Bolje se hranimo

Hrvati jedu više ribe: Potrošnja porasla s 19,3 na 22,9 kg po stanovniku

 Joško Ponoš/Cropix
Ovi se podaci odnose na 2021. godinu, no bit će zanimljivo pogledati podatke od 2022. godine kada se počela jače osjećati inflacija
Ovi se podaci odnose na 2021. godinu, no bit će zanimljivo pogledati podatke od 2022. godine kada se počela jače osjećati inflacija

Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Hrvatskoj je 2021. iznosila 22,90 kilograma, što je 18,6 posto više u odnosu na godinu ranije, kada je bila 19,30 kilograma, objavilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je o tome izvijestilo na temelju podataka iz novog istraživanja o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u Hrvatskoj za 2020. i 2021. godinu, prenosi Hina.

Kako bi se izračunala potrošnja po glavi stanovnika, izračunata je dostupna ponuda proizvoda koja je podijeljena s brojem stanovnika, uzimajući u obzir sve dostupne podatke, preciznu destinaciju proizvoda i potrošnju od strane stranih turista. Naime, imajući u vidu značajan broj godišnjih posjetitelja u Hrvatskoj, procijenjena je potrošnja stranih turista za navedene godine te je ista oduzeta od ukupne dostupne neto ponude i nije uzeta u obzir prilikom izračuna potrošnje proizvoda ribarstva hrvatskog stanovništva, objašnjava se u priopćenju.

image
Joško Ponoš/Cropix

Neto ponuda 2021. rasla za 13,7 posto

Kako ističu iz Ministarstva poljoprivrede, unatoč padu dostupne ponude u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu, u 2021. godini ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture raste.

Tako je neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture (dostupna stanovništvu RH, bez potrošnje turista) za 2021. godinu iznosila 88,8 tisuća tona, što je za 13,7 posto više u odnosu na 2020. godinu i 20 posto više od neto ponude u 2018. godini.

U 2020. godini je, pak, neto ponuda iznosila 78,1 tisuću tona, što je smanjenje od četiri posto u odnosu na 2019. godinu (kada je iznosila 81,4 tisuće tona), ali je ipak bila viša u odnosu na 2018. godinu, i to za 5,8, posto.

"Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika (per capita) u Republici Hrvatskoj iznosila je u 2020. godini 19,30 kilograma per capita, a u 2021. godini 22,90 kilograma, što predstavlja zaista značajno povećanje, osobito u odnosu na 2018. godinu kada je potrošnja iznosila 18,06 kilograma per capita", ističu iz resora poljoprivrede.

image
Joško Ponoš/Cropix

Napominju pritom i kako treba imati na umu da je tijekom 2020. godine porastao ulaz sirovine u prerađivačke objekte radi veće potražnje za konzerviranim proizvodima kao izravna posljedica provođenja mjera uzrokovanih pandemijom virusa covid-19 i djelomičnog zatvaranja HOREC-a (hoteli, restorani i kafići) sektora.

Hrvatska na sredini ljestvice potrošnje država EU

Kako se navodi u analizi istraživanja, koje je Ministarstvo poljoprivrede objavilo na svojim internet stranicama, Republika Hrvatska se s prikazanom potrošnjom nalazi na sredini ljestvice potrošnje država EU i iako se bilježi mali pad potrošnje per capita od gotovo četiri posto u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu on je razumljiv i zapravo potvrđuje da je potrošnja stabilna.

U analizi također ponavljaju da je u 2021. godini evidentirana potrošnja od 22,90 kg/per capita, "što je do sada najveća zabilježena potrošnja u Republici Hrvatskoj".

"S obzirom na to da je prosječna potrošnje država članica EU 24,4 kg/per capita, s tim da ona zapravo varira od nekih 5 kg po glavi stanovnika u Mađarskoj do gotovo 57 kg u Portugalu, smatramo da je Hrvatska na dobrom putu i da unatoč izazovima s kojima se cijeli svijet suočio, možemo biti zadovoljni rezultatom i činjenicom da se riba ipak nalazi u dovoljnim količinama na našim tanjurima", ističu iz resornog Ministarstva.

image
Joško Ponoš/Cropix

S obzirom na dostupnost našeg morskog i kopnenog bogatstva, u kombinaciji sa strateškim aktivnostima usmjerenima na povećanje proizvodnje i prerade proizvoda ribarstva, ali i prilagodbu proizvođača tržišnim potrebama s ciljem povećanja nacionalne potrošnje kvalitetnih i zdravih proizvoda ribarstva iz lokalnog ulova i uzgoja, te ako izuzmemo izvanredne okolnosti kao što su pandemija i povećanje cijena energenata zbog nepredvidivih okolnosti, pretpostavka je da bi potrošnja proizvoda ribarstva u narednom razdoblju trebala biti stabilna te u najboljem slučaju, nastaviti s rastom a pogotovo tu mislimo na potrošnju proizvoda podrijetlom iz akvakulture, zaključuje se u analizi istraživanja.

Međutim, koliko god optimistični u Ministarstvu poljoprivrede bili, bit će zanimljivo promotriti statističke podatke za 2022. godinu kada se u Hrvatskoj jače osjetila inflacija.

Ako vam nedostaje inspiracije što pripremiti od ribe, donosimo tri sjajne ideje s receptima.

Tortice od palente i srdela

Od srdela napravite brzu, a raskošnu večeru, treba vam još samo palenta i malo dobre volje.

Lešani inćuni u maslinovom ulju

Lešani inćuni su prava delicija, u hladnjaku vam mogu "izdržati" dva dana bez problema.

Barbin* brudet od plave ribe sa širokim rezancima

*u spomen na Darka Baretića Barbu, velikog gastro-enološkog entuzijasta i autora Plavuše bez kostiju koja nas je nadahnula za jelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 15:43