DOMIŠLJATO

Hrvati u Irskoj domaće čvarke kupuju po 20, a kulin 33 eura, evo kako i zašto

 Vlado Kos/Cropix/Cropix
Netko se dosjetio kako bi Hrvatima u Irskoj mogao ponuditi domaće proizvode, ovo su cijene pečenice, kulina, meda i sirupa...

Opće je poznato kako je za velik broj Hrvata upravo Irska mjesto na kojem su pronašli novi dom i bolje uvjete za život. Iako s preseljenjem uglavnom dolazi i do promjene životnih navika, dovitljivi Hrvati teško se odriču onoga što najviše vole, a često je upravo to - domaća hrana.

Slobodna Dalmacija tako piše kako je netko došao na prilično dobru ideju i napravio Facebook grupu "Hrvatski domaći proizvodi u Irskoj" u sklopu koje se sada prodaju specijaliteti poput domaćeg kulena, pancete i pečenice. Kako piše Slobodna Dalmacija, vozila se pune domaćim proizvodima, voze u Irsku te se tamo prodaju iseljenicima.

Saznali su i cijene pa je tako poznato kako slavonski kulin od crne slavonske svinje košta 33 eura za kilogram, odnosno oko 250 kuna, a suha kulinova seka 20 eura ili 150 kuna. U ponudi su i domaći čvarci po cijeni od 20 eura za kilogram (oko 150 kuna) te šunka i dimljena suha pečenica po istoj cijeni. Kobasica od crne slavonske svinje prodaje se po 16 eura za kilogram (oko 120 kuna), a ista je cijena i za dimljenu slaninu. Cijena svinjske masti je 4 eura (30-ak kuna) za kilogram, a domaćeg meda od 14 do 16 eura (od 105 do 120 kuna). Nude se i domaći sirupi od bazge, marelice, višnje i šumske jagode po 5 eura za litru (40-ak kuna), zatim lički tvrdi kozji i ovčji sirevi za 20 eura, dalmatinski mljeveni rogač po 10 eura (oko 75 kuna), suhi vrganji po 12 eura (90-ak kuna) te suha brusnica po 15 eura, odnosno oko 115 kuna za kilogram. Navedenim cijenama dodaju se i troškovi dostave.

Osim toga, na grupi se nude i različite druge usluge, a javili su se i korisnici Facebooka zainteresirani za dostavu u druge zemlje, primjerice Švedsku. Cijeli tekst potražite na Slobodnoj Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:53