BOURDAIN O SKRADINSKOM RIŽOTU

“Holy shit, that’s good! Najradije bih se okupao u toj teći!”

Anthony Bourdain

Skradinski rižot pripremao se za vrijeme snimanja epizode serijala Anthonyja Bourdaina „No Reservation“ posvećenoj Hrvatskoj, na lokaciji nedaleko od Skradina, u Plastovu, kod vinara Alena Bibića. Prema produkcijskom planu snimanje je trebalo započeti u popodnevnim satima, ali je Bourdain došao nekoliko sati ranije jer je „slučajno tuda prolazio“, a zapravo je izbjegao snimanje njemu dosadnih kadrova po zaleđu.

image
NEW YORK, NY - APRIL 12: Chef Anthony Bourdain attends the 2018 Women In The World Summit at Lincoln Center on April 12, 2018 in New York City. (Photo by Matthew Eisman/Getty Images)
Matthew Eisman

Bibić prepričava kako je upravo bio izvadio pršut i spremao se otvarati skradinske kamenice, dok je Pižić miješao bazu za rižot, kad je banuo Bourdain govoreći: „kakve lijepe kamenice, kakav lijep pršut“, očito želeći probati nešto od viđenog. Alen mu je na to rekao: „Biraj, ili ćeš rezati pršut ili ćeš otvarati kamenice“. Bourdain se odlučio za kamenice i tako je krenulo druženje – malo kamenica, malo pršuta, pokoja čaša vina i stalno obilaženje oko mirisne teće s bazom za rižot.

image
Anthony Bourdain
24 Kitchen

Neprestano miješanje mesne baze i mirisi koji su se širili iz teće Anthonyja su toliko fascinirali da je, uz onaj svoj karakteristični smiješak dječaka koji se sprema napraviti neku nepodopštinu, pomagao kod pripreme govoreći: “Ja bih se najradije bacio u tu teću i okupao se u njoj”. Kada je stigla tv-ekipa i krenulo snimanje, rižot je bio gotov. Probavši ga, Anthony Bourdain komentirao je skradinski rižot na sebi svojstven način: „Holy shit, that’s good!“ i dodao: “Ovo je najbolje što sam jeo do sada u životu”. Kako se može vidjeti u epizodi “Croatian Coast”, nakon rižota sretno je zaspao na kamenoj klupi u dvoru Bibićevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:04