Iako se doima savršenim, posuđe od lijevanog željeza nije za svakoga. Ako pripremate jelo koje je potrebno podlijevati alkoholom tada radije izbjegnite ovu vrstu posuđa jer bi se mogao uništiti zaštitni sloj koji se s vremenom dobije. Također, ovo posuđe ne bi trebalo prati u perilici posuđa ili s puno deterdženta već samo isprati vrućom vodom. Isto tako namirnice koje imaju izražene kiseline poput rajčice također pripremite u nekom dugom posuđu jer mogu uništiti spomenuti zaštitni sloj. Ovo posuđe idealno je za pripremu mesnih jela, tako da za ribu čija je koža vrlo nježna bi i u ovom slučaju bilo bolje koristiti vatrostalno ili teflonsko posuđe.
Gusano posuđe neće razočarati kod pripreme sočnih i hrskavih pečenki, kotleta, krumpira, ali i palačinki.

Je li lijevano željezo doista teško održavati?
#kažu: Lijevano željezo je materijal koji može hrđati, lako se lomiti ili pucati. Kupnja tava od lijevanog željeza je poput usvajanja novorođenčeta i štenca u isto vrijeme. Morat ćete ga razmaziti kroz rane faze svog života i biti nježni kad god ga spremate na svoje mjesto.
#stvarnost: Lijevano željezo je izdržljivo! Postoji razlog zašto 75-godišnji lonci od lijevanog željeza završavaju po antikvarijatima i različitim sajmovima po masnim cijenama. Vjerujte, to je posuđe napravljeno da traje i vrlo ga je teško u potpunosti uništiti.
Što se tiče samog pospremanja, ako je posuđe kvalitetno ne bi trebalo biti oštećenja u vidu manjih ogrebotina prilikom slaganja jedne na drugu.
Zagrijava li se lijevano željezo ravnomjerno?
#kažu: Termička obrada odrezaka i prženih krumpirića podrazumijeva vrlo visoku temperaturu, a lijevano željezo dobro provodi toplinu.
#stvarnost: Istina je da dobro provodi toplinu, ali očajno je kad je u pitanju ravnomjerno zagrijavanje. Napravite eksperiment i stavite tavu od lijevanog željeza na plamenik. Stvorit će se takozvane "vruće točke" dok će ostatak biti relativno hladan. Ipak, zašto toliko volimo ovo posuđe? Jednom kad se zagrije itekako drži toplinu. Ova informacija je korisna prilikom bilo kakvog pečenja odrezaka tako da prije dobro ugrijte posudu, a zatim stavite namirnicu (oko 5-10 minuta na plameniku ili u pećnici dvadesetak minuta).

Lijepe li se namirnice za dno tave od lijevanog željeza?
#kažu Što je bolji "zaštitni sloj" koji je vaša posuda stvorila prilikom korištenja to će dno postati više nalik onome koje imate prilike sretati kod neprianjajućih tava.
#stvarnost Morate znati da se u tom pogledu (ne prijanjanja) neće moći mjeriti s primjerice teflonom. Zato je gusano posuđe izvrsno za određenu grupu namirnica, koje je jednako ukusno nemoguće pripremiti u posuđu bilo kojeg drugog materijala, a primjerice jaja i ribu nastavite pripremati u teflonskim tavicama.

Što još trebate znati?
Prije termičke obrade namirnica...
Prije korištenja, zaštitite svoje posuđe kako bi vam moglo poslužiti godinama. Prije same termičke obrade namirnica, zagrijte dno dok se ne bude pušilo od vrućine, zatim stavite malo masnoće i okrenite tavu kako bi masnoća doprla po cijeloj površini te maknite s vatre i pustite da se ohladi. Taj proces ponovite nekoliko puta nakon čega bi se trebao stvoriti zaštitni sloj.
Higijena
Nakon svakog korištenja operite posudu s vrlo malo deterdženta za suđe, vrućom vodom i spužvicom. Nemojte koristiti žičicu. Kad ste uklonili svu sapunicu još jednom isperite vodom. Stavite na vatru pa kad su tragovi vode isparili dodajte pola žličice običnog ulja i premažite s papirnatim ubrusom.
Što ga više koristite, posuđe će vam biti zahvalnije!
Upravo zbog spomenutog "zaštitnog sloja" koji se stvara prilikom pečenja ili kuhanja. Samo prilikom čišćenja dobro pazite da vam kapljice vode ne ostanu na samoj površini. Briga oko čišćenja je možda malo zahtjevnija, ali gusano posuđe može trajati godinama pa i desetljećima.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....