Što je to ghee?

I vaš maslac koji imate u frižideru može trajati duže i imati intenzivniji orašasti okus

Pročišćeni maslac ghee
 Fotos Mit Geschmack
Zemljom njegova podrijetla smatra se Indija, a stoljećima je ghee jedna od osnovnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji.

Pod nazivom ghee skriva se pročišćeni maslac od kravljeg mlijeka, koji se na hrvatskom tržištu prvo pojavio u specijaliziranim trgovinama prehrambenim proizvodima. Zemljom njegova podrijetla smatra se Indija, a stoljećima je ghee jedna od osnovnih namirnica u ayurvedskoj kuhinji.

Ghee nastaje tako što se maslac polako zagrijava na laganoj vatri sve dok temperatura ne dođe do točke ključanja vode, koja čini do 20 posto samog maslaca, čime se prvo odvoji od mliječnih tvari u maslacu, a zatim u potpunosti ispari. U tom se postupku izdvaja i protein sirutke (mnogima danas poznatiji kao whey) kao i mliječni protein kazein te ono što ostaje je čista mliječna masnoća.

Osim zbog svog okusa, popularnost je ghee stekao i iz čisto praktičnih razloga. Naime, dok je klasični maslac lako kvarljiv i nekada je imao kratak rok trajanja, njegovim pročišćavanjem u ghee on bi se dramatično produžio te ga se zbog njegove stabilnosti ne mora držati u hladnjaku. Najčešće se radi od kravljeg mlijeka, a upravo zbog procesa izdvajanja mliječnih tvari, ghee sadrži puno manje laktoze i kazeina.

image
Pročišćeni maslac ghee
Fotos Mit Geschmack

Ovisno o tome koliko se dugo na stabilnoj, niskoj temperaturi maslac zagrijava, nastali pročišćeni maslac dobiva sve intenzivniju orašastu aromu, kao i tamniju, gotovo jantarnu boju. Njegova točka vrenja viša je od drugih inačica pročišćenog maslaca pa je ghee stoga prigodna namirnica i za prženje hrane. S obzirom na to da se prilikom njegove pripreme gubi voda čime se smanjuje količina maslaca, kao i da je za njegovu pripremu potrebno vrijeme i strpljenje, ghee većinom ima višu cijenu od prosječnog maslaca. Osim za prženje, može ga se koristiti pri pečenju povrća u pećnici, a žličica gheeja na vrućem pečenom mesu ili u umaku za salatu dat će jelu aromu karameliziranih orašida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 08:46