne samo da su jestive, nego su stvarno dobre."
Jamie Oliver odmah se nadovezao s jednako entuzijastičnim doprinosom: pluća. "Pluća su potpuno podcijenjena. Kod nas ih se gotovo nigdje ne koristi, ali kad odete u Španjolsku ili Italiju, otkrijete da upravo oni daju onu skrivenu dubinu okusa raguima. Kad doma pokušavate napraviti isti ragu, a nešto fali - e, to su često pluća."
U duhu prijateljskog razgovora, Alice Waters je sa smijehom komentirala ideju da bi netko jeo oči ribe, dok su se ostali složili da i riba, bez obzira na nesuglasice kada je u pitanju kategoriziranje iste, zaslužuje jednako poštovanje kao i svaka druga životinja na tanjuru.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....