Štrukli imaju niz naših autentičnih izvrsnih varijanti, štoviše živa su pojavna kulinarska forma. Inačice se rađaju svakodnevno, više ili manje uspješne. Odlučuje faktor vrijeme na duže staze: one koje opstaju očito su uspješne, slično kao što se i priče znanih i neznanih autora predajom pretvaraju u bajke, opće kulturno dobro.
Esplanadin Le Bistro i Zinfandel
Esplanadini štrukli zaista su nezaobilazna delicija svakoga tko bar i na kratko posjeti Zagreb. Njihova dugogodišnja tradicija same pripreme ne čudi da će brojni za upravo te štrukle reći kako su najbolji u gradu i okolici. Na njihovom meniju nalaze se još od davne 1951. godine, a proces je i dan danas jednak. Ovo je zaista provjerena adresa i osobni favorit mnogih!

.jpg)
Hotel Palace
Štrukli Hotela Palace također spadaju u zagrebačke klasike. Također, se ponose ručnim razvlačenjem tijesta, a punjeni su kravljim sirom te preliveni slatkim vrhnjem. Ondje možete uživati u kuhanim, pečenim, slanim i slatkim.

Vinodol
Vinodol se posebno ponosi suradnjom s malim proizvođačima između kojih je i OPG Pečnik koji ih opskrbljuje sjajnim svježim sirom kojeg koriste za izradu svojih štrukli. Inače, spomenuti OPG u ponudi ima svježi ocijeđeni, svježi listavi te dimljeni sir na možete ih pronaći na tržnici Kvatrić utorkom, četvrtkom i subotom. U Vinodolu se tijesto također ručno razvlači, a štrukli su posebno razlog dolaska mnogih stalnih gostiju.


La Štruk
Zašto nigdje kod nas nije bilo moguće pojesti prave domaće štrukle onako usput, s nogu, a bez odlaska u restoran do njihovog dolaska, nažalost ne znamo, ali drago nam je da njihova priča traje već punih pet godina. Tako je u Skalinskoj ulici otvoren prvi restorančić u Zagrebu posvećen štruklama, a danas možete uživati u nekoliko vrsta, a posebno hvale čistu klasiku pripremljenu sa sirom, dok će oni koji ne mogu odoljeti slatkim kombinacijama zasigurno voljeti varijantu s borovnicama.
Okrugljak
Zagrebački Okrugljak doista je dugovječna adresa gdje treba otići na dobre štrukle. Svojevremeno su s nama podijelili i svoj recept pa se i sami možete okušati u pripremi, ali za provjereno dobre štrukle svakako predlažemo da ih posjetite.
Okrugljakov recept za štrukle

Foto: Mario Kučera
Gabreku 1929.
Gabreku je ove godine proslavio i 90 godina postojanja, otvoren još davne 1929. godine čini ga najstarijim restoranom u Samoboru. U bogatom izboru jela posebno se izdvajaju ona koja su na jelovniku već više od devet desetljeća i pripremaju se prema izvornoj domaćoj recepturi. U njih svakako spada kultna juha od gljiva koju rade od 15 različitih vrsta uz koju služe i prah od crnih trubica te tostirane i samljevene bučine sjemenke. Osim toga tu su naravno i razna mesna pečenja te nezaobilazni štrukli.

Obiteljsko seosko gospodarstvo "Slavagora"
Ovo mjesto idealno je za okrepu nakon kratkog izleta. Prvo možete prošetati šumskim stazama i stići do starog Okić grada, zatim potoka Konščica te crkve sv. Leonarda iz 18. st. Gosti posebno hvale pohanu piletinu, a svakako nemojte preskočiti domaću juhu i štrukle ili štrudlu za desert. Ovdje je sve domaće, a pogled koji puca na obližnje vinograde doista je čudesan. Njeguju baštinu samoborskog kraja i nude proizvode poput vina, rakija i sokova iz vlastite proizvodnje, te izvrsnu domaću kuhinju (štrukli, sir i vrhnje, domaća juha, umaci s vrganjima, purice i patke s mlincima, te mnoštvo ostalih domaćih specijaliteta po pristupačnim cijenama. Zato, ako još niste, svakako ih posjetite!

Kod špilje, Otruševec
Ona prava domaća jela uvijek se mogu naći u Otruševcu u restoranu "Kod špilje" gdje se jede hrana pripremljena od namirnica koje uzgaja sama obitelj Grgos i ljudi iz tog kraja. No, sve je kod Grgosa domaće, atmosfera na koju ćete ovdje naići nalikuje onim starinskim restoranima gdje se svi znaju i gdje se svatko osjeća kao u prijateljevu domu, makar tamo došao prvi put. Kod Grgosa se sve kuha od onoga što je trenutno u sezoni, kad je vrijeme gljiva beru se gljive i od njih se kuha juha, pripremaju se gulaši, umaci, kad ima divljači tu ćete moći pojesti sjajnu paštetu ili jelenji odrezak s crvenim zeljem pa tako i štrukli. Za konkretna, slana jela zadužen je sam gazda, a za slatko njegova supruga i sve se radi po obiteljskim recepturama. Tako je "Kod špilje" bilo oduvijek i tako će i biti jer Grgosi se drže svoje tradicije i kvalitete, a to njihovi gosti itekako cijene. Novost je kako su nedavno preuredili prostor pa eto još jednog razloga da ih posjetite.

O´brok
Zagrebački O´brok smjestio se na Langovom trgu, a štrukli su jedan od provjereno dobrih razloga da ih posjetite. Inače, vrlo su aktivni u mijenjanju dnevnog menija, no štrukli su se zadržali na karti od njihovog otvorenja što ne čudi budući da su zanat ispekli u Esplanadinoj kuhinji. Cijene su pristupačne pa ako se nalazite u blizini Langića svakako im dajte priliku.

Komentari
0