Glina i drvo, savršen par

Keramičarka i dizajnerica Lidia Boševski radi neklasične glinene uporabne predmete za čije korištenje treba samo pustiti mašti na volju.

U ateljeu “Owl”, u Vlaškoj ulici u Zagrebu, umjetnica Lidia Boševski izrađuje uporabne predmete od gline; zdjele, pladnjeve, ta-

njure, šalice… Prostor u kojemu nastaju glinene serije različitih oblika, veličina i teksture, ujedno je radionica i showroom, a projektirao ga je i opremio njezin suprug, arhitekt Zoran Boševski. Lidia nas upoznaje s materijalom koji nemamo prilike često opipati, a niti jesti ili piti iz njega. Svaka kolekcija govori svoje, svaki komad gline i drva ima svoju priču, ništa nije, ali i jest slučajno. Kroz sve se provlači priroda, naočigled i dodirom; kamen, stijena, kora drveta, cvijeće, val… – Puno se družim s prirodom, no stvarajući predmete od gline ne želim je imitirati. Jednostavno memoriram detalje i oni izlaze transformirani kroz moj senzibilitet – kaže Lidia.

Lidia je diplomirala dizajn tekstila i odjeće na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu, dvadeset godina je slikala, a zadnjih desetak godina bavi se keramikom. – Sve je počelo kada je moj suprug vidio natječaj za izradu šalica i donio kući glinu da probamo nešto s njom napraviti. Glina me privukla, a tehnološko znanje sam stjecala radom, išla sam van školskih okvira i probala svašta dok nisam dobila željene rezultate. Sama kreiram svoj materijal, glinu miješam s celulozom pa mogu maltretirati takav materijal kako želim jer je vrlo elastičan. Dodajem razne okside čime mijenjam boje bazičnoj crvenoj i bijeloj glini, sve impregniram voskom te eteričnim, maslinovim uljem pa je sve potpuno ekološki. Glaziranje ne volim jer prekrije bazični materijal, jedino ako nije ekstremno nužno – objašnjava Lidia.

U početku je radila zdjele velikih dimenzija i na njima se, kaže, izvježbala, a trenutno je zaokupljena posudama za čuvanje žitarica i ulja s čepovima od različitih vrsta drva. – Drvom me zarazio moj prijatelj Dubravko Lapaine koji izrađuje didžeridue, on mi je donio prve komade drva, presjeke koji su me oduševili, a sada u torbi umjesto šminke nosim malu pilu pa kad naiđem na zanimljivu granu, pilim i nosim je u atelje – smije se. Lidia u ateljeu održava radionice tijekom cijele godine, pa svi oni koje zanima glina i koji žele kupiti nešto za svoj stol neka je posjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 14:54