RASHLADI SE GEMIŠTOM

Gemišt je stvar kulture i zdravog razuma u vrućim ljetnim danima, ovih 5 vina su najbolji izbor

 Petri Luukkonen
Orošena čaša dobro rashlađenog bijelog vina razrijeđenog gaziranom mineralnom vodom domaći je klasik

Gemišt ili bevanda stvar su kulture i zdravog razuma već tisućljećima, osobito kad stignu topli ljetni dani jer su vina razrijeđena vodom lakša, s dovoljno alkohola da imaju antiseptički efekt i da okrijepe, a da istodobno ne opiju. Nude optimalan balans kad govorimo o snazi tijekom ljetnih dana, kad tijelo traži više tekućine, ne izazivaju dehidraciju ako se piju umjereno pa bolje služe i da se ugasi žeđ od, recimo, slatkih sokova. Ljetni roštilj, osobito ako govorimo o ručku, teško je zamisliti bez gemišta. Ražnjići od svinjske vratine, iskošteni batak i zabatak, gavuni ili srdele, sve to jednako dobro ide uz gemišt. Vina za gemišt obično se kupuju u većim pakiranjima, u bocama od jedne do pet litara. Međutim, kako je kvalitetu vina u većim pakiranjima vrlo teško sačuvati dulje od nekoliko dana, najbolje ga je kupovati u bocama od litre. S obzirom na to da su nacionalni trgovački lanci kupcima najpristupačniji, provjerili smo trenutačnu ponudu, obavili degustaciju, i izdvojili pet vina iz boce od litre za savršen ljetni gemišt.

1. Krauthaker, Graševina paralela 45,3, 2019
Cijena: 32 kn
Kvaliteta: 84/100

image
Krauthaker - 45,3 paralela graševina

Sjajno gemišt vino iz vinarije Krauthaker koje jednako dobro funkcionira i samostalno. Sastavljeno je od sorti graševina 85%, pinot sivi 10% i rajnski rizling 5%. Vina te vinarije nastaju tako da se tankovi s vinom u finalnoj fazi zrenja degustacijom razdvajaju na one s potencijalom za premium etikete i ostatak koji ide u liniju 45,3 paralela. To znači da i u ovoj budget liniji vinarije Krauthaker završi vino koje je prvobitno bilo namijenjeno premium etiketi, ali nije zadovoljilo očekivanja vinara ili ga je jednostavno bilo previše za premium liniju. Stoga vina pod ovom etiketom nerijetko nude nenadmašni omjer cijene i kvalitete. Upravo kao što je slučaj sa 45,3 paralelom iz 2019. godine. Živo vino intenzivnog okusa, razvijenih aroma zrelijeg karaktera, prilično slojevitih, koje uz koštunjičavo voće nude i dodir botritisa (plemenite plijesni).

2. Kutjevo, Graševina, 2020
Cijena: 32 kn
Kvaliteta: 84/100

image
Kutjevo - Graševina 2020

Tipičan primjerak klasične kutjevačke škole kad je u pitanju budget graševina. Nježno, lagano i mirišljavo vino, vrlo ugodnih aroma, blagog okusa, s jedva vidljivim dodirom slatkoće. Od velikih slavonskih vinarija, od kojih većina radi zaista dobra vina, u ovom kvalitativnom i cjenovnom razredu (a osobito su dobri Iločki podrumi, Belje i Feravino) Kutjevo u ovom trenutku bilježi najbolje rezultate. Ova graševina, njihovo najmasovnije vino ujedno je i sjajno vino Čistih je aroma, s koštunjičavim voćem i cvjetnim notama na nosu i blagog je i osvježavajućeg okusa. Kao gemišt izgubi dio tih zavodljivih i krhkih aroma, ali i dalje lijepo miriše, a okus postane izrazito blag i prozračan. Bolje će poslužiti samostalan nego kao pratnja hrani.

3. Puklavec, Jeruzalem Ormož Šipon, 2019
Cijena: 26 kn
Kvaliteta: 83/100

image
Puklavec - Šipon Jeruzalem Ormož

Vinarija Puklavec family wines iz gradića Ormoža na hrvatskoslovenskoj granici pod brendom Jeruzalem Ormož proizvodi neka od najpouzdanijih gemišt vina pod etiketama Laški rizling i Šipon. Laški rizling zapravo je ista sorta kao i graševina u Hrvatskoj, i sličan je primjercima graševine iz Bregovite Hrvatske, nježnog i osvježavajućeg karaktera. Šipon (u Hrvatskoj moslavac ili pušipel) je pak znatno oštriji, naglašenije kiselosti, citrusan i herbalan. Ovaj primjerak iz berbe 2019., trenutačno prisutan u hrvatskim supermarketima, idealan je odabir za ljubitelje kiselijih i suših gemišta. Nakon što ga se razrijedi mineralnom vodom i dalje je vrlo živ, intenzivnog okusa i ugodno kiselkast. Kao gemišt funkcionira čak i bolje nego kao čisto vino.

4. Stobi Starogradsko bijelo, 2019
Cijena: 25 kn
Kvaliteta: 82/100

image
Stobi vinarija - Starogradsko bijelo

Makedonska vinarija Stobi s vinarijom Tikveš časna je iznimka kad su budget bijela vina te zemlje u pitanju. Naime, veliki trgovački lanci od makedonskih vina očekuju niže nabavne cijene pa brojne vinarije kako bi sačuvale kupca i tržište pribjegavaju enološkim manipulacijama i maltretiranju vina u obliku razvodnjavanja i "dorađivanja", sve da im vino ne bi donijelo gubitak i kako bi se istodobno ugodilo željama. trgovaca. To onda u konačnici znaju biti vina očajne kvalitete, najčešće prodavana u velikim pakiranjima od nekoliko litara, u bag-in-boxovima i plastičnim bocunima. Vinarija Stobi uspjela se tome oduprijeti i na tržište stavljaju izvrsna vina, odličnog omjera cijene i kvalitete, baš kao što je slučaj s ovim vinom naziva Starogradsko bijelo. Vino se približava svojoj trećoj životnoj dobi, ima lijepu patinu "riesling" karaktera i vrlo intenzivan okus. Kad ga se razblaži mineralnom vodom, taj intenzitet ostaje, zbog čega gemišt djeluje bogatiji od ostalih, a ugodno naglašena kiselost koju također posjeduje daje ugodni dojam svježine i u konačnici osvježavajući karakter.

5. Cmrečnjak, Urbanski biser
Cijena: 30 kn
Kvaliteta: 82/100

image
Cmrečnjak - Urbanski biser

Vino koje je tipični predstavnik najpopularnije škole za gemišt vina Bregovite Hrvatske. Blagog okusa, nježnih citrusno-cvjetnih aroma, s puno zelene jabuke u pozadini te ugodnog slatkasto kiselkastog dojma na finišu. Ta slatkasta nota daje ravnotežu izraženijoj kiselosti i čini vino privlačno masovnoj publici. Ponekad slatkoća služi da sakrije nedostatke vina, ali u ovom vinu to nije slučaj. Čistih je aroma i sasvim je uravnoteženo. Kao samostalno vino nije osobito zanimljivo, ali kad ga se pomiješa s vodom, daje jako lijepi gemišt. Mekan i nježan, vrlo ugodnih aroma. Cvjetne note se miješanjem s vodom izgube, ali zelena jabuka dolazi do izražaja još više i dodatno naglašava osvježavajući karakter vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 16:14