Novi projekt

Grad Zagreb želi na Dolcu otvoriti ‘Gastro edu centar izvrsnosti‘, evo o čemu se radi

 Nera Simic/Cropix
Ovdje bi se prodavali i promovirali proizvodi s oznakama kvalitete Eko proizvodi, Plavi ceker i EU oznake kvalitete

Gradska uprava je na EU poziv Europska urbana inicijativa aplicirala za projekt "Gastro edu centar izvrsnosti" na Dolcu 9, površine od oko 170 četvornih metara. Traženi iznos projekta je oko 5.000.000 eura bespovratnih sredstava, a trajao bi tri i pol godine.

Rezultate očekuju do srpnja, a ako projekt bude pozitivno ocijenjen, ući će u prvu fazu provedbe i pripreme koja bi trajala do siječnja 2024., doznaje Hina u Gradskoj upravi.

Osim prodavanja i promoviranja proizvoda s oznakama kvalitete Eko proizvodi, Plavi ceker i EU oznake kvalitete, u Centru izvrsnosti održavale bi se i edukacije potrošača i proizvođača, degustacija proizvoda i razna događanja vezana uz lokalnu hranu.

image
Paul Prescott/Shutterstock

Time bi se postojeća kulturna baština, koja se ne koristi, na zagrebačkoj najvećoj i najznačajnijoj tržnici, redizajnirala i stavila u inovativnu uporabu. Ideja je da taj prostor postane turističko mjesto gdje bi se turisti educirali te isprobavali i kupovali najkvalitetnije proizvode iz cijele Hrvatske.

"Naša je vizija Zagreba kao središta educiranih i svjesnih potrošača s dostupnom visokokvalitetnom i provjerenom hranom", izjavila je Hini zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec.

Ističe kako postoji nepovjerenje potrošača u izvornost i kvalitetu hrane te pojašnjava kako će Centar omogućiti provjeru sljedivosti od proizvođača do krajnjeg kupca uz dostupnost svih informacija o proizvođaču.

image

Projekt bi bio sufinanciran iz proračuna EU

Privatna Arhiva

‘Tako će se, primjerice, moći provjeriti je li deklarirana maslina s Korčule zaista s tog otoka. Time će se unaprijediti zaštita potrošača i ojačati povjerenje u domaću proizvodnju‘, istaknula je. Na temelju znanstvenih istraživanja i analitičkih postupaka koji se provode radi utvrđivanja podrijetla određenog proizvoda prema prioritetima koje je utvrdila Europska komisija, cilj je provjeriti podrijetlo proizvedene hrane.

Nositelj projekta je Grad Zagreb, a projektni partneri su Zagrebački holding - podružnica Tržnice Zagreb, Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Agronomski fakultet, Vesela motika d.o.o. te tri strana partnera koji će se odabrati bude li odobreno EU financiranje projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:30