ČESTITAMO!

Hrvatski smokvenjak među pobjednicima na prestižnom Great Taste ocjenjivanju

 Stella Croatica
Među više od 12 tisuća prijavljenih proizvoda, suci su izdvojili upravo Stella Croatica smokvenjak

Great Taste, svjetska nagrada za hranu i piće s najvećim povjerenjem, objavila je dodijeljene zvijezde za 2020. godinu. Od 12.777 poslanih proizvoda iz 106 različitih zemalja, Stella Croatica je nagrađena GreatTaste nagradom za ukus, što znači da su suci proglasili Stelin Smokvenjak hranom koja ima fantastičan okus.

Sudeći prema 144 najzahtjevnija nepca, koji pripadaju kritičarima hrane, šefovima, kuharima, ugostiteljima, kupcima, trgovcima i proizvođačima, kao i autorima hrane i novinarima, Great Taste je najiščekivanija od svih nagrada za hranu i piće. Pored počasne zvjezdice, nepogrešiva ​​crno-zlatna oznaka Great Taste putokaz je za izvanredan proizvod koji je otkriven nakon sati i sati slijepog kušanja. Ovogodišnji pobjednici ocijenjeni su kombinacijom ocjenjivanja na daljinu i socijalno distanciranog žiriranja. Zatvaranje koje je uvedeno u Velikoj Britaniji u vrijeme kada se ocjenjivanje odvijalo, zahtijevalo je brzu i sveobuhvatnu reinvenciju procesa Great Taste kako bi se osiguralo održavanje čvrstih standarda ocjenjivanja i kvaliteta povratnih informacija, a sve na vrijeme kako bi se pružio prijeko potreban poticaj proizvođačima hrane i pića tijekom najvažnijeg prodajnog razdoblja tijekom blagdana.

"Upravo dodijeljena nagrada, kao prvo nagrada je našem timu na uspješnom balansiranju okusa i izboru vrhunskih sirovina, a našim kupcima potvrda vjerodostojnosti. Nagrada također otvara vrata novim plasmanima i, na kraju, povećanju prodaje. Kada smo dobili obavijest da smo i ove godine osvojili zvjezdicu za naš tradicionalni smokvenjak, feštali smo i nazdravljali uspjehu našeg malog tima", rekao je Marin Jerković, voditelj poslovanja u Stelli Croatici.

Prepoznat kao pečat izvrsnosti među potrošačima i trgovcima, Great Taste cijeni okus iznad svega, bez obzira na brendiranje i pakiranje. Bilo da se ocjenjuje kolač, kava, čokolada ili sok, svi se proizvodi uklanjaju iz omota, staklenke, kutije ili boce prije nego što se degustiraju. Suci zatim testiraju proizvod, ocjenjuju i ponovno kušaju kako bi odlučili koji su proizvodi vrijedni nagrade s 1, 2 ili 3 zvjezdice. Ove je godine u Great Taste pristiglo 12.777 proizvoda, a od tih proizvoda 205 je nagrađeno s 3 zvjezdice, 1.294 je dobilo dvije zvjezdice, a 3.818 nagrađeno je 1 zvjezdicom.

U ovogodišnjem žiriju sudjelovali su chef, spisateljica i prvakinja održive hrane Melissa Hemsley, chef, spisateljica, stilistica i glas modernog vegetarijanskog kuhanja Anna Jones, proslavljeni španjolski kuhar José Pizarro, Kavi Thakrar iz Dishooma, spisateljica i chef Xanthe Clay i pekarica i autorica Martha Collison, kao i kupci hrane iz Selfridgesa, Fortnuma i Masona te Waitrosea.

Great Taste 2020 doživjet će svoje uzbudljivo finale krajem listopada, kada će se na virtualnom događaju Great Taste Golden Fork dodijeliti nagrade Golden Fork i Great Taste Supreme Champion 2020.

image
Stella Croatica



Što je Great Taste nagrada?

Great Taste, osnovan 1994. godine i organiziran od strane Ceha proizvođača fine hrane. U posljednjih je 27 godina ocijenio više od 158 000 proizvoda. Tim ocjenjivača je posvećen pronalaženju najfinijeg okusa hrane i pića bez obzira na brend ili pakiranje.
Ocjene Great Taste su:
3 zvjezdice: Izuzetno ukusna hrana - oko 1,5% proizvoda svake godine dobiva 3 zvjezdice,
2 zvjezdice: Izuzetno ukusno - 10% proizvoda postići će ovu ocjenu
1 zvjezdica: Hrana koja pruža fantastičan okus. Otprilike 30% proizvoda postići će ovu ocjenu svake godine.

Što traže suci Great Taste?

Traže izvrsnu teksturu i izgled. Ocjenjuju kvalitetu sastojaka i koliko je proizvođač dobro sastavio sirovine ili piće. No, prije svega, traže uistinu izvrstan ukus.

Kako je žiriranje funkcioniralo ove godine?

Great Taste je nagrada kojoj se vjeruje i to zbog strogosti postupka ocjenjivanja. Uz izazove gospodarskog zaključavanja, a zatim i socijalnog distanciranja, Ceh proizvođača fine hrane morao je prilagoditi postupak ocjenjivanja kako bi osigurao da svaki proizvod prođe kroz dovoljno ocjenjivačkih slojeva da bi postigao realnu ocjenu i stvorio konstruktivne povratne informacije za proizvođače. Nakon tjedan dana normalnog ocjenjivanja prije zaključavanja, Ceh proizvođača fine hrane brzo je morao uspostaviti način na koji će prosuđivati ​​preostalih 12 000 proizvoda. Početkom svibnja uspostavljen je sustav daljinskog ocjenjivanja, čiji su unosi konsolidirani u sjedištu Guild of Fine Food u Dorsetu, a zatim poslani manjim skupinama sudaca, radeći na daljinu i dijeleći iskustvo preko Zooma. To je osiguralo da je sličan broj stručnjaka procijenio svaku hranu i piće. Tijekom godina, brojnim prehrambenim poduzećima, novoosnovanim poduzećima i dobro uspostavljenim proizvođačima savjetovano je kako modificirati hranu, a potom su postigli zvijezde Great Taste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:15