Igor Mandić bio je poznat kao veliki hedonist i zaljubljenik u dobru hranu i piće. Tako ni njegov odlazak nije mogao proći bez otmjenog ručka koji je uključivao gratinirane jakobove kapice i bocu šampanjca. Bio je to njegov posljednji objed, simbolični oproštaj od ovozemaljskih užitaka. Igor Mandić u bogatoj je publicističkoj karijeri, uz tisuće tekstova objavljenih u raznim novinama, napisao i tridesetak knjiga, među kojima i "Bračnu kuhinju", koju je napravio u suradnji sa suprugom Slavicom. Knjiga je prvo izdanje doživjela još 1989. godine u izdanju Grafičkog zavoda Hrvatske, a 2006. godine izašlo je drugo izdanje.
Na pitanje zašto izdati knjigu "Bračna kuhinja" baš u vrijeme sve češćih razvoda brakova, Mandić je kratko odgovorio: "Upravo zato!" i dodao: "Kuhajte ljubeći se, ljubite se kuhajući!!"
Poznato je i njegovo razmišljanje o važnosti zajedničkog kuhanja koje je podijelio s javnosti prilikom izlaska drugog izdanja knjige "... nema veće ljubavi od ljubavi prema jelu. To, doduše, nije rekla moja malenkost, nego jedan drugi veliki čovjek, ali ta je izreka uvijek aktualna. Sretan je slučaj kad se stope ljubav prema bračnom drugu ili družici i ljubav prema jelu. Tada je kuhanje udvoje - bračni gastroart - pravi pokazatelj stanja u dugoj vezi (koju ovdje nazivamo brakom). Jer, dvoje koji se baš mnogo ne vole mogu završiti zajedno u krevetu, ali ne mogu zajedno skuhati ni ručak, ni večeru... a doručak je ionako uvijek banalan. Kako se nama dogodilo da smo doživjeli ljubav na prvi recept, nakon prvih dvadeset godina zajedničkoga gastro-iskustva pomislili smo da bi sličnim parovima i onima koji to misle postati bilo zanimljivo doznati što se to može raditi u bračnoj kuhinji. Svašta! Kuharice se može čitati, ali treba ih što češće pipati i ljubiti. Muževi, kao obavezni pomagači u kuhinji, kao savjetodavci (što znači zanovijetala), kao povremeni kuhari umjetnici, također se mogu nadati nečemu sličnomu. Eto, Bračna kuhinja želi oživiti takvu atmosferu, kako bi se umanjio mit o ženi žrtvi u kuhinji, ali i kako bi se muškarce i muževe privoljelo da zdušno sudjeluju ne samo u konzumiranju, nego i u pripremanju zajedničkog užitka za trpezom."
Zanimljivo je i objašnjenje zašto se u knjizi nalazi točno 240 recepata: "U knjizi se nalazi 240 recepata. Zašto baš 240 recepata, a ne više ili manje? Zato što smo izračunali da je to broj recepata što ih, otprilike, jedan kulinarski (bračni) par obrne u svakidašnjoj praksi u tijeku prvih dvadeset godina zajedničkoga življenja i kuhanja! Svaki mjesec jedan novi recept, znači 12 recepata godišnje, a 12 pomnoženo s 20 godina staža, daje točno 240 recepata. Najmanje i najviše što se moglo, mada se može ići i u jednu i drugu krajnost. Manji broj recepata sugerirao bi ili lažnu skromnost ili oskudnost mašte, pa dakle i neznanje, a veći bi broj odavao razmetanje i pretencioznost bez pokrića. Važno je ovo: s 240 recepata pokriva se naša današnja gastronomska scena u rasponu od banalne do bizarne, od siromašne do elitne, od seljačke do građanske, od nacionalne do međunarodne kuhinje, od mediteranskoga kulinarskog kruga do alpskog i panonskog. Iz toga povijesnoga lonca nastojali smo izabrati upravo one recepte kojima se mogu zadovoljiti različiti ukusi i kulturne razine. Svi su ti recepti bezbroj puta iskušani u našoj svakidašnjoj praksi, što se najbolje vidi po mojoj malenkosti. Za svaku godinu braka dobivao sam po jedan kilogram više, što je najbolja reklama za Bračnu kuhinju", zaključio je svojevremeno Mandić.
U nastavku pročitajte recept za Mandićevsku gregadu i pripremite je ovih dana njemu u čast!
- 70 dkg miješane bijele ribe (manji primjerci)
- 1 kg krumpira
- 1 luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 rajčica
- 1 dcl maslinova ulja
- nasjeckani peršin
- sol, papar
Bijelu ribu (manje škarpine, kokote, pišmole, arbune...) očistite, složite na dno posude nekoliko primjeraka, dodajte luk narezan na deblje ploške, izrezanu rajčicu, češnjak, pokrijte tankim ploškama krumpira, pa opet stavite ribe i na njih krumpir. Posolite, popaprite, stavite ulje i dolijte toliko vode da sve prekrije. Kuhajte na jakoj vatri dok krumpir ne omekša, ne dulje od pola sata. Na kraju pospite peršinom.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....