RECEPT DANA

HRSKAVA SVINJETINA: Pripremite carsko meso i zamastite prste!

 Berislava Picek / Hanza Media
Carsko meso je vjerojatno jedno od najjeftinijih mesa, ali nemojte da vas to zavara.
Carsko meso je vjerojatno jedno od najjeftinijih mesa, ali nemojte da vas to zavara.

Svinjetina može biti itekako posebna i ukusna, ako se pripremi na pravi način. A mi kažemo da je ovaj način, pravi način!

Trebat će vam:

2-2,5 kg carskog mesa, potrbušine
2 mrkve
2 korijena peršina
1 luk
4-5 češnjeva češnjaka
voda ili temeljac
bijelo vino

Zagreb, 191115.
Klasicna jela od svinjetina u pripremi Mateje Domitrovic.
Foto: Berislava Picek / CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Carskom mesu unakrsno zarezati kožu, ako nemate oštar nož neka to za vas učine u mesnici. Dakle, kožu zarezati do mesa, ne ući u meso. Svinjetinu posoliti i malo popapriti. Staviti je u posudu za pečenje koja ima poklopac, rasporediti oko mesa narezanu mrkvu, peršin, luk i cijele oguljene češnjeve češnjaka te uliti vode i bijelog vina do mesa, ne ući u meso. Meso mora plivati u tekućini jer će se poklopljeno kuhati na 80-100 stupnjeva oko deset sati. Na kraju otklopiti posudu, pojačati pećnicu na 230 da se korica zapeče, trebati će joj oko 10-15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. prosinac 2025 01:15