Ništa nije slučajno pa tako ni ponovni uspjeh hrvatskog branda Gustolato na nedavno održanom regionalnom natjecanju International Chocolate Awards 2016 u Firenci.
U konkurenciji sa ostalim mediteranskim zemljama i zemljama srednjoistočne i sjeverne Afrike Gustolato je osvojio tri zlatne i tri srebrne nagrade. Nagrađeni proizvodi dalje će sudjelovati na svjetskom finalu International Chocolate Awards-a u Londonu od 7. do 12. listopada zajedno sa dobitnicima iz drugih regija svijeta. Tradicionalna proizvodnja Gustolato proizvoda smještenja je u Novigradu i orjentirana je na proizvodnju sladoleda, čokolade, čokoladnih namaza i kolača, te prženje kave s ponudom dviju ekskluzivnih mješavina.
Najbolji hrvatski proizvodi brenda Gustolato koji su na natjecanju osvojili nepce i najzahtijevnijeg žirija su redom:
- U kategoriji namaza zlato je osvojio namaz od grčkog pistacija 50% s prirodnim kakaovim maslacem Ecuador. Namaz osvaja nepca visokim udjelom paste od probranih, prženih i oplemenjenih grčkih pistacija, te mirisnim prirodnim maslacem iz Ekvadora.
U kategoriji ostali slatki proizvodi zlato su dobile praline:
- Pralina s teraninom prekrivena tamnom čokoladom Esmeraldas 60% iz Ekvadora i
- Pralina s teraninom prekrivena mliječnom čokoladom iz Madagaskara
Obje slastice predstavljaju novost u ponudi Gustolata i po prvi puta su kandidirane na natjecanju. Osnovni sastojak pralina je liker od terana „Dama“ kojeg proizvodi OPG Obitelji Zalar iz Brtonigle. Liker je obogaćen ljekovitim i začinskim travama što pralinama daje posebnost. Teranino u kombinaciji s tamnom čokoladom Esmeraldas 60% iz Ekvadora daje intenzivan okus meda, cvijeća i karamela, dok kombinacija teranina i mliječne čokolade s Madagaskara u ustima ostavlja intenzivan okus voća, ali donosi i trenutnu svježinu.
Tri srebrne nagrade dodijeljene su u kategoriji čokolade s orašastim proizvodima, a dobitnici su:
- Cremino od „Intenso“ čokolade Gianduja i mliječne prekriven tamnom čokoladom „Piura“ iz Perua 70% i prirodnim kakaovim maslacem.
- Cremino od mliječne i bijele čokolade Gianduja prekriven mliječnom čokoladom i prorodnim kakaovim maslacem
- Badem iz avole prekriven finom bijelom čokoladom u zagrljaju Istarskog šafrana.
Cilj natjecanja International Chocolate Awards je popularizacija tradicionalne, zanatske proizvodnje čokoladnih proizvoda i poticaj malim lokalnim proizvođačim sirovina. Postignuti uspjeh Gustolata ujedno je uspjeh svih hrvatskih i talijanskih proizvođača organskih sirovina koji tokom cijele godine svoje usjeve tretiraju na prirodan način s puno pažnje i strpljenja.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....