Gorski kotar izuzetno je zanimljiv kao lokalitet. Obiluje zanimljivim tradicionalnim recepturama i jelima, ali malo tko ih se usudi pripremati. Zapravo, na cijelom tom goranskom području gastronomska scena je lako loša i siromašna. Domaća tradicionalna jela zapravo su uglavnom teško razočaranje i zato je dobro znati gdje ćete kvalitetno jesti. Ipak, Gorski kotar treba obilaziti. Tu su nenadmašne prirodne ljepote koje vrijedi upoznati, ali gastronomska ponuda bi ipak treba biti bolja jer je potencijal ovog područja golem. Gorski kotar kao turistička destinacija bio bi mnogo atraktivniji kad bi se više pažnje posvetilo gastronomiji koja ne treba težiti šminkerskim varijantama nego preslikati izvornost i autohtonost teritorija na tanjur baš kao što to Slovenija uspješno radi s gostilnama. U nastavku nudimo tri dobre opcije za ručak u Gorskom kotaru.
Restoran "Eva"
Lokve, Gorski raj 4
Jedan od restorana u Gorskom kotaru vrijednih posjeta - ruku na srce, ne baš mnogobrojnih - svakako je Eva, smještena ponad ceste na izlazu iz Lokvi prema Mrzloj Vodici i Crnom Lugu. Sjećamo se našeg ne tako davnog ručka ondje koji smo započeli lovačkom paštetom (45 kn) i brusketama s dimljenom pastrvom (55 kn). Pašteta je bila grublje teksture i tamnija, dosta rahla i nemasna, izraženog okusa divljači. I takva nam se, u svojoj rustikalnosti, svidjela. Za glavno jelo preporučujemo pastrvu ili gulaš, a za desert obavezno naručite štrudlu od borovica, izvrsna je. Imaju nenadmašan pogled s terase koji puca na Lokvarsko jezero.
Bistro Kamačnik
Vrbovsko, Željeznička ul. 8
Odlična ideja za izlet je posjet kanjonu Kamačnik. Kroz njegovu slikovitu sutjesku izgrađen je 1961. godine pješački put, drveni mostići i galerije. Kamačnik je svoju sutjesku usjekao u masiv Velike Kapele i ulijeva se u rijeku Dobru rušeći se manjim slapom budući da je na ulazu u kanjon pregrađen jazom i ujezeren. Izvor Kamačnika tipičan je kraški, pri čemu voda do izvora dolazi iz potopljenog špiljskog kanala. Nakon duge šetnje uz vodu i slapove okrijepiti se možete u Bistrou Kamačnik.
Preporuka: gulaš od divljači s okruglicama od kruha, pastrva s povrćem, goranski odrezak, štrudla od šumskog voća
Vagabundina koliba
Ravno 7, Bribir
Samo 15 minuta ugodne vožnje od Fužina u Gorskom kotaru nalazi se planinarski dom Vagabundina koliba, smješten u Bribiru ispod Zagradskog vrha. Preporuka je uzeti za početak suhe nareske poput kobasica od divljači, pršuta od jelena i sira s aromatičnim travama u ulju. Ovdje možete pojesti pečenje, maneštre i gulaše, ali su zanimljiviji prilozi poput popečaka od koprive. Obavezno probajte štrudlu s jabukama i ječmom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....