ŽENSKA PRIČA

Helene Darroze jedna je od sedam žena koje vode restoran s tri Michelinove zvjezdice

 @theconnaught Instagram
Francuska chefica dobitnica je velikih priznanja, a poslužila je čak i kao inspiracija za lik iz poznatog animiranog filma

Helene Darroze, francuska je chefica čiji su restorani osvojili čak pet Michelinovih zvjezdica. Tri zvjezdice pripale su njezinom londonskom restoranu u The Connaught hotelu, a druge dvije restoranu Marsan Par Helene Darroze u Parizu. Samim time, Darroze je postala jedna od tek sedam žena u svijetu koja danas vodi kuhinju s tri Michelinove zvjezdice. No, osim što je sjajna chefica, Helene zna koliko njezin rad vrijedi i ne srami se to pokazati. Tako je jednom prilikom izjavila kako, unatoč činjenici da iznimno poštuje muške kolege, smatra kako postoji velika razlika između tanjura koje rade muški i ženski chefovi.

"Ono što stvaraju muškarci i ono što stvaraju žene jasno se može vidjeti na njihovim tanjurima. Muškarci žele pokazati što znaju i mogu, dok žene žele zadovoljiti. Osim tehnike, žele pokazati i emociju, umjesto da najprije pokazuju tehniku, a tek onda dodaju emocije", rekla je, pa dodala kako ženama općenito želi poručiti da žive za svoju strast i ne pokušavaju biti netko drugi.

Helene Darroze dio je već četvrte generacije u obitelji koja je život posvetila ugostiteljstvu i kuhanju. Njezina obitelj, naime, u vlasništvu ima nekoliko francuskih hotela i restorana. No, zanimljivo je spomenuti kako se nije oduvijek činilo da će i Helene krenuti istim stopama. Naime, 1980. godine upisala je fakultet s ciljem da postane upraviteljica obiteljskog Relais & Château hotela. Sve se promijenilo kada je pri završetku svog obrazovanja upoznala poznatog francuskog chefa Alain Ducassea koji joj je pružio veliku podršku i potaknuo je da još jednom razmisli o kuhanju. Najprije je bila zadužena za pranje salate u njegovom nagrađivanom restoranu Louis XV u Monte Carlu gdje je pažljivo promatrala sve što je Ducasse radio, zapisivala i upijala. Nakon toga postala je njegova menadžerica, pomogla mu u pisanju knjige, zapisivala recepte i kreirala menije te se nepovratno zaljubila u kuhanje.

Nakon što se 1993. godine vratila obitelji kako bi pomogla roditeljima s vođenjem obiteljskog hotela, krenula je kuhati sa svojim ocem Francisom, također poznatim francuskim chefom, no kako se nisu dovoljno dobro slagali u kuhinji, njezin joj je otac prepustio vođenje kuhinje. Dvije godine kasnije, uspjela je zadržati Michelinovu zvjezdicu koju je restoranu priskrbio njezin otac, a iste je godine proglašena i chefom godine u Francuskoj. Godinu dana kasnije stigla je i Gault&Millau titula za chefa sutrašnjice i Helene jednostavno više nije mogla stati. Naravno, niti nagrade nisu prestajale stizati.

S 32 godine pokrenula je svoj Restaurant Helene Darroze koji je 2001. godine dobio prvu Michelinovu zvjezdicu (a drugu ove, 2021. godine), no kada je 2008. godine legendarni londonski Connaught Hotel tražio chefa koji će u njihov restoran vratiti tradicionalni francuski štih, Helene Darroze bila je ta koja je prihvatila odgovornost. Nije prošlo ni šest mjeseci nakon što je preuzela kuhinju, i restoran je nagrađen jednom Michelinovom zvjezdicom, dok je drugu dobio 2011. godine. Osim prestižnim zvjezdicama, svoj je ogroman uspjeh potvrdila i činjenicom da je 2015. godine proglašena najboljim ženskim chefom na svijetu. Tri godine kasnije otvorila je restoran Joia u Parizu, a važno je spomenuti kako je kroz godine napisala i čak četiri knjige.

Koliko je Darroze svih ovih godina posvećena poslu govori i činjenica da na tjednoj bazi obilazi svoje restorane u Londonu i Parizu kako bi baš sve uvijek bilo na najvišoj razini. Poznata je i po svojoj staloženosti pa je tako jednom prilikom izjavila kako smatra da se kuhinje vode smireno te kako nije pobornica podizanja glasa i bacanja kuhinjskog pribora. Također, svojim zaposlenicima često naglašava kako ne želi da je se zove chefom, već njezinim pravim imenom.

Njezina je kuhinja prepoznata po uvijek svježim namirnicama, jela su joj često inspirirana francuskom kuhinjom no kroz svoje tanjure voli izraziti i divljenje prema drugim zemljama i regijama koje je upoznala na svojim putovanjima. Iako je pandemija, baš kao i u ostatku svijeta, nakratko stopirala njezin rad, Helene Darroze za France24 izjavila je kako je više nego optimistična.

"Jednom kad ovo sve prođe, htjet ćemo hranu koja će nas utješiti", rekla je.



Na kraju, važno je dodati, Helene je jedna od osnivačica humanitarne organizacije "Le Bonne Etoile" koja pomaže djeci s posebnim potrebama. Također, jedna je od sutkinja u francuskom kulinarskom showu "Top Chef" još od 2015. godine, a koliko je zbilja cijenjena i popularna, govori i činjenica da o Darroze znaju čak i oni najmlađi. Po njoj je, naime, 2018. izrađena Barbie lutkica u sklopu inicijative kojom se daje podrška ženama koje su razbile predrasude na svojim područjima i koje su inspiracija idućim generacijama, a bila je i inspiracija za lik Colette u Pixarovom filmu Ratatouille iz 2007. godine.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03