BERBA 2020.

Iako su vinari imali velikih problema s ledenom kišom, 2020. će biti dobra godina

Svoja iskustva kada su u pitanju ovogodišnje berbe, s nama su podijelili priznati domaći vinari

Početak rujna, osim najave jeseni i sve svježijih dana, označava i vrijeme branja bobica u vinogradima diljem zemlje. Uzbudljivo je to doba za vinare koji već tjednima provjeravaju svoj urod, razmišljaju o količinama već provjerenih etiketa koje će donijeti ovogodišnja berba ili pak smišljaju novitete koje će zatim predstaviti ljubiteljima dobrih vina. Od međimurskih brega, prepoznatih slavonskih znalaca, preko istarskih sorti koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnima, pa sve do srednje i južne Dalmacije vina koje baš uvijek uspijevaju iznenaditi, vinari diljem zemlje u velikom su poslu. Kontaktirali smo nekoliko malih i velikih domaćih vinarija i ispitali kako teče ovo radno, ali i prilično uzbudljivo doba godine.

U Međimurju berbe tek kreću

U vinariji Štampar, kako smo doznali, s berbom se kreće ovih dana, točnije između 15. i 20. rujna, ovisno o vremenskim prilikama. Vinar David Štampar rekao nam je kako se cijela obitelj najviše veseli prvim berbama posvećenim Mladom vinu koje već treću godinu za redom puštaju u prodaju u vremenu pred Martinje. Zahvaljujući Mladom vinu, dodaje, vinarija Štampar spojila se s nekoliko drugih vinarija te su zajednički, smatra, stvorili novi trend vinarstva u Hrvatskoj.

"Ovo je bila specifična godina s dosta kiše i sada svjedočimo jednoj lijepoj jeseni kada nam se zori grožđe, a od kojeg očekujemo dobru kvalitetu. Za sada nemamo brigu za nezadovoljstvo već se radujemo i očekujemo novu berbu spremniji no ikad jer smatramo da nam dolaze turbulentna vremena u kojima će samo kvaliteta biti prednost", rekao je David Štampar.

image
Vinarija Štampar
Vinarija Štampar Facebook


Unatoč vremenskim neprilikama, Slavonci i dalje drže kvalitetu

Iako ponajprije poznata kao regija kvalitetnih bijelih vina, ponajviše graševine, u Slavoniji se sve više pažnje posvećuje i crnim vinima visoke kvalitete. Frankovka, od koje se proizvodi širok raspon vina, svakako je jedno od popularnijih. Iz vinarije predstavnice vinarske i vinogradarske tradicije kutjevačkog kraja poznate, između ostalog, i po brojnim novitetima, vinarije Krauthaker, saznali smo kako, unatoč šteti uzrokovanoj nedavnim vremenskim uvjetima, ipak očekuju kvalitetnu berbu.

"Generalno stanje u vinogradu je dosta dobro, ali na žalost zbog leda u dva navrata, koji se dogodio zadnjih dana, došlo je do određene štete. Prva sorta za berbu je pinot sivi, a nakon njega krećemo brati chardonnay. Nadamo se kvalitetnoj berbi jer smo zbog kvalitete smanjivali urod po vinogradima, tzv. zelena berba", rekla nam je enologinja Martina Krauthaker Grgić.

image
Vinarija Krauthaker
Vinarija Krauthaker


Gužvu smo nakratko prekinuli i u vinariji Josić pa saznali kako je i kod njih jedan dio vinograda stradao zbog ledene kiše, no velik dio vinograda ostao je netaknut i ove godine očekuje se vino visoke kvalitete. Trenutno se beru bijele sorte, u vinariji su zadovoljni omjerom šećera i kiselina, dok se na branje crnih sorti čeka još mjesec dana.

"S ranim sortama smo završili i nastavljamo s berbom graševine. Zadovoljni smo kvalitetom i svim parametrima, a novost je da smo nedavno izbacili naš Grand cuve, predikatno slatkasto crno vino. Tu je i prvi baranjski pjenušac dobiven tradicionalnom metodom. Naše već prepoznate etikete kao što su sauvignon, chardonnay i sivi pinot također bi ove godine trebale biti odlične. Jedino što nas je možda malo unazadilo bila je kriza uzrokovana koronavirusom, no dobro je to što je naš obiteljski restoran, unatoč svemu, ipak još uvijek dobro posjećen."

Optimistični istarski vinari

Inovativnim se istarskim vinima uvijek nekako posebno veselimo, a u ovo je doba dodatan razlog za veselje i činjenica da je u istarskim vinogradima berba u punom jeku, grožđe je u odličnom stanju, a vinari za sada itekako zadovoljni. U vinariji Kozlović, saznali smo, grožđe prolazi dvostruku provjeru i tako se kupcima garantira iznimna kvaliteta.

"Berba je u vinariji Kozlović krenula prije tjedan dana, a grožđe je u odličnom stanju. U našem se vinogradu sve bere ručno i to se odnosi na sve pozicije, Valle vinograd, Contarini te nasad single vineyard Santa Lucia. Time kupcima garantiramo da je grožđe prošlo dvostruku selekciju, onu u vinogradu gdje naši berači rade prvu procjenu fiziološke zrelosti na trsu te po potrebi ostavljaju grozdove da dozriju, dok se druga selekcija obavlja na selekcijskom stolu gdje se grožđe iz kašeta preuzima na preradu. Tu se opet ručno grožđe razgrće te čisti od listića ili trave, a po potrebi se natučene bobice uklanjaju.

Kako je vrijeme u ovoj čudnoj i teškoj godini bilo na strani grožđa očekujemo jako dobru berbu te se sada samo nadamo dobrom i sunčanom vremenu. Ove smo godine još više radili u vinogradu, neki su nasadi došli na rod i traže punu pozornost, a provodimo i niz agrotehničkih mjera u spektru ekološkog uzgoja koji traži puno vremena, pedantnosti i ruku u vinogradu. Stoga očekujemo kako niti jedna sorta iz našeg portfelja podbaciti. Grožđe je zaista odlične kakvoće i zdravlja, a odstranjivanjem suvišnih grozdova smo kontrolirali prinose", poručio je vlasnik vinarije, Gianfranco Kozlović. Dodao je i kako su tijekom lock-downa posebnu pažnju posvetili vinogradu, kako se radilo u odvojenim grupama te su tako posao uspjeli održati na visokoj razini. Sva je pažnja usmjerena na vina, goste i njihov siguran boravak u vinariji.

"Što se tiče novih etiketa, ukazali bismo na Selekciju 2017, vino kojem je to druga berba a dolazi s terasastih nasada na Santa Luciji. Radi se o svježem, nebarikiranom vinu koji svoje puno tijelo zahvaljuje upravo selekciji grožđa sa selektiranih pozicija. Raduje nas što je Selekcija prošli tjedan dobila srebrnu medalju na internacionalnom natjecanju Concours Mondial de Bruxelles", dodao je.

image
Vinarija Kozlović
Kozlović Vinarija


Kako je u tijeku berba, ekipa iz istarske vinarije Fakin bila je nešto kraća, no Marko Fakin otkrio nam je kako grožđe trenutno spremaju u tankove te da smatra kako će ovo biti jedna od najboljih berbi u njegovoj 10-godišnjoj karijeri.

Na Hvaru berba je započela pošipom

Kod Tomića u Jelsi na Hvaru posebna pažnja pridaje se plavcu malom, pošipu i bogdanuši, a u ovogodišnju su berbu krenuli upravo pošipom. Dobro je dodati i kako se filozofija vinarije Tomić očituje u mladom svježem binu Opolo Nobile, no svakako treba spomenuti i njihov u bačvama odležanom plavcu malom barique te kupaže različitih sorti poput pošipa i bogdanuše kod kojih se, na kraju, pokušava izvući ono najbolje od svake sorte.

"Nismo imali vremenske nepogode, bila je dosta velika suša, ali s obzirom na to da u vinograde ide navodnjavanje, nije prouzrokovala nikakve probleme. Berbu smo započeli s pošipom, grožđe je izvrsne kvalitete i time smo jako zadovoljni. Što se tiče uroda, on je malo manji nego u prosječnoj godini, što opet dobro utječe na kvalitetu tako da mislim da bi sama berba mogla dati izvrsne rezultate. Berba se nastavlja u ekološkom vinogradu u uvali Vira gdje imamo cabernet sauvignon, a nakon toga kreće branje plavca malog, također iz našeg ekološkog vinograda. Radi se na otvorenom pa blizina i kontakt nisu problem što je jako važno u trenutnoj situaciji", u pauzi od berbe rekao nam je Sebastijan Tomić.

image
Vinarija Tomić
Damil Kalogjera


Na jugu se s bijelih već prelazi na crne sorte

Kada smo za komentar zamolili Josipa Volarevića iz Vinarije Volarević u Metkoviću, odmah nam se posebno zahvalio što smo mišljenje potražili i kod najmlađeg vinogorja u Hrvatskoj. Iako mladi, njihova je vinarija prepoznata po plavcu malom, kako ga nazivaju, neukroćenom Dalmatincu zbog kojeg su ove godine uveli i nove tehnologije za istraživanje istog. Osim što se osvrnuo na berbu koja je trenutno u tijeku, Josip Volarević otkrio nam je kako u vinariji ove godine rade i na nekoliko noviteta koje tek trebaju predstaviti, a dao nam je komentar i na trenutno stanje vinarstva u zemlju s obzirom na krizu uzrokovanu koronavirusom.

image
Vinarija Volarević
Volarević Vinarija


"U vinariji Volarević berba je već u punom jeku, bijele sorte su se obrale te fermentiraju ili završavaju fermentaciju, dok crne sorte su spremne za berbu u narednom periodu. Od crnih sorata prevladava Plavac mali od kojeg prvo radimo rose, zatim čekamo idealne parametre (tehnološke+fenološke) za berbu. Berba 2020. je iznimno dobra godina jer su idealno raspoređeni sunčani dani te kiše bile u periodu kada su trebale biti. Komarna je ipak vinograd koji raste u kamenu te je suša jedan od glavnih problema ako je godina prevruća.

Što se tiče korona krize koja je nastupila, sektor vinarstva je definitivno u kolapsu jer je potrošnja vina značajno smanjena. No, kao u ovoj situaciji kao i u mnogim drugima kad nastupe krize na red dolazi kvaliteta, tako da se ne bojimo budućnosti. Mogu reći slobodno da mi je u jednu ruku ovo dobro došlo jer naše dalmatinski sortiment traži vrijeme. Nažalost, zbog sezone na koju smo naslonjeni, često su vina ranije na tržištu tako da vidim dobru priliku u odležavanju crnih vina kao i bijelih te će se dobra vina doći u još bolji položaj za samog kušača."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:00