MJESTO ZA MARENDU

Gdje jesti u Puli? Lokalci rado preporučuju ovo mjesto, hrana je domaća, a cijene razumne

 Marako85/Getty Images/istockphoto
"Od nas nitko nije otišao gladan", poručuju iz među lokalcima popularne konobe
"Od nas nitko nije otišao gladan", poručuju iz među lokalcima popularne konobe

Ovih smo dana na portalu Glasa Istre naišli na priču o konobi kod Zvaneta u Puli koju posebno vole lokalci te koja, u vrijeme kada su svi digli cijene, nudi domaća jela koja goste ipak ne koštaju previše. Kako navode u svom tekstu, u vrijeme marende ovdje se zadržavaju najviše radnici i poslovnjaci, dok u vrijeme ručka češće dolaze obitelji. Također, konobu kod Zvane lokalci će rado preporučiti i gostima u potrazi za domaćim istarskim jelima.

Vlasnica konobe je Marija Krizman, a njezin tim čine spretne žene u čijoj kuhinji kompromisa nema. Ovdje se, naime, sve radi od nule, od guljenja krumpira do izrade domaće tjestenine. Svakodnevno pripreme i do 30 litara maneštre i 20 litara fažola, a sva jela rade po starim istarskim receptima koje su naslijedile od svojih mama, nona ili svekrva. Neke od zaposlenica u konobi rade po 20-ak godina

"Počeli smo s domaćom kuhinjom, kad smo otvarali razmišljali smo hoće li to biti restoran ili konoba i odlučili smo se za konobu s autohtonom istarskom kuhinjom i marendama. Po zahtjevima gostiju smo proširivali ponudu, no otkako je konoba otvorena, nismo mijenjali ni poziciju ni ime konobe koje smo dali po suprugu Ivanu, koji se u Žminju po dijalektu naziva Zvane. Imamo svoje povrće s obiteljske njive u Žminju koje koristimo u kuhinji. To su salata, blitva, krumpir, kelj, a imamo i svoje kokošje meso", ispričala je Marija za Glas Istre te dodala kako su ona i suprug zagazili u penzionerske dane, a posao u konobi preuzela je kćer Gordana Krizman.

Uz već spomenuta jela na žlicu, nude i tripice, jotu porciju koje ćete ovdje platiti tek oko 4 eura, zatim jela kao što je musaka, domaći fuži i njoki u bogatim umacima, ali i mesne specijalitete kao što su pečena rebra s krumpirima te različite varijante šuga poput, primjerice, onog od divljači ili piletine koje vlasnica Marija, otkriva za Glas Istre, najviše voli pripremati i koji će vas ovdje koštati tek oko 7 eura. Jela iz konobe kod Zvaneta mogu se naručiti i putem dostavnih službi.

Cijelu priču pročitajte ovdje, a u slučaju da ste od Pule ipak previše udaljeni da biste kod Zvaneta danas svratili na marendu, u nastavku ostavljamo recept za istarsku jotu kojom na jednostavan, a ukusan način možete zagrijati kuhinju i razveseliti ukućane već danas.

KAKO NAPRAVITI JOTU

image
Berislava Picek/cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 10:49