To se ne propušta

Idemo u Istru: U Balama se idućeg vikenda održava prvi Teranino festival

 Press
Sudjelovanje je potvrdilo 14 istarskih proizvođača, čiji će se proizvodi ocjenjivati, a dodijelit će se i plakete najboljima

Teranino Festival u Balama održat će se u subotu i nedjelju, 11. i 12. ožujka u šatoru pored sportske dvorane u Balama i bit će jedinstvena prilika da se upozna s jedinstvenim i neodoljivim okusom Teranina, istarskog tradicionalnog pića. Bit će to, prema riječima organizatora, pravi raj za sve ljubitelje tradicionalne istarske kapljice, a posebno Teranina. Ovaj, za mnoge još uvijek neotkriveni istarski adut, nastaje u spoju mirisnog crnog terana, istarske rakije i tajnih začina, a u njemu se može guštati i u koktelima i slasticama poput torti pa i sladoleda.

image
Press

Za one koji možda ne znaju, povijest Teranina seže daleko u prošlost i on je odraz bogate kulturne baštine Istre. Teranino se proizvodi od autohtone sorte crnog vina Teran čiji je proces pripreme složen i precizan, a cilj je stvoriti jedinstven okus i aromu.

"Teranino je, što se tiče rakija, potencijalno jedan od naših najjačih brendova, koji bi trebali promovirati i izvan Istre kako bi dobio pozornost koju i zaslužuje, a festival se učinio kao najbolji put", rekao je pri predstavljanju festivala Stefano Mužina.

Na ovom enološkom i gastronomskom događanju predstavit će se 14 vrhunskih proizvođača Teranina iz Istre, što će biti prilika za sve da probaju i upoznaju različite okuse i arome ovog jedinstvenog likera. Oni su Destilarija Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Sosich wines, Vinogradi Benčić, Vina Brčić i Darna.

Cilj održavanja ovog festivala, čiju organizaciju potpisuju TZ Bale i Udruga Lambik, je učiniti Teranino prepoznatljivim kao proizvod koji dolazi s područja istarske županije.

Program festivala ne uključuje samo degustacije Teranina, već i kušanje vrhunskih istarskih specijaliteta u pripremi pulskog chefa Deniza Zemba, a kao dodatnu zanimljivost ističemo i mogućnost kušanja likera i rakija od kivija. Gosti festivala, naravno, moći će degustirati i domaću bisku, medicu ili limoncelo.

Osim toga, moći ćete prisustvovati i brojnim drugim zanimljivim događanjima, poput natjecanju za najbolji koktel i desert na bazi Teranina, kao i ocjenjivanju i izboru najboljeg uzorka Teranina te dodjeli plaketa.

Teranino Festival u Balama bit će nezaboravno iskustvo za sve koji vole gastronomiju, tradiciju i kulturu Istre. Ako ste ljubitelj dobre kapljice i hrane ovo je definitivno festival za vas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:54