VELIKI VODIČ

GDJE POJESTI NAJBOLJU JANJETINU? Ovo nije preporuka nego obaveza. Šesnaest mjesta u Hrvatskoj gdje se jede najbolja janjetina!

 Jakov Prkic / HANZA MEDIA
Janjetina je stanje duha, ne samo puka hrana...

Postoji neka romantičarska simbolika kad je janjetina u pitanju. Kad netko kaže da vas vodi na janjetinu, kao da se osjetite posebno počašćeno, kao da obrok koji će uslijediti sa sobom nosi neku svečanu prtljagu koju baš nikad ne odbijate. Zato se spremno ukrcavate u vlak okusa koji baš uvijek miriše na hrskavu janjeću kožicu, mladi luk i domaći paradajz. Jedemo ju kad se netko ženi, kad je "pokrivanje" krova kuće pri kraju, kad najstarije dijete u obitelji maturira, kad najmlađe kupi stan i, najčešće, kad se vraćamo s mora u unutrašnjost. Skretanje s ceste na janjetinu je svojevrstan ljetni ritual koji će malo koji Hrvat zaobići, a moramo priznati da se nama prilično sviđa.

Zato smo odlučili napraviti popis mjesta na putu od unutrašnjosti do mora, na kojima, uz malo skretanja ili gotovo nijedno, možete pojesti dobru janjetinu s ražnja, žara, na gulaš, janjeće tripice, janjeće jetrice ili pak pohanu janjetinu.

Zagreb i okolica Zagreba

Restoran NK Hrašće

Hraščanska ul. 84, 10000, Hrašće Turopoljsko
01 6261 931

Hrasce 2014
JANJETINA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera /

Tu se dolazi zbog janjetine s otoka Paga i iz zadarskoga zaleđa. Mijo je majstor od ražnja, janjci koji dolaze tri do četiri puta tjedno u ovu kuću janjetine, kako je zove, njegova su briga. Janje soli tuzlanskom kamenom soli jer, kaže, da je morska sol vlažna. U NK Hrašće se jede tradicionalna hrana. Osim janjetine, po kojoj su poznati, ovdje se na ražnju po narudžbi okreću i odojci, patke te guske. Sve namirnice su od domaćih, provjerenih proizvođača.

Trnjanka, Zagreb

Trnjanska cesta 31, 10000, Zagreb
01 6119 685

Hrasce 2014
JANJETINA
Foto Mario Kucera
Mario Kučera /

Jedno od kultnih mjesta za janjetinu svakako je zagrebačka Trnjanka. Ovdje se dolazi na na janjetinu iz okolice Dalmatinske zagore već više od 50 godine na nude je na nekoliko načina: na lešo, na ražnju, ispod peke, a pripremaju je i na gradelama.

Stara cesta Zagreb - Rijeka

Mali raj, Zdihovo

Zdihovo 10
51 329 Severin na Kupi
051 870 202

Mali Raj Zdihovo Facebook page

Uz glavnu cestu Zagreb-Rijeka smještena je ova gostionica u slikovitom Gorskom Kotaru. Priprema janjetine s ražnja dugogodišnja je tradicija u Zdihovu, a iskustvo i stručnost prenosi se s koljena na koljeno već tri generacije u ovoj konobi. Janjetinu i odojak iz krušne peći pripremaju po narudžbi.

Restoran Bosiljevo, Bosiljevo

Bosanci 4c
47 251 Bosiljevo
047 801 088

Restoran Bosiljevo Facebook page

Restoran Bosiljevo se smjestio na samom ulazu u Gorski Kotar, uz ostatke povijesne ceste Karoline. Restoran je u vlasništvu obitelji Frketić, a nudi specijalitete s ražnja i roštilja. Najčešće se tamo naručuje janjetina s ražnja, pečeni krumpir kao prilog i svježa salata.

Krk

Agroturizam Dvori sv. Jurja

Bok od Brozića 100, 51500, Vrh
091505 3391

Official Facebook Page

Official Facebook Page

Prije hrane, ovdje će vas zasigurno oduševiti ambijent. Radi se o šarmantnom kamenom zadnju gdje je posebno lijepo sjediti za ljetnih večeri, a pogled vam puca na more i otoke. U sezoni (svibanj-rujan) rade svakog dana od 16 do 23 sata. Radi se o agroturizmu do kojeg vas vodi makadamska cesta, a rezervacija je poželjna. Nude janjetinu s ražnja i peku, kao i ostale vrste mesa na spomenute načine te gulaš sa šurlicama, pršut i sir je ribu na gradelama.

Cres

Konoba Hibernicia, Lubenice

Lubenice 17
51 557 Cres
051 525 040

Ivan Lacković

U malom selu Lubenice nema puno mjesta za jelo, tako da u jeku sezone u Konobi Hibernicia može biti vrlo velika gužva. S pravom. Jela koja služe uključuju proslavljenu cresku janjetinu u nekoliko varijacija, a kruh svakodnevno peku domaći.

Bukaleta, Cres

Loznati, 51557 Cres
051 571 606

Ivan Lacković

Cres je znamenit i po janjetini, a posebno hvale onu u konobi Bukaleta u Loznatima. Specijalitet im je pohana janjetina u bukaleti (zemljanom vrču), a dodatne poslastice na meniju su razne iznutrice, tripice i jetrica sa skutom uz puno ovčjeg i kozjeg sira.

Pag

Restoran Na Tale, Pag

Stjepana Radića 2, Pag
(0)23 611 194

Na Tale nudi konvencionalni meni od svježe ribe, plodova mora, pašte i rižota, ali i pašku janjetinu s gradela, janjeći gulaš s domaćim makarunima, deserte od paške skute i najbolje frigane lignje u Lijepoj Našoj. Janjetinu na gradele, jer to je uz lešanje autohtoni način pripreme janjetine na Pagu, “gradelavaju” u jako malim bokunićima, kratko i bez previše okretanja. Radi se o izvornoj paškoj delikatesi koju ćete jako dugo pamtiti, dok je slatka domaća kapula (uz lunsko maslinovo ulje i cvijet soli) jedini prilog koji će vam trebati. Servis u restoranu Na Tale konstantno je profesionalan i ugađa gostu čak i u većoj ljetnoj gužvi. Izbor vina je solidan uz pokušaj promocije vina lokalnog podneblja. Ne propustite digestiv, odličnu pašku travaricu kojom će vas rado počastiti.

Lika

Manjan, Krasno

Krasno 109
098 601 865

Bistro Manjan možda „nije na ruku“ ali svakako vas ne bi trebao ostaviti ravnodušnima kad probate njihovu janjetinu s ražnja. U bajkovitom okruženju Velebita, ovo mjesto radi od 1991. , a posebno su poznati po pripremi ličke janjetine na ražnju, ali i odojku krasnarskom siru, domaćem pršutu i jelima s roštilja.

Zadar

Tamaris, Zadar

Zagrebačka ulica 5, 23000 Zadar
023 318 700

loznati, otok cres, 0500
- gostionica bukaleta u loznatima
- janjetina  pod pekom
foto 
-mag-
Tea Cimaš

Kultni zadarski restoran Tamaris posebno hvale zbog pečene janjetine. Što se tiče ostatka ponude mišljenja su podijeljena, ali kad je riječ o janjetini s ražnja odluka je jednoglasna kako se ovdje jede zaista dobro pečenje.

Šibenik i okolica

Vinko, Konjevrate

Uz cestu 57
22 221 Konjevrate
022 778 750

Konoba Vinko Facebook page /

S ceste se ozbiljno skreće kad je u pitanju ova konoba. Ovdje pripremaju različita mesa na različite načine, a osim pečenja i skradinskog rižota nude i janjeća jetrica na venecijanski i janjeće tripice odnosno fileke. Iako je konoba danas najpoznatija po pečenom odojku, ne može joj se negirati dobro poznavanje tehnika pripreme janjećih iznutrica i tripica. Svakako mjesto na koje biste trebali skrenuti s ceste ako želite uživati u malo drugačijoj janjetini, a ne samo onoj pripremljenoj na žaru ili ražnju.

Gostionica Boraja, Boraja

Boraja 17
22 000 Šibenik
098 336 768

Gostionica Boraja Facebook page

Još od vremena kada nije bila izgrađena Jadranska magistrala, a autobusi su između Zadra i Splita vozili samo preko Boraje. Šoferi su redovito stajali na Boraji na tanjur janjeće juhe i dobar komad mesa. Ovdje se naručuje janjetina s ražnja, a služe ju s, na krupno narezanim fetama, domaće rajčice i ljubičastog luka.

Odmorište Krka

A1, 22222, Lozovac
022 785 7459

SIBENIK, 120507 -POK- 
Na slici: Odmoriste Krka je bez konkurencije najljepse i najatraktivnije odmorisate na hrvatskim i europskim autocestama.
Foto: Stanko Feric 
-pok-
Stanko Feric

Ovo je jedno od atraktivnijih odmorišta na autocesti gdje se između ostalog i dosta dobro jede u većini slučajeva. Omeđeno stijenama lijeve obale Krke, pogled s odmorišta puca na rijeku Krku, Prokljansko jezero i Skradin. .Zanimljivo je kako se svakodnevno pripremaju janjetina s ražnja, dok ispod peke pripremaju razne namirnice poput tuke, pivca, liganja, janjetine, teletine i kruha ispod peke.

Restoran Torcida, Šibenik

D58 42, 22000, Šibenik
022 565 748

Konavle, 300410.
Restoran Konavoski dvori.
Teletina i janjetina ispod saca..
Foto: Zeljko Grgic / CROPIX
Zeljko Grgic / CROPIX
Konavle, 300410. Restoran Konavoski dvori. Teletina i janjetina ispod saca.. Foto: Zeljko Grgic / CROPIX

Osim navedenih, ljubitelji pečene janjetine hvale i šibensku adresu u Donjem polju – Restoran Torcidu. Osim janjetine na ražnju, ovdje možete pojesti i onu ispod peke, kao i kruh koji spremaju tako te hobotnicu.

Okolica Splita i Brač

Perlica, Klis

Trg Grlo 1, 21 231 Klis
021/240-004

Split, 310114.
ARHIVSKA FOTOGRAFIJA
Uskoro bi se trebala zastititi pecena janjetina pasmine Pramenka. U restoranu Perlica u Klisu janjetina koja se sprema je iskljucivo te pasmine.
Na fotografiji: Nediljko Cipcic pece janjetinu u restoranu Perlica vec sedam godina.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Jakov Prkic / HANZA MEDIA

Restoran Perlica se smjestio 1,2 km od kliške tvrđave, a njihova je janjetina posebna jer pase okolnim brdima prepunim mirisnog ljekovitog bilja i utjecaja blagotvornih morskih strujanja. Specijalitet kuće je janjetina s ražnja koju pripremaju na način dugogodišnje obiteljske tradicije, ali pripremaju i sve vrste mesa na tradicionalne načine, jela ispod peke, pivca na više načina te nude ekološke salate, sir i pršut te domaći kruh iz krušne peći.

Terasa Ciccio, Brač

Velafarska 68
21423 Nerežišća

Terasa Ciccio Facebook
Terasa Ciccio

Terasa Ciccio, mjesto gdje janjetina s gradela miriše poput behara u proljeće, a mekana je poput putra koji ste zaboravili staviti u hladnjak. Konkretna porcija (od koje se bez problema najede dvoje ljudi) košta 90 kuna, a uz janjetinu možete naručiti i jednostavnu krumpir salatu, sezonsku salatu te, naravno, luk. Ovdje pripremaju janjetina na žaru i jedna je od najboljih. Pokraj same Terase, desno od nje ako gledate u nju, se nalazi najslađa mala plažica do koje je vrlo jednostavno doći, a na kojoj možete imati divan mir. Red janjetine, red kupanja, treba li vam išta drugo.

Svidio vam se članak? Pročitajte još:

DOPUNJENA LISTA MJESTA ZA NAJBOLJU JANJETINU: Ovo je još deset adresa koje ste nam otkrili kao vaše apsolutne favorite za pečenu janjetinu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 20:39