VELIKA STVAR

Hrvatska ekipa po prvi puta sudjelovala na velikom BBQ natjecanju: "Ponosni smo i već znamo kako postići još bolji rezultat"

Davor Šušković iz BBQ Hot Yarda podijelio je dojmove s Kansas City Barbecue Society natjecanja

Ljubiteljima roštilja BBQ Hot Yard ekipa već je dobro poznata, kako zbog uvijek slasnih jela s vruće rešetke na različitim festivalima, tako i zbog njihovog specijaliziranog dućana te različitih tematskih radionica. Svatko tko je imao prilike barem nakratko porazgovarati s Davorom Šuškovićem i Goranom Vrabecom, idejnim začetnicima projekta, vrlo brzo je shvatio kako je svijet koji podrazumijeva gotovo svakodnevno vrzmanje oko grilla nešto što žive, a istu strast dijele i s ekipom koju su oko projekta okupili. Nije iznenađenje, stoga, što su, kada im je stigao poziv da sudjeluju na Kansas City Barbecue Society natjecanju, isti objeručke prihvatili i krenuli put Ljubljane.

CIJELU PRIČU O DAVORU ŠUŠKOVIĆU PROČITAJTE OVDJE

image
Darjan Grilec/

Kako je Davor Šušković opisao u svom tekstu na službenoj stranici BBQ Hot Yarda, ovo je za njih bio zbilja velik događaj, samim time što su prva ekipa iz Hrvatske koja je uopće dobila mogućnost sudjelovati na ovakvom međunarodnom okupljanju ljubitelja BBQ-a.

Natjecanje KCBS iz Master serije je, dakle, održano na jezeru Zbilje kod Ljubljane, a od prijavljenih ekipa tražila se priprema četiri vrste mesa - piletine, svinjskih rebarca, svinjske lopatice i brisketa, uz zabranu korištenja plinskih i strujnih roštilja. Osim Šuškovića i Vrabeca, u hrvatskoj ekipi bili su još i Darjan Grilec, Maja Šipek te Filip Žugaj, inače stalni članovi BBQ Hot Yarda.

Što je KCBS?

KCBS je kratica za Kansas City Barbecue Society. Radi se o najvećem, ne samo BBQ, već i kulinarskom uopće, udruženju koje broji više od 19,000 članova i održava više od 450 natjecanja godišnje.

Osnovan je u jesen 1985. iz jednostavnog razloga – kako bi se lakše oglašavala natjecanja, tj. kako bi svi zainteresirani imali informaciju kad i gdje je sljedeće BBQ natjecanje. Kako je u to vrijeme bilo samo par natjecanja, članovi su se nalazili na neformalnim druženjima gdje su trenirali svoje BBQ vještine. Broj članova se povećavao i polako je došlo vrijeme da se oformi Uprava, održavaju mjesečni sastanci, a broj članova je ubrzo postao troznamenkasti. KCBS je s godinama postao sve veći i početkom 1989. godine prelazi 1000 članova, objasnio je Davor Šušković.

image
Darjan Grilec/
image
Darjan Grilec/

Kako je opisao Šušković u svom tekstu, pravila natjecanja se ovdje ne shvaćaju olako i, među ostalim, uključuju inspekciju mesa, a sama hrana na kraju se poslužuje po određenim pravilima u posebnim kutijama.

"Inspekcija mesa bila je oko 10 sati. Upoznali smo se s predstavnicima KCBS-a, ponudili su nam da im se javimo ako imamo bilo kakva pitanja. Tijekom jutra pristigle su sve ekipe, njih ukupno 12, upoznali smo se, obišli ih i izmijenili stickere. U 17 sati bio je sastanak voditelja ekipa i KCBS predstavnika. Sastanak je krenuo s predstavljanjem nove ekipe, prvi put da se ekipa iz Hrvatske pridružila KCBS obitelji. BBQ Hot Yard. Svi prisutni ustali su, zapljeskali te euforično iskazivali podršku. Zahvalio sam se na ovakvom dočeku, to je zaista bio jedan predivan trenutak.

Objašnjena su nam pravila, preuzeli smo kutije u kojima će se predavati hrana. Tražili su me KCBS predstavnici da ostanem još na kraju s njima. Prošli su sa mnom detalje svega što se traži, pokazali primjere dobro složenih i loše složenih kutija, upozoren sam na sve što bi moglo rezultirati diskvalifikacijom. Sjećam se tog zadnjeg pitanja – jesi li spreman? I’m ready. WE are ready. Bio je moj odgovor. Kimnuo sam glavom, see you guys later, pokupio kutije i izašao.

I tada je polako krenulo. Najprije injektiranje Brisketa. Zatim svinjske lopatice. Pa salamurenje piletine. Rub na Brisket, početak dimljenja, rub na lopaticu, početak dimljenja. Sonde u svakom komadu… Sat i pol spavanja pa nastavak. Bio je i taj after party na koji smo bili pozvani, ali jednostavno je glava bila puna svih postupaka dimljenja i nismo se mogli u potpunosti prepustiti zabavi", opisao je prvi dan festivala i početak pripreme hrane.

image
Darjan Grilec/
image
Darjan Grilec/

Naveo je i kako su na kraju bili zadovoljni obavljenim poslom, korigirali začinjenost mesa prije posluživanja, posložili kutije i, iako su bili svjesni nekoliko grešaka koje su napravili, svu hranu su predali odmah na početku vremenskog okvira.

"Na ovo trebamo biti jako ponosni i upravo na ovome su nam KCBS predstavnici najviše čestitali odmah po završetku predaje hrane. Sve to uz činjenicu da smo pripremili puno više hrane nego smo trebali kako bismo imali širok izbor pri sastavljanju savršene kutije u svakoj kategoriji. Podijelili smo oko 150 porcija hrane u tih sat i pol, i to sve tijekom završavanja pripreme i slaganja kutija."

image
Darjan Grilec/
image
Darjan Grilec/

Na kraju, ekipa BBQ Hot Yarda osvojila je ukupno 11. mjesto i 11. mjesto u svakoj kategoriji osim u kategoriji brisketa, u kojoj su osvojili visoko šesto mjesto.

"Drugim riječima, niti u jednoj kategoriji nismo bili posljednji, a ipak smo ekipa s daleko najmanje iskustva", piše Šušković i na kraju dodaje: "Nastavit ćemo se redovno natjecati. Naš cilj je OD PRVOG DANA bila promocija BBQ kulture u Hrvatskoj te je sada cilj okupiti sve zainteresirane BBQ amatere i profesionalce iz Hrvatske i pomoći im u procesu prijave na KCBS natjecanje. Stojimo na raspolaganju, javite se da vidimo koliko nas ima – bili vi pojedinci ili grupa, ako radite BBQ i imate ikakvog iskustva u pripremi Brisketa, Pulled Porka ili rebaraca javite se da vidimo na koji način možemo svi zajedno podići Competition BBQ kulturu u Hrvatskoj. BBQ Hot Yard je spreman organizirati potrebne radionice i probna trening natjecanja. Čekamo vaše javljanje, napravite prvi korak i odazovite se na ovaj poziv."

Cijeli tekst možete pročitati ovdje, a više informacija o BBQ Hot Yardu potražite na njihovim društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 06:03