TOP PREPORUKA

I ptice na grani trebale bi pjevati o Expressu kao najboljem baru u gradu. Zašto su tako dobri?

Iako postoji već deset godina, ovaj popularni bar u Petrinjskoj ulici nikad nije bio u tako dobroj formi kao danas

Nedavno me netko upitao gdje popiti dobru kavu u centru Zagreba. “U Express baru je odlična”, odgovorila sam, uz nabrajanje još nekoliko provjerenih mjesta. “Ok, a znaš li gdje da odemo na pravi čaj, ne onaj komercijalni iz vrećice? Ili čak na pristojnu matchu?”, glasila su iduća dva pitanja. “Hmm, u oba slučaja definitivno u Express bar”, sad mi je već osmijeh bio na licu. Naime, slučajno sam već nekoliko puta naišla na spontani masterclass o čajevima koji su vlasniku Express bara Ivanu Leki održali Željka i Davor Kalvi iz tvrtke Tea Time one, uvoznici i pravi zaljubljenici u japanske i kineske čajeve. Pozorno bi za velikim bijelim šankom pratili kako se pojedini čaj sa svakim idućim prelijevanjem razvija, pri čemu bi i u mojoj ruci završila mala šalica bijelog ili zelenog čaja, da imam za usporedbu. U baru na isti način pristupaju i ako naručite neki od tih čajeva kao gost: edukacija im je visoko na listi prioriteta kada je riječ o posluživanju noviteta. Matcha je pak svijet za sebe pa ako o ovom napitku ništa ne znate, rado će vam pojasniti zašto je kod matche ključan ritual pripreme, od kojeg ne odstupaju i koji možete promatrati ako sjednete u unutrašnjost bara, koje arome tražite u šalici, čemu služi metlica i sve drugo što je važno za maksimalno uživanje u iskustvu ispijanja tog čaja.

image
Marko Miscevic/Cropix

DAŠAK BERLINA USRED ZAGREBA
“Super, super, a ako ipak malo kasnije odlučimo do grada, gdje bi preporučila da odemo na neki koktel?”. Moj se osmijeh sad već pretvorio u srdačan smijeh i uvjeravanje prijatelja da ih doista ne zafrkavam. Grad Zagreb ima mnogo mjesta na kojima se može popiti stvarno dobar koktel, ali tako precizno osmišljene i pripremljene koktele doista nitko u gradu ne radi kao Ivan Leko i njegov tim iza šanka u Expressu.

Štrukaniji pelin ili pak Espresso Martini sad već imaju svoju vjernu sljedbu među Zagrepčanima, iako ih Leko s partnericom Marinom Juretić i dalje neprestano dorađuje i pokušava dovesti do njegove verzije savršenstva, koliko god se to prosječnom gostu moglo činiti nepotrebnim. Oni koji redovito posjećuju ovaj bar i isprobavaju svaku novu iteraciju koktela osjete tu razliku i razumiju što iza nje stoji, a i Leko će rado i popričati s vama o tome, ako stigne od gužve. Nedavno nam je tako ispričao sve o milk-washing metodi koju primjenjuje kako bi ostvario fino zaobljene koktele, dobio željenu viskoznost svakog gutljaja i slojevitost okusa.

image
Marko Miscevic/Cropix

KOKTELI KOJE NE SMIJETE PROPUSTITI

Espresso Martini: ako volite zaglađene i kremaste koktele s finom aromom kave i vanilije, punog tijela i pomalo skrivenog alkohola. Za pripremu koriste votku koju su infuzirali kavom i kasnije dodatno obradili postupkom milk-washinga.

Corretto Martini: ako ste skloniji malo manje slatkim, ali izrazito aromatičnim koktelima. U pripremi ovog koktela koriste destilat kave i anisa, kao i bitter lista smokve koje proizvodi mala destilerija Monachus iz Premanture.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Tako su im pomno razrađeni i ledeni čajevi ljeti te vruće čokolade zimi, a za potonje su mi povjerili da su ih spasile prvu zimu kad su se barovi i kafići morali odlučiti hoće li biti pušački ili ne. Za Leku nije bilo dvojbe, ako želi održati kvalitetu kave koju poslužuje (a to su kave iz pržionica kao što su Cogito Coffee Roasters, Kava family i slično), a i svih drugih napitaka, u Expressu nema mjesta za dim cigareta.

image
Marko Miscevic/Cropix

KOJU ČOKOLADU ODABRATI?

Osobni favorit: Bijela vruća čokolada osvojit će i one koji su uvijek skeptični prema bijeloj čokoladi jer je većinom preslatka. Umjesto toga, u šalici ćete pronaći fantastične začine poput kardamoma, cimeta i slično, kao i čokoladu primjerene gustoće. Nemojte preskočiti šlag jer nije kupovni nego ga rade sami.

FOKUS NA KVALITETI
Ako je Ivana Leku potrebno opisati samo s jednom riječju, ona bi bila “beskompromisan” jer tako pristupa svemu što radi od samog početka, još kada mu je glavna strast bila kava. Novi interesi nisu nimalo umanjili pažnju koju u baru posvećuju svakoj šalici espressa, kave s mlijekom ili cappuccina, kao i higijeni cijelog procesa njihove pripreme.

image
Marko Miscevic/Cropix

Već im je duže bilo u planu gostima ponuditi i sitne zalogaje, a jučer su najavili na svojim društvenim mrežama da ćete kod njih moći pronaći i najpopularnije zagrebačke krafne od Janje Benić različitih okusa, što će razveseliti sve koji su na Dolac svraćali samo radi njih.

Budući da doista s velikim oprezom bira što će dodati u svoju ponudu i na koji način to predstaviti javnosti, Lekini redovni gosti znaju da će u Express baru uvijek dobiti pažljivo “skuhanu” kavu, pomno odabrani čaj, raskošnu čokoladu u kojoj nema ni traga prašcima ili pak koktel doista lijepo izbalansiranih okusa. Pritom im nije problem pričekati da ih tim za barom pripremi, osobito ako dobiju priliku promatrati kako njihova narudžba nastaje, od prvog vaganja sastojaka pa do finalnog proizvoda. Express bar u Petrinjskoj 4 izvrstan je primjer da za temeljitost, fokusiranost na vrhunske namirnice i promišljen pristup ugostiteljstvu ima prostora na domaćoj sceni. Štoviše, bilo bi sjajno kad bi se njihov način razmišljanja proširio tom istom scenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:06