INSPIRACIJA NEDJELJOM

Hrvatski arhitekt u Berlinu hit je na društvenim mrežama, razvlači jufke za burek i radi breskvice! Otkrio nam je recept za medovik

Ivan Lončar savjetuje da se kod pripreme medovika na vašem gramofonu vrti ploča Zdravka Čolića

U slučaju da, baš kao i mi, nakon napornog radnog dana najviše volite zauzeti kauč pa se opustiti uz redovito pregledavanje društvenih mreža tada ste, vjerujemo, već naletjeli na profil Ivana Lončara. Mladi Hrvat u Berlinu, inače arhitekt, naime, posljednjih mjeseci ne prestaje oduševljavati pažljivo osmišljenim, toplim i za gledanje tako ugodnim video receptima.

Onaj u kojem svojim pratiteljima pokazuje kako razvlači jufku za šareni burek dok u pozadini svira sevdah tako je do sada pogledalo 139 tisuća korisnika na Tik Toku, onaj za pitu od jabuke gotovo 361 tisuća, za krafne oko 700 tisuća, a video recept u kojem objašnjava kako napraviti vučeno tijesto koje nikada ne puca čak 1,8 milijuna korisnika.

@ivo_zinee Najčešće pitanje koje dobijem je kako napraviti tijesto za pitu (ili burek) koje se lako razvlači i ne puca — i evo detaljan recept sa svim “tajnama”. * Količina iz ovog recepta je dovoljna za dvije jufke! * 120 grama ulja, ne mililitara! #jufka #pita #burek #balkan #balkantiktok #foodtiktok #cookingtiktok #kuhanje #sevdah #dough #recept #recipe #dijaspora #bosna #tijesto ♬ Jutros mi je ruža procvetala - Merima Njegomir
image
Ivan Lončar/

Njegove uratke, rekli biste možda na prvu, teško je povezati s tom, danas iznimno popularnom aplikacijom, u kojoj se sve odvija toliko brzo da za pola minute već zaboravljate što ste gledali, ali su upravo ono što vam u cijelom Tik Tok kaosu treba. Donose onaj osjećaj ugode, nešto kao kada gledate baku kako s puno ljubavi mijesi tijesto ili ga razvlači pritom pazeći na svaki detalj, kako bi baš sve bilo kako treba. Ivo Zine, kako mu je korisničko ime na društvenim mrežama, čini nam se, svako jelo, bio to kruh, ravioli ili cimet rolice, radi baš s takvom posebnom pažnjom da ćete, prilično smo sigurni, poželjeti uskočiti u ekran, sjesti za njegov stol, strpljivo čekati da kuhinja zamiriše, a potom u njegovom društvu uživati u slasnim zalogajima.

@ivo_zinee Krafne punjene kremom od vanilije i malinama — i Čola. RECEPT U OPISU! ❤️ SASTOJCI: Sastojci TIJESTO: 1 suhi kvasac (7 grama) 50 g šećera 250 ml mlakog mlijeka malo ekstrakta vanilije 600 g brašna (ja sam koristio tip550) 1 žličica soli 1 cijelo jaje i 2 žumanjka 2 čepa ruma/može i rakija korica jednog limuna korica pola naranče 50 g malaca, sobne temperature ulje za prženje kristal šećer i cimet POSTUPAK: Aktivirati kvasac u 100 ml mlijeka i šećeru, a za to vrijeme razdvojiti žumanjke te u posudi umiješati brašno i sol. Kada se kvasac pokrenuo dodati u brašno i mokre sastojke (jaja, kvasac, ostatak mlijeka, ekstrakt vanilije, ruma) te koricu naranče i limuna. Umijesiti u stolnom mikseru u ljepljivo tijesto (5 minuta) te postepeno, u trećinama dodavati maslac. Ne dodavati novi maslac dok se prethodni nije u potpunosti ukomponirao u tijesto. Tijesto je spremno kada je žitko, ljepljivo, ali ne previše, odvaja se od posude i drži za mikser. Prebaciti ga u čistu posudu, prekriti prozirnom folijom i staviti da se diže na toplom (ja koristim pećnicu u kojoj upalim svjetlo i stavim posudu s toplom vodom kako bih imao konstantnu temperaturu od 25 stupnjeva). Nakon sat/sat i pol vremena uduplano tijesto izvaditi na radnu površinu, blago premijesiti da se oblikuje te odvajati pojedinačne krafne. Svaka neka bude 60-65g. Prvo ih ispresavijati, a onda i valjati rukom dok se ne oblikuje savršena kugla bez vidljivih šavova od presavijanja. (ne brašniti podlogu jer se tijesto mora malo lijepiti kako bi se oblikovalo, u protivnom će bježati po stolu.) Tako oblikovane kuglice stavljati na izrezani pek-papir, malo pouljiti i prekriti prozirnom folijom te ostaviti da se udvostruče. Za to vrijeme pripremiti punjenje i ugrijati ulje na 160 C (ulja mora biti dosta da krafne plivaju i ne dodiruju dno!) Pazeći da krafne ne pritiskamo, odvojiti ih od pek-papira i peći dvije minute na gornjoj strani poklopljeno, a zatim ih okrenuti i peći još minutu i pol (ili dok ne dobiju lijepu boju) otklopljeno. Izvaditi na papir, mlake uvaljati u kristal šećer s cimetom i puniti po želji. Ja sam ih punio slastičarskim kremom i brzim džemom od malina. #balkantiktok #balkan #krafne #donuts #krapfen #berliner #berlin #dijaspora #hrvatska #bosna #sevdah #zdravkocolic #kuhanje #recepti #recipe #cooking ♬ Jedina - Zdravko Čolić
image
Ivan Lončar/
image
Ivan Lončar/

Jednom kada svratite na njegov profil, vjerujemo, teško ćete odabrati što biste prvo pripremali i sami, ali nama je ovih dana za oko posebno zapela medovik torta koju radi uz više nego zanimljivu glazbenu podlogu, pa smo Ivana zamolili za recept i donosimo vam ga u nastavku. A vi, dok se kore peku ili dok čekate da se torta stisne, svakako svratite na jedan od njegovih profila, onaj na Tik Toku ili Instagramu, ali svakako budite spremni, vrlo lako u vrlo kratkom roku mogao bi vam postati jedan od omiljenih.

image
Ivan Lončar/

MEDOVIK TORTA

Trebat će vam:

6 jaja srednje veličine

280 g šećera

6 žlica meda

2 žlice sode bikarbone

250 g maslaca

850 g glatkog brašna

SASTOJCI (krema):

1.5 kg kiselog vrhnja

350g kondenziranog mlijeka

Priprema:

Odvojiti bjelanjke i žumanjke te bjelanjke pjenasto umutiti. Postepeno dodati žumanjke i šećer te kuhati 20-ak minuta na pari, na umjerenoj temperaturi uz konstantno miješanje. Dodati med i sodu bikarbonu te miješati (smjesa će početi pjeniti zbog reakcije sa sodom, zato je dobro raditi sve u većoj posudi). Zatim postepeno dodavati maslac i kuhati, uz miješanje, još 10 minuta. Pustiti da se potpuno ohladi, a potom dodati brašno i umijesiti ljepljivo i mekano tijesto. Oblikovati ga i ostaviti barem dva sata u hladnjaku kako bi ga bilo lakše valjati. Zatim ga podijeliti na 15 jednakih dijelova, valjati tanko na pek papiru te kalupom za tortu izrezati krug (ja sam koristio kalup promjera 21 cm) te nabosti vilicom. Ostatke ostaviti i umijesiti ponovno te koristiti za nove kore. Peći ih u pećnici 7 minuta na 170 C. Kore je moguće napraviti i ranije, samo ih treba zamotati u prozirnu foliju da se ne presuše. Fil napraviti od umućenog kiselog vrhnja kojem ste dodali kondenzirano mlijeko. Zatim slagati koru pa 2.5 žlice fila i tako dok ne potrošite 13 kora. Dvije kore sameljite kako biste dobili posip. Tortu obložite mrvicama samljevenih kora, a zatim stavite u hladnjak na barem 6 sati prije konzumiranja, a najbolja je idući dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 07:46