ČUDO S PAGA

Gligora sirevi ponovno među najboljima na svijetu što su potvrdili na posljednja dva natjecanja

nagradeni sirevi sirane gligora
 Ustupljena Fotografija
U ovoj kaotičnoj godini Sirana Gligora prisustvovala su na World Championship Cheese Contestu te Great Taste Awardsu

U ovoj kaotičnoj godini Sirana Gligora prisustvovala je na dva natjecanja, World Championship Cheese Contest (WCCC) održanom u američkom Wisconsinu te Great Taste Awardsu. WCCC je održan neposredno prije lockdowna, a čak pet sireva Sirane Gligora je nagrađeno. Tako je najbolji u klasi njihov "Dinarski sir iz vinskog dropa", drugu nagradu osvojili su "Žigljen iz maslinove komine" te "Likotin". Treću nagradu odnijeli su Kordunski sir i Kolan iz vinskog dropa.

Na Great Taste Awardsu 2020, Gligorin Paški sir nagrađen je s dvije zvjezdice, a Kozlar iz maslinove komine s jednom zvjezdicom. Ovime je Sirana Gligora potvrdila kontinuitet kvalitete Paškog sira i afiniranih sireva.

Suci su Kozlar opisali kao "ukusan sir od kozjeg mlijeka, autentičnog izgleda s blijedo žutom pastom i rustikalno ispranom korom ističući kako se osjećala ljupka prirodna, svježa, kozja, travnata aroma. Pasta je bila čvrsta i kremasta, s malo hrskavosti od kristala laktata, a okus je bio složen, s puno orašastosti, slatkoće, nježnosti."

Ovo natjecanje (GTA) je osnovano 1994. godine, a poznato je i kao pečat izvrsnosti, Guild of Fine Food's Great Taste Award nagrađuje iznad svega okus, a svi se proizvodi prije kušanja uklanjaju iz pakiranja. Ove je godine bilo prisutno 144 sudaca, a među njima su; kritičari hrane, kuhari, ugostitelji, kupci na malo, proizvođači, gastro novinari, novinari i influenceri. Svi navedeni odlučili su koji proizvodi zaslužuju jednu, dvije ili tri zvjezdice. Suđenje je započelo neposredno prije lockdowna uzrokovanog situacijom s Covid-19, a postupak se prolongirao za jesen.

Ove godine prijavljeno je više od 12700 proizvoda, nagrađena su 5294 proizvoda. Iz Hrvatske je pored Sirane Gligora sudjelovalo još 7 predstavnika, a valja izdvojiti Varžak medove Mediterra i Volim Ljuto čije proizvode možete pronaći u Gligora trgovinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 20:50