Kada se u istoj kući spoje ljubav prema hrani i smisao za detalje, mogu nastati čudesne stvari, a upravo je novi mali zagrebački brend Platica dobar dokaz tome. Naime, kada su Aleksandra i njezin suprug Miro došli na ideju da dijeljenje hrane pretvore u još nešto više, mali ritual i doživljaj, tada se rodila i ideja o novom projektu. Ubrzo su bili spremni plasirati svoj prvi proizvod, platu s pričom, i tako je nastala Platica, spoj estetike i kvalitete upakiran u slasne zalogaje, kako svoj brend i sami vole opisivati.
Danas se tako bave osmišljavanjem posebnih plata, i to spajanjem biranih sastojaka, ali s velikim fokusom za vizualni dio i osjećajem za prigodu. Rođendani, slavlja u uredu ili kod kuće, na otvorenom ili u zatvorenom, posve je nebitno, dok se na stolu nalazi bogata selekcija pažljivo odabranih proizvoda koji zapravo čine skladnu cijelinu.
"Kroz plate koje radimo želimo prenijeti našu ideju – okus koji okuplja, jer upravo u tim malim trenucima nastaju uspomene koje ostaju", rekli su nam u kratkom razgovoru.
A po čemu se njihove plate razlikuju od svih ostalih koje smo do sada naručivali i u kojima smo dosad uživali, zanimalo nas je odmah na početku.
"U Platici se ništa ne radi na brzinu – svaki sastojak reže se ručno, na debljinu koja mu najbolje pristaje i spaja s dodacima koji ga ističu. Često biramo namirnice koje se ne nalaze u svakodnevnoj kupnji – poput bresaole, ovčjeg sira s čilijem ili pancete s tartufima. One donose malo drugačiji doživljaj i daju Platici prepoznatljiv ton. Detalji poput ušećerenih badema i svježeg voća nisu tek ukras, nego dodatak koji nadopunjuje cijeli dojam – i to se osjeti od prvog zalogaja", rekli su nam.
U ponudi trenutačno imaju šest plata, nazivi kojih su inspirirani Zagrebom. Tako kombinacija koja spaja drniški pršut, bresaolu s pecorinom, skutu i sir s tartufima, tradiciju i finije tonove, kako kažu, nosi naziv Kaptol i Gradec. Na plati Put Dolca nalaze se kulen, guanciale, ovčji sir s čilijem, pikantne namirnice koje lijepo održavaju karakter tržnice, a pršut i blaži sirevi samo ublažavaju ton i zaokružuju okuse.
Na plati Kroz Staru Vlašku nalaze se brie, burrata s tartufima i bresaola, dok je Zagrljaj na Štrosu jedina plata koja se može slagati u obliku slova, broja ili simbola. Mando Zagrabi je plata posvećena siru i sadrži blagu skutu, sir s vlascem, gorgonzolu i pecorino, namaze i med, a Đir uspinjačom pršut, šunku, brie, montasio i sir s tartufima. Na platama se također nalaze i dodaci poput orašastih plodova, sušenih marelica, sezonsko voće...
Kako nam kažu iz Platice, namirnice dobavljaju od provjerenih dobavljača, manjih proizvođača i OPG-ova i posebnu pažnju posvećuju kvaliteti u svim segmentima, od sireva i suhomesnatih proizvoda do kruha i vina, koje su nedavno uvrstili u ponudu. Tako, primjerice, koriste kruh iz zagrebačke pekarnice Boogie Lab.
Najvažnije, narudžba njihovih plata prilično je jednostavna, odvija se putem online obrasca, gdje vas čekaju i sve cijene, opisi i dogovara se preuzimanje u njihovom prostoru u zagrebačkoj Vukovarskoj.
Iako su posao pokrenuli tek prije nekoliko mjeseci, kažu kako su iznimno zadovoljni smjerom u kojem se cijela priča kreće, a najslađe im je to što im kupci dolaze po preporukama drugih koji su njihove usluge već isprobati. U budućnosti bi voljeli ostvariti i suradnje s barovima, posebice vinskim, ali otvoreni su i za druge ideje i suradnje. Do tad, već marljivo rade na novim kombinacijama.
"Sezonski elementi i kreativni detalji stalno su nam inspiracija. Uskoro stiže nova plata za koju vjerujemo da će biti pravi pogodak – spoj vrhunskih sireva snažnog karaktera i naše najtraženije suhomesnate delicije, uz dodatke koje još ne otkrivamo do kraja. Reći ćemo samo - bit će to poslastica za sve koji vole intenzivne okuse i male gurmanske detalje", otkrili su nam na kraju razgovora iz Platice.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....