PELJMENI I VARENIKI

Hrabra Ukrajinka s obitelji napustila Harkiv i danas kod Pule priprema ukrajinske specijalitete

 Matija Djanjesic/Cropix
U blizini Pule već nekoliko mjeseci živi i tijesto mijesi Olena Ruban, otkrila nam je tajne pripreme omiljenih ukrajinskih zalogaja

Prije otprilike dva tjedna Olena Ruban dočekala nas je u maloj kuhinji dopadljivog morskog apartmana u Istri, spremna za akciju. Da ste je neposredno prije toga sreli u dućanu dok je kupovala namirnice za naše snimanje, ne biste mogli pretpostaviti da je ovdje jer njezine velike kuhinje u Harkivu više nema. No, ovu okretnu i brzu Ukrajinku, koju smo prvo zamijetili na društvenim mrežama, to nije spriječilo da s užitkom za nas zamijesi peljmene i varenike. Nismo mogli odoljeti mekom punjenom tijestu pa smo se zaputili u Volme, naselje tek deset minuta udaljeno od Pule, gdje Olena živi sa svojom majkom i desetogodišnjom kćeri Alisom u apartmanu svojih prijatelja.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Olena nema puno vremena za gubljenje. Dok u žurbi u posudu ubacuje brašno, sol, jaja, ulje i vodu te miješa vilicom kako bi dobila tijesto za peljmene, priča nam da se ovdje nalaze posljednjih nekoliko mjeseci, ne zato što žele uživati u našoj obali, nego zato što su bile prisiljene bježati iz Harkiva. Dok je Olenin suprug morao ostati u Ukrajini, Olena je s ostatkom obitelji prvo pobjegla u Lavov, a zatim u Bratislavu. Tamo nije imala gdje ostati, no sreća u nesreći, javili su joj se prijatelji koji u Volmama imaju stan i ponudili joj pomoć. Nakon teškog puta iz Ukrajine do Hrvatske u Puli je naišla na susretljivost i dobrodošlicu, ističe dok prebacuje kuglu tijesta na pobrašnjeni stol i počinje ga valjati.

"Kad sam tek došla, upoznala sam jednu dragu ženu u dućanu koja mi je rekla da joj se mogu javiti ako mi bude trebala pomoć. To sam i učinila i počele smo često razgovarati. Postale smo prijateljice! Jednom prilikom pozvala nas je na večeru sa svojim prijateljima i zajedno smo radili peljmene. Svima se ta tjestenina sviđa, ne samo Ukrajincima... Volim kuhati i stvarno u tome uživam, a kad god netko proba moju punjenu tjesteninu, oduševi se", smiješka se dok nam pokazuje kako to elastično tijesto mora biti razvaljano.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Pitamo je čuje li se redovito sa suprugom. Kima glavom i ne dopušta da je emocije preuzmu dok od mekog tijesta oblikuje trbušaste peljmene, nalik na talijanske torteline, samo zaobljenije. Kako se popunjavao stol tjesteninom, opisuje nam kako se snalazi. Ima puno Ukrajinaca u Puli, govori nam, no nisu se svi morali zaposliti, ovisno o tome kakvog su imovinskog stanja. Sliježe ramenima i pojašnjava da je to uvijek tako u životu.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Profesorica je prava, još uvijek radi na fakultetu, ali to ne donosi dovoljno novca kao nekada pa uz to čisti apartmane po Puli.

"Ovdje nismo došli s puno novca pa sam našla posao. I dalje radim za Pravni fakultet u Harkivu, no to trenutačno nije baš dobro plaćeno. Držim predavanja preko interneta, podučavam civilno pravo, obiteljsko pravo i slične predmete one studente koji se uspiju spojiti na internet. Šaljem im zadatke koje odrađuju kako god mogu."

Osim što predaje i čisti, održava i Instagram profil @fromukraine_homefood_pula prepun reprezentativnih fotografija meke i podatne tjestenine, kojima promiče ukrajinske specijalitete. Iako slike na profilu nisu njezine autorske, i dalje s ljubavlju radi varenike i peljmene za obitelj i prijatelje pa smo je zamolili da s nama podijeli metodu njihove izrade.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Oba specijaliteta, koja su popularna na cijelom području bivšeg SSSR-a, pripremaju su od jednostavnih sastojaka: brašna, soli, jaja, ulja i neke tekućine. Za obje vrste tjestenine važno je da samo tijesto bude elastično kako bi se njime moglo lako rukovati i kako bogati nadjev ne bi probio kroz tijesto. Za peljmene je ključ u votki, za koju kaže da je možete zamijeniti limunskom kiselinom, dok je kod varenika to vruće mlijeko koje brzo treba umiješati u smjesu pa tijesto ima malo drugačiju teksturu. Jednom kada savladate metodu pripreme tijesta, možete se poigrati nadjevima pa obje vrste pripremiti i na slatko i na slano.

image
Matija Djanjesic/Cropix

Možete eksperimentirati i bojama tjestenine pa tako zelenu možete pripremiti pomoću dobro usitnjenog pirea od špinata, dok za jarko žutu boju tijesta Olena cijedi sok od cikle i mrkve te ih koristi umjesto vode. Za jednu osobu preporučuje oko 20 do 25 peljmena za ručak, ovisi o apetitu. Jednom izvaljani i oblikovani, i peljmeni i vareniki mogu se smrznuti. Ne preporučuje da se samo tijesto zamrzava, nego isključivo gotova tjestenina. Jednom skuhane peljmene poslužuje s kiselim vrhnjem, a može ih se preliti i samo otopljenim maslacem i posoliti.

image
Matija Djanjesic/Cropix

U Ukrajini često jedemo ovu tjesteninu. Korisno ju je imati u zamrzivaču za doručak ili brzi ručak, osobito ako nemate drugo smišljeno. Jako se dobro drže u zamrzivaču pa kada trebam, samo ih izvadim i skuham. I peljmene i varenike možete prilagoditi svojim željama, mogu biti veći ili manji. U Ukrajini koristimo metalni kalup pomoću kojeg radimo puno sitnijih peljmena odjednom, no u Hrvatskoj ljudi vole kada se nešto radi rukom. Kada sam ih prvi put radila ovdje, bila sam spora, no sada sam se već ubrzala. Uz slane peljmene u Ukrajini poslužujemo jako začinjenu vrstu senfa. Vi ovdje nemate ništa slično pa pomiješam ocat, sol, papar i senf da bih dobila sličan efekt", objašnjava nam dok iz lončića punog kipuće slane vode vadi peljmene skuhane za naše snimanje.

KORAK PO KORAK RECEPT ZA PELJMENE

image
Matija Djanjesic/Cropix

Pitamo je hoće li se ikada vratiti u Ukrajinu, na što nam kaže da se nada da hoće, ali ne zna kada će to biti moguće. Tek 40 kilometara udaljen od granice s Rusijom, Harkiv je praktički pregažen. Njezin stan u zgradi u kojoj su živjeli, govori nam Olena staloženo i pomalo rezignirano, više nema prozore, a sama zgrada više nema ni krov. Prošli su kroz nju i vojnici i nacionalna garda, a život koji su poznavali njezini stanari više ne postoji. Prvo rat treba završiti da bi obnova mogla početi. Dotad će njezina obitelj, ovakvi specijaliteti koji podsjećaju na dom i telefonski pozivi mužu puni brige Olenu držati na površini.

KORAK PO KORAK RECEPT ZA VARENIKE

image
Matija Djanjesic/Cropix
image
Matija Djanjesic/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:29