JRE MALVAZIJA

Hrvatski chefovi udružili snage s vinarijom Kozlović i napravili specijalnu ediciju malvazije

 Goran Sebelic/Cropix
U 16 hrvatskih restorana članova udruženja JRE od lipnja će se moći kušati specijalna edicija malvazije nastale u podrumu Kozlović

Od lipnja ćete u jednom od 16 hrvatskih restorana udruženih u uglednu međunarodnu udrugu JRE moći kušati specijalnu ediciju malvazije nastale u istarskom podrumu Kozlović. Naime, udruga JRE Hrvatska i vinarija Kozlović, osim dugogodišnjeg partnerstva, razvili su i specijalizirani brand, a to je JRE Malvazija. Riječ je o odležanoj malvaziji iz 2018. godine koja se kod Kozlovića proizvodi iz posebnog vinograda kojega su podigli sami chefovih ovih izvrsnih restorana koji dijele isti moto – ljubav i strast za kuhanjem te talent. Baš zato su se ovaj tjedan u vinariji Kozlović udružili kolege i prijatelji chefovi i vlasnici restorana JRE udruge iz Hrvatske i Slovenije.

image
Goran Sebelic/Cropix

Na terasi vinarije Kozlović s predivnim pogledom na vinograde i povijesni gradić Momjan te njegov kaštel kolege chefovi, sommelieri i restorateri uz momjanski muškat i kavu razmijenili su iskustva i kontakte. Jer ovo je bio prvi susret članova ovih dviju JRE udruga.

- Zbog mnogobrojnih obveza nikad do sada se nismo organizirano skupili na jednom mjestu kako bismo razmijenili dosadašnja iskustva, ali i nešto naučili. Zato smo u utorak odlučili produžiti se kod vinarije Kozlović koji su dugogodišnji partneri udruge JRE Hrvatska, kazao nam je predsjednik udruženja Vjeko Bašić iz konobe Boba na Murteru. Ujedno, ovo je bila prilika i da chefovi te vlasnici restorana sami vide svoje loze, ali i da kušaju najnoviju berbu kako bi odlučili koji će stil malvazije ući u njihovu zajedničku bocu.

image
Goran Sebelic/Cropix

Naime, 16 restorana iz udruge mora se svake godine složiti kakvu zajedničku malvaziju žele ponuditi u svom restoranu, a to nije uvijek lak zadatak jer svatko ima predodžbu kakvo treba biti vino koje će ići uz njihove pjate.

- Antonela i Gianfranco Kozlović za nas naprave tri vrste malvazije s položaja Santa Lucija, a onda na našoj godišnjoj skupštini donesu ta tri uzorka. Tada na slijepo biramo koji ćemo uzorak izabrati. Ove godine nismo bili složni. Odabrali smo jednu malvaziju koja je imala vrlo specifičnu aromatiku po ružmarinu što se jako rijetko događa. Taj vinograd samo jednom u 10 godina da tu aromu ružmarina. I svi smo odmah odabrali to vino jer nam je izgledalo egzotično. No, nismo bili sigurni jesmo li donijeli dobru odluku, pa smo odlučili da ćemo prije flaširanja još jednom probati tu malvaziju, kazao nam je vlasnik murterske konobe. Tako da su ovaj tjedan ponovno iskoristili priliku i kušali malvaziju koja će doći na njihove stolove tek za nekoliko godina.

image
Goran Sebelic/Cropix

Naime, kako nam je pojasnila Antonela Kozlović, kada su JRE restorani prvi put birali stil malvazije koji žele imati, odlučili su se za odležanu malvaziju u bocama. Ona se flašira godinu dana nakon berbe, a tek onda odležava u bocama, tako da već sada trebaju odlučiti koju će staviti u staklo.

- Berba malvazije koja će sada ići u restorane je bila krajem rujna 2018. godine, s kratkom maceracijom od dva dana, nakon čega je slijedila fermentacija od 5000 litara u drvenoj bačvi od slavonskog i francuskog hrasta. Kraj fermentacije odrađen je u inoks tanku. Pretok s grubog taloga bio je sredinom studenog, a odležavanje na finim talozima do svibnja 2019. godine. To je vino s potencijalom odležavanja do 10 godina, objasnila nam je Antonela. Gianfranco je dodao da se za JRE malvaziju bira posebno grožđe s najbolje i specifične pozicije Santa Lucija od kuda pogled puca i na Buje, ali i na Brtoniglu.

image
Goran Sebelic/Cropix

- Riječ je o zaokruženoj, mirisnoj, zavodljivoj i moćnoj malvaziji. Nova edicija 2018. godina proizvedena je u količini od 3800 numeriranih butelja, dodao je Gianfranco koji je poznate chefove nakon druženja na terasi proveo i kroz vinograde na Santa Luciji par kilometara dalje od vinarije. Predsjednik udruge Vjeko Bašić, Luka Goleš i Kelli Nikolac iz restorana Draga di Lovrana, Cyntia Vučaj iz Ville Ariston, Bernard Korak iz Koraka, Tea i Stiven Vunić iz konobe Zijavica te Ivan Badurina iz restorana Badi mogli su vidjeti svoje loze, ali i čuti što sve muči vinare s ovog područja. Gianfranco je chefovima govorio kako vidi budućnost vinarstva i vinogradarstva koje će se okrenuti ekologiji u svim segmentima. Tako će se sve više uvoditi navodnjavanje u vinogradima, što pokusno Kozlovići na Svetoj Luciji već i rade, sve manje će se koristiti određena zaštitna sredstva, a u vinograde bi mogli i održivi strojevi. U narednom razdoblju mogle bi se uvesti i nove otporne sorte.

image
Goran Sebelic/Cropix

A ova zanimljiva suradnja počela je 2015. godine kada je napravljena prva JRE malvazija koja ima i svoju posebnu etiketu.

-Prije osam godina razvila se ideja o kreiranju posebnog branda – proizvoda – malvazije u boci koja će biti jedinstvena i ekskluzivna za sve restorane udruge JRE Hrvatska. U suradnji svih članova udruge i naših partnera Antonele i Gianfranca Kozlovića stvorila se ideja o kreaciji jedinstvene butelje koja će se razlikovati od svih drugih malvazija jer je birana i razvijana od svih članova obitelji JRE Hrvatska, kazala je tajnica udruge Josipa Baljkas.

Godinu dana kasnije chefovi su podigli svoj vinograd uz pomoć Kozlovića.

-Svaki restoran ima svoj red u vinogradu od nekih 200 metara, objasnila nam je Antonela. Neki od chefova vrlo rado dolaze i u berbu. No, te 2016. u udruzi je bilo manje restorana, pa je potrebno zasaditi još koju lozu za nove članove.

image
Goran Sebelic/Cropix

Nakon posjete vinogradu na scenu su stupili chefovi, ali ovaj put njihovi prijatelji i kolege iz Slovenije. Marendu su spremali Tomaz Bevčič iz restorana Rizibizi i Jure Tomič iz Osterije Debeluh. Chef Tomaž radio je hladni tiramisu u šalici od kave. No, nije to bila slastica. Svoje je kolege, vinare i novinare iznenadio tiramisuom od bakalara, pancete, kreme od krumpira i kakaa. Jure Tomić spremio je pak odličan rižoto od koprive, pastrve i sira. Uz odličnu marendu, ugledna istarska vinarska obitelj ponudila je kušanje vertikale JRE malvazije. Počevši sa prvom edicijom 2015. godinom kušala se malvazija iz 2016., 2017. i 2018. godine. Dobar uvod u neku novu suradnju ugledne udruge ponajboljih hrvatskih restorana koje vode obitelji.

image
Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:33