PROJEKT ŽIVOTA

Imala sam noćne more zbog svadbene torte Meghan Markle i princa Harryja, kretali smo s pripremama u 5 ujutro

 -/Shutterstock Editorial/Profimedia/

Jeste li ikad čuli za Claire Ptak? Ni mi! Bar je tako bilo do vjenčanja Meghan Markle i princa Harryja za koje je Claire Ptak napravila svoju famoznu tortu od bazge i limuna. U brojnim medijskim istupima Ptak je priznala kako joj je to bio najstresniji projekt u životu zbog kojeg je imala noćne more. Dva mjeseca, koliko su trajale pripreme za izradu svadbene torte gotovo nije spavala. U noćnim morama torta bi klizila sa stola, a Ptak je objasnila kako razlog leži u mekanoj kremi za koju u stvarnosti nije bila sigurna kako će se održati u obliku u kojem želi. Da je nešto pošlo po zlu s tortom na kraljevskom vjenčanju vjerojatno bi je pamtili svi i to generacijama. Za izradu joj je trebalo dvjestotinjak limuna s Amalfija, 500 jaja iz organskog uzgoja iz Suffolka, 20 kilograma maslaca, 20 kilograma brašna, 20 kilograma šećera i 10 boca sirupa od bazge. Ptak je izjavila za Eater kako je sa svojim timom svaki dan kretala u 5 iz pekarnice Violet Cakes na kraljevsko imanje da sve prođe besprijekorno i kako bi elementi za tortu bili savršeno svježi.

O planetarnoj popularnosti Ptak je mogla samo sanjati, kad je prihvatila Meghaninu ponudu da napravi tortu Instagram profil pekarnice u Hackneyu je "poludio" i za tjedan dana je sa 60 000 pratitelja "skočio" na 207 000. Osim kraljevske torte, pekla je deserte za Jamie Olivera i Nigellu Lawson.

Ptak uopće nije poznavala Meghan Markle, već je za nju saznala preko Meghaninog bloga The Tig koji je pokrenula 2014. godine, a Ptak joj je 2015. poslala svoju kuharicu "The Violet Bakery Cookbook". Ptak je rodom Amerikanka, a posljednjih deset godina živi u Londonu gdje je otvorila pekarnicu Violet Cakes. Recept za svoj najpoznatiji kolač - tortu od limuna i bazge objavila je i u svojoj nedavno objavljenoj kuharici "Ljubav je ružičasta torta" (Love is a pink cake). Dostupna je na Amazonu i košta 31.50 eura.

Poglavlja kuharice inspirirana su Kalifornijom i Engleskom, lokacijama koje Ptak naziva domom, a recepti su inspirirani stvarnim svakodnevnim situacijama koje su joj obilježile život. Inspiracija za recept za tortu od čokolade i lješnjaka u kuharici poslužio je njen omiljen desert u londonskom River Cafeu kojim se tješila dok je neprestano telefonirala kad se preselila u London. Ostali recepti povezani su s mamurlucima i spoznajama da joj je "pametnije" piti tekilu od vina pa je osmislila recept za tekila pitu od bundeve.

Iako sad svi koji žele mogu doći do recepta famozne torte, malo je onih koji će je uspjeti iskopirati u potpunosti. Naime, Ptak je tortu pekla u Buckinghamskoj palači u posebnim uvjetima, sirup od bazge pripremala je od cvjetova nabranih na privatnom imanju kraljevske obitelji u Norfolku.

Ipak, ovo nije jedini desert kojim je Ptak zaplijenila pažnju šire javnosti. Nedavno je u izlogu svoje pekarnice izrađivala tortu za poznatu vizažisticu Ismayu Ffrench u obliku golemog penisa, koja je prelivena srebrnom glazurom i ukrašena srebrnim listićima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:12