USPJEH ZA USPJEHOM

Hrvatski gin osvojio zlato i srebro u Londonu, a međimursko vino oduševilo u New Yorku

 @castrum_gin Instagram/
Domaći proizvođači neprestano nižu uspjehe pa tako s jednog njujorškog i jednog londonskog natjecanja stižu sjajne vijesti

Da su proizvodi pojedinih hrvatskih proizvođača iznimno kvalitetni već smo se mnogo puta uvjerili sami, no nekako je poseban osjećaj kada baš tu kvalitetu prepozna i ostatak svijeta. Baš zato, posebno su nas razveselile vijesti na koje smo naišli u posljednjih tjedan dana. Jedna od njih je i da je Castrum London dry gin, iz male destilerije podno Papuka, u Londonu proglašen najbolje ocijenjenim žestokim pićem iz Hrvatske.

ZLATO I SREBRO OTIŠLI U KAPTOL KRAJ POŽEGE

Destilerija Craft spirits iz Kaptola, malog mjesta kraj Požege, naime, sudjelovala je sa svojim Castrum ginovima na svjetskom natjecanju London spirits competition, jednom od najvećih svjetskih natjecanja u ocjenjivanju žestokih alkoholnih pića. Prvi proizvod ove male destilerije, osnovane prije svega godinu i pol dana – London dry gin, osvojio je zlato s 91 bodom i ujedno je najbolje ocijenjeno žestoko piće koje je pristiglo na ocjenjivanje iz Hrvatske.

Kako kažu iz destilerije Craft spirits, ocjenjivači su prepoznali specifičnost ovog gina, a to su začini koji ga snažno vežu uz mikrolokaciju – bazga, crni dud i vinova loza, a kombinacija s borovicom, herbalnim začinima te citrusima mu daju dugotrajan i ugodan aftertaste.

"Kao da to nije bilo dovoljno priznanje za gin koji je na tržištu tek od svibnja prošle godine, pristigla je nagrada i za drugi proizvod ove destilerije, a to je Barrel aged gin. Riječ je o ginu koji je godinu dana bio na sazrijevanju u hrastovim bačvama i poprimio je njihovu boju, a krase ga primarne note borovice, herbalni začini, citrusi, blaga menta u pozadini te također tri gore navedena slavonska začina. Sazrijevanjem u bačvi gin je sudcima u Londonu priuštio na nos bogate i ugodne arome vanilije i zvjezdanog anisa, a nepce im je grijao topao aftertaste korice naranče i vanilije pa su ga ocijenili visokim srebrom s 88 bodova", objasnili su Iva i Mihovil Pranjić, vlasnici destilerije.

VAŽNO PRIZNANJE I ZA MEĐIMURSKO VINO

Još jedna sjajna vijest je i da je pušipel Prestige iz međimurske vinarije Dvanajščak Kozol nagrađen s visokih 89 bodova od strane jednog od najprestižnijih i najutjecajnijih američkih vinskih magazina Wine Enthusiast.

Dobro je spomenuti i kako je Wine Enthusiast od 1988., kada je osnovan, od mjesečnog tiskanog časopisa prerastao u iznimno cijenjeni medij koji danas dolazi u tiskanom i digitalnom izdanju. S ukupnim brojem čitatelja od preko 4,1 milijun, danas se svrstava među najutjecajnije medije koji se bave vinima.

"Ovo uvrštava naš Prestige u jedna od najbolje ocijenjenih kontinentalnih vina Hrvatske, a Međimurje u sam vrh vinske scene", napisali su iz vinarije Dvanajščak Kozol na svojim društvenim mrežama.

"Suh, odležan godinu dana u akaciji, ovaj pušipel je iskorak od klasike. Dobili smo ga od mjesec dana presušenog bobica i samo vino je svježe i uzbudljivo, baš posebno", rekla nam je Tea Dvanajščak Vuković kada smo je nedavno zamolili da izdvoji jedno vino na koje su u vinariji najponosniji.

Ona Prestige, kako nam je otkrila, najradije poslužuje uz meso kao što je biftek ili ramstek, a dobro se slaže i s povrćem. Kupiti se može u Vivatu, vinoteci Bornstein, u vinariji...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 16:57