PROGNOZE 2023.

Hoće li dostavljači postati zaposlenici, Michelinova zvjezdica, uvoz 200 000 stranih radnika?

 /Cropix
Novinarke i novinari Jutarnjeg lista, raznih područja ekspertize, pripremili novu autorsku rundu predviđanja ishoda događaja u 2023.

Hoće li dostavljači Wolta i Glova napokon postati i zaposlenici tih kompanija?

NEĆE. Novi Zakon o radu ionako ne regulira aplikacije za dostavu Wolt, Bolt, Glovo, nego tvrtke posrednike, agregatore, koje "zapošljavaju" dostavljače. Iako se u zakonu spominju agregatori i platformski rad, mnogi misle da i dalje među tvrtkama posrednicima neće biti kontrole, pa će se nastaviti praksa da su dostavljači "prijavljeni" na par sati dnevno, a rade i više od 12 sati, čime jako puno novca prolazi mimo poreznog radara. Osim toga, ako osoba putem digitalne platforme ostvaruje primitak veći od 60 posto bruto iznosa tri mjesečne minimalne plaće, smatrat će se da ima sklopljen ugovor o radu. Međutim, mnogi misle da će algoritmi digitalnih platformi dodjeljivati dostavljačima posao u iznosu 59 posto bruto plaće i time izbjeći zapošljavanje. (Filip Pavić)

Hoće li broj uvezenih stranih radnika u Hrvatskoj do konca godine premašiti 150 tisuća, možda se približiti i brojci od 200 tisuća?

NEĆE. Budući da ekonomisti u svojim prognozama govore o iznimno skromnom gospodarskom rastu u 2023. godini, ako ga uopće bude, teško je vjerovati da bi rast broja uvezenih radnika mogao biti dramatičan. U 2022. godini MUP je izdao više od 115 tisuća dozvola za boravak i rad državljanima trećih zemalja, što je bio značajan skok u odnosu na 2021., kada je izdano 82 tisuće dozvola. Ponavljanje takvog rasta uvoza stranih radnika, ili čak većeg, u godini koju će vjerojatno obilježiti ekonomska stagnacija nije baš realno. Bez obzira na to što će se uvoz radne snage nastaviti i tijekom 2023. godine. (Gordana Grgas)

Hoće li Hrvatska dobiti još jednu Michelinovu zvjezdicu?

HOĆE. Hrvatska trenutno ima deset restorana s Michelinovom zvjezdicom. Ove godine nije dodijeljena niti jedna nova zvjezdica. Usporedbe radi, Slovenija broji jedanaest "zvjezdanih" restorana. Analizirajući gastronomsku scenu susjedne zemlje i odluku da Hrvatska u 2022. zadrži isti broj zvjezdica, izgledno je da će doći do promjene u 2023. godini. Barem još jedan hrvatski restoran mogao bi ponijeti ovo važno priznanje. Pitanje je hoće li možda doći do preraspodjele hrvatskih zvjezdica i hoće li baš svi hrvatski restorani zadržati svoja odličja. Prognoziramo da bi u ovo zvjezdano društvo morao ući bar još jedan restoran. (Vana Babić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 13:27