DRAMA NA IZLOŽBI

Gladan student pojeo bananu vrijednu 120 tisuća dolara postavljenu na zid kao umjetničko djelo

 Ciro/ropi/Zuma Press/Profimedia/Ciro/ropi/Zuma Press/Profimedia
"Milijuni umiru bez hrane. Onda on stavi tri banane na zid za pola milijuna dolara?"

Južnokorejski student umjetnosti Noh Huyn-soo pojeo je bananu koja je bila dio renomirane instalacije talijanskog umjetnika Maurizia Cattelana. Mladić je snimljen kako drsko skida bananu zalijepljenu ljepljivom trakom na zid u muzeju umjetnosti Leeum u Seulu, skida koru i jede pred zaprepaštenim promatračima prije nego što je koru banane ponovno pričvrstio na zid koristeći istu traku i odšetao sa zadovoljnim smiješkom. Incident je snimio Nohov prijatelj, student Nacionalnog sveučilišta u Seulu, a trajao je više od minute.

Kada su iz muzeja pitali Noha zašto je pojeo bananu, on je odgovorio da je bio gladan nakon što je preskočio doručak, piše Korea Herald. Kasnije je za televiziju KBS rekao da misli da se "oštećenje djela moderne umjetnosti također može protumačiti umjetničko djelo", a ponovno ljepljenje kore od banane na zid trebalo je shvatiti kao šalu sudeći po Nohovim riječima.

Maurizia Cattelana, renomiranog talijanskog umjetnika obavijestili su o incidentu, na što je umjetnik odgovorio da ne vidi problem u tome što je mladić pojeo bananu koju ionako mijenja svaka dva do tri dana. Nije ovo prvi "incident" gdje se pojedinac narugao "skupocjenoj" instalaciji. Tijekom debitantske izložbe u Miami Art Baselu 2019. David Datuna, također umjetnik, uklonio je i pojeo bananu s Catellanove izložbe. Datuna je u medijskim istupima objasnio kako cijeni Cattelana kao genijalca jer ne može baš svatko zgrnuti gomilu novaca na običnoj banani koja košta 20 centa.

image
Eduardo Munoz Alvarez/Afp/Profimedia/Eduardo Munoz Alvarez/Afp/Profimedia

Prvi Cattalenaov postav s bananom prodan je za 120 000 dolara, a drugi za 150 000 dolara što je bilo prije nego je Datuna posjetio izložbu i pojeo bananu.

- Proputovao sam 67 zemalja svijeta u posljednje tri godine i vidim kako ljudi žive, rekao je Datuna za Guardian. “Milijuni umiru bez hrane. Onda on stavi tri banane na zid za pola milijuna dolara?”

Maurizio Cattelan rođen je u Padovi, a poznat po provokativnim umjetničkim djelima koja propituju vrijednost popularne kulture. Jedna WC školjka od 18-karatnog zlata nazvana America procijenjena na milijun funti – dospjela je na naslovnice svjetskih magazina nakon što je ukradena sa zida tijekom noćne pljačke u palači Blenheim u Oxfordshireu. Cattelanova skulptura srednjeg prsta – poznata kao Il Dito (prst), ali službeno nazvana L.O.V.E – nasuprot burze u Milanu vandalizirana je od strane aktivista za zaštitu okoliša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 19:50