Grickalice i umaci za najbolje kućne tulume

Zovite frendove jer food tulum počinje!
Zovite frendove jer food tulum počinje!

Svaki dobar kućni tulum mora imati još bolji klopu! Donosimo vam po pet ideja za najkremastije umake i najbolji finger food koje svakako morate isprobati!

Finger food ne mora biti dosadan i svaki puta isti… Uvjerite se!

Bruschette s paštetom od bakalara i pečenim paprikama

Foto: Marko Miščević/EPH

Paštetu od bakalara nije teško napraviti. Namočeni bakalar skuhajte, ogulite mu kožu i uklonite drače, odvojite meso pa ga smiksajte u paštetu kojoj ste dodali malo češnjaka i maslinova ulja. Paprike, ovosezonske crvene, ispecite na grillu, ogulite im kožu pa ih začinite uljem, peršinom i češnjakom. Kad ste sve pripremili, slaganje bruschette je – klasika. Na kruh nakapajte maslinova ulja, dodajte pečenu papriku, a preko nje namažite paštetu od bakalara, posolite, popaprite, dodajte još malo ulja. Pecite na grill tavi, u pećnici, u električnom pekaču ili na gradelama.

Punjene mini tikvice s mozzarellom

  • 8 mini tikvica
  • 2 pečene crvene rog paprike
  • 2 komada Galbani mozzarelle
  • stručak vlasca
  • sol i papar

Foto: iStock

Ako nemate već pečene, tada je potrebno ispeći paprike, maknuti kožicu, odstraniti peteljke i očistiti ih od koštica. Narežite ih na kockice. Operite tikvice. Odrežite im peteljke, pa ih oštrim nožem uzdužno prerežite. Žlicom izdubite unutrašnjost. Prije posluživanja posipajte nasjeckanim vlascem. Mozzarella sir narežite na kockice, pomiješajte s pečenom paprikom. Dodajte vilicom izdrobljenu unutrašnjost tikvica, posolite, popaprite, pa nadjevom uz pomoć žlličice ispunite tikvice. Na pleh za pečenje stavite papir za pečenje pa poslažite tikvice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200 °C otprilike pola sata.

Pečena mozzarella u panceti

  • 1 ciabatta
  • 10 šnita pancete prepolovljene na pola
  • 2 ocijeđena limuna
  • 2 Galbani mozarelle
  • 8 grančica ružmarina
  • 1 češanj češnjaka (protisnuti)
  • maslinovo ulje
  • začinsko bilje (usitnjeni bosiljak, metvica, majčina dušica, origano..)

Izvor: Shutterstock

U zdjelu natrgajte ciabattu na male komadiće (bez korice), komadiće mozzarele te narezane 2 šnite pancete. Dodajte češanj češnjaka, prelijte oko 4 jušne žlice maslinova ulja, sokom od limuna te začinskim biljem. Sve dobro izmješajte te pustite da se marinira nekih 15 minuta u hladnjaku. Tako dobivenu smjesu oblikujte u male loptice i obložite pancetom a krajeve pričvrstite ružmarinovom grančicom ili čačkalicom. Stavite na srednju rešetku u pećnici na 180°C. Na dno pećnice, stavite papir za pečenje te poslažite šnite cibatte, kako bi otoplenji sir mogao kapati po njima. Čim se sir krene topiti i panceta dobije koricu jelo je gotovo.

Zapečene gljive

  • 4 velika šampinjona (Portobello)
  • 1 Galbani mozzarella
  • 1 manji ljubičasti luk
  • 4-5 cherry rajčica
  • 5-6 zelenih maslina bez koštica
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • bosiljak

Izvor: Shutterstock

Gljive očistite četkicom za povrće ili krpom, nemojte ih prati jer će se napiti vode. Mozzarellu ocijedite i izrežite na ploške. Masline izrežite na kolutiće, a možete ih ostaviti i u komadu. Cherry rajčice također izrežite na kolutiće, a luk na tanke ploške. Na svaku gljivu stavite plošku mozzarelle, na nju par kolutića rajčice i malo luka te par kolutića maslina, malo posolite i popaprite. Napunjene gljive poslažite u posudu za pečenje i pokapajte ih maslinovim uljem pa ih pecite na 180 do 200 Celzijevih stupnjeva dok se sir ne rastopi, a gljive ispeku. Pospite na kraju listićima bosiljka.

Pikantna punjena jaja

  • 5 jaja
  • 2 žlice majoneze
  • 1 žlica senfa sa zrncima gorušice
  • 1 žlica balzamičnog octa
  • sol
  • crni papar
  • crveni papar
  • pola žličice kajenskog papra
  • mljevena crvena paprika
  • vlasac

Izvor: iStock

Skuhajte jaja utvrdo. Ostavite da se ohlade ili ih stavite pod hladnu vodu i ubrzajte hlađenje. Ogulite ih i prerežite ih na jednake polovice. Izdubite žumanjke pomoću žličice i stavite ih u posudu, pa ih usitnite pomoću vilice. Dodajte žumanjcima majonezu, senf, ocat, sol, crni papar, kajenski papar, mljevenu crvenu papriku i promiješajte da se svi sastojci dobro spoje. Količinu začina prilagodite vlastitom ukusu, odnosno najbolje da dodajete malo po malo dok ne dođete do idelalnog okusa. Smjesu žumanjaka možete na kraju izraditi štapnim mikserom da dobijete jednoličnu kremu. Kremu potom stavite u špricu za slastičarske kreme ili u slastičarsku vrećicu pa napunite njome bjelanjke. Pospite s mljevenim crvenim i crnim paprom te sjeckanim vlascem. Ovakva jaja možete pripremiti i dan ranije i čuvati ih u hladnjaku.

Svaki od ovih prefinih zalogaja će imati milijun puta bolji okus s nekim od ovih umaka!

Umak od bijelog graha i špinata

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka
  • mala limenka bijelog graha
  • 200 g špinata
  • svježi kopar
  • sok jednog limuna
  • sol i papar

Homemade spinach pesto with walnut in a white bowl.

Foto: iStock

U maloj tavici zagrijte maslinovo ulje i u njega dodajte nasjeckani češnjak. Ostavite da se ohladi. U blender dodajte ulje i češnjak, grah, špinat (svježi), kopar, sok jednog limuna sol i papar. Sve izblendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Umak od pečenog češnjaka i mladog luka

fresh vegetarian sandwich with garlic cheese dip salad on rustic table

Foto: iStock

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Stavite češnjak na foliju i prelijte ga maslinovim uljem te foliju zatvorite. Pecite oko 45 minuta. Kada je gotovo, odmotajte i pustite da se ohladi. Izvadite češnjak iz ljuski i stavite u blender zajedno sa sirom i mlijekom. Blendajte dok smjesa ne bude ujednačena. Premjestite u posudu i umješajte mladi luk, sol i papar.

Umak od Fete i sušenih rajčica

Smoked salmon and soft cheese spread, mousse, pate in a jar with crackers, olives and capers on a wooden background

Foto: iStock

U posudi pomješajte Fetu, jogurt i ulje i miješajte dok se sve ne sjedini. Umješajte sušene rajčice, sol i papar. Poslužite odmah!

Umak od jogurta i curryja

Curry sauce in a small bowl

Foto: iStock

U posudici pomiješajte jogurt, curry, dok od limete, sol i papar. Ohladite sat vremena prije posluživanja.

Umak od Pecorina i limuna

  • 180 g Dukat kiselog vrhnja
  • 90 g naribanog pecorina
  • 1 žličica naribane korice od limuna
  • sok od jednog limuna
  • sol i papar po želji

bowl of cream cheese with caramelized onions on wooden table, top view

Foto: iStock

U zdjeli pomješajte vrhnje, Pecorino, limun, sol i papar (svježe mljeveni). Poslužite odmah!

Za više recepata i savjeta bacite oko i na www.brzoifino.hr!

%CODE1%

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. prosinac 2025 05:03