SAVRŠEN SENDVIČ

Imamo nekoliko sjajnih ideja kako običan sendvič pretvoriti u stvarno dobar ručak

 Istock/
Što je zapravo dobar sendvič i kako u tom slasnom zalogaju na najbolji način uživati baš uvijek

Iako se priprema sendviča čini kao nešto prilično jednostavno, postoji nekoliko pravila koja je dobro upamtiti kako biste baš svaki put, čak i u najvećoj žurbi, uživali u najukusnijim zalogajima. Odgovore na pitanja što sve čini stvarno dobar sendvič, kako nešto toliko jednostavno pretvoriti u kompletan ručak i kako pripremiti zdravi sendvič potražite u nastavku.

Komponente dobrog sendviča

Svaki dobar sendvič sastoji se od četiri glavne komponente – kvalitetnog kruha ili peciva, kremastog dijela za koji su zaslužni umaci ili namazi, a tu je i glavna komponenta koja može biti mesni, riblji ili sirni dodatak, ali i, primjerice, dobro obrađeno povrće. Na kraju, nemojte zaboraviti niti svježe povrće koje će sendviču dati dozu osvježenja. Kada spojite četiri navedena elementa dobili ste sendvič koji zatim možete nadograđivati tehnikama pripreme i učiniti ga savršenim jutarnjim, popodnevnim ili večernjim zalogajem.

Klasični club sendvič

image
Istock/

Kada je pitanju kruh, u obzir dolaze baš sve varijante. Najbolji odabir uvijek će biti bijeli sendvič kruh koji vrlo lako možete pripremiti i kod kuće, ali i dobar kruh od kiselog tijesta s hrskavom koricom. Raženi, pirov, kukuruzni ili tost kruh, ciabatta, focaccia, pa čak i stari kruh kojeg ste lagano tostirali na tavi ili tosteru, sasvim je svejedno, iskoristite ono što imate kod kuće pa se zaigrajte kod pripreme.

Recept za ciabattu

Za doručak sir i jaja, za ručak meso, riba i povrće

Odavno smo naučili da sendviči ne moraju biti jelo u kojem se uživa samo za doručak, no postoje kombinacije koje bolje odgovaraju jutarnjim, ali i one koje su stvorene za popodnevne ili večernje sate. Tako ujutro kombinirajte laganije namirnice kao što su raznoliko povrće, različiti sirevi i naresci te jaja, dok se popodne okrenite nešto složenijim kombinacijama kao što su, primjerice, ostaci pečenja od prethodnog dana, svježe pečeni odresci ili riblji fileti.

Dan možete započeti brzim sendvičem sa sirom, jednostavnijom varijantom poput danskih otklopljenih sendviča ili pak se počastiti specijalitetom kao što je francuski croque monsieur. Za ručak tako razmislite o katsu sendviču s piletinom pohanom na japanski način, američkom sloppy joe sendviču s mljevenim mesom ili jednostavnom sendviču s grilanim odreskom po želji.

Croque Monsieur

Sloppy Joe

image
Istock/

Zaboravite klasiku, igrajte se okusima i teksturama

Naravno, ideje kao što su naresci i sir ili pohani odrezak u sendviču nipošto ne znače da se trebate posvetiti isključivo provjerenim, već pomalo dosadnim kombinacijama. Poigrajte se teksturama i okusima pa kruh najprije premažite maslacem i umjesto u tosteru, zapecite ga na tavi. Dodajte i sitno sjeckani češnjak, karamelizirani luk, pečeno povrće poput rajčice, paprike, tikvice i patlidžana koje ste dobro začinili čilijem ili pak sendvič ostavite otklopljen pa na aromatizirani maslac dodajte pečenu ili kuhanu brokulu ili cvjetaču, pospite sirom i ubacite u pećnicu kako bi se zapeklo. Umjesto klasične zelene salate, zaigrajte se okusima kimchija ili omiljenog ukiseljenog povrća.

Banh mi sendvič

image
Istock/

U siru je spas

Popularni grilled cheese jedan je od onih sendviča kojem se, vjerujemo, svi s vremena na vrijeme volimo vratiti. Idealan je odabir u situacijama kada u hladnjaku nemate baš ništa osim sira i maslaca upravo zato što uz tek malo spretnosti i volje možete doći do slasnog, hrskavog zalogaja. Kruh je dovoljno premazati tankim slojem maslaca s obje strane, a zatim između dvije kriške staviti dobru dozu sira. Kada ste dobro zagrijali tavu, smanjite vatru i dodajte sendvič, pustite da se peče nekoliko minuta pa ga preokrenite. Nemojte se bojati povremeno pritisnuti sendvič špatulom, a kada je gotov, prebacite ga na tanjur, prepolovite i uživajte u rastezljivom siru.

Ovaj sendvič najbolje će biti pripremati s domaćim ili kupovnim tost kruhom ili sourdough varijantama koje će prilikom pečenja na maslacu poprimiti hrskavu koricu i postati još mrvicu aromatičniji.

Grilled cheese sendviču, naravno, možete dodati i nareske po želji no svakako pripazite da ga ne pretrpate kako vam kod okretanja sastojci ne bi ispali na vruću tavu.

image
Istock/

Sendviči ne moraju biti nezdravi

Daleko od toga da sendviči moraju biti nezdravi. Umjesto kruha, omiljene sendvič sastojke uvijek možete upakirati između listova salate ili, primjerice, kriške pečenog povrća poput patlidžana ili paprika. U slučaju da ipak ne možete bez kruha, birajte alternative poput kruha od kiselog tijesta ili onog od, primjerice, integralnog brašna. Također, postoje varijante kruha bez brašna, sa sjemenkama ili pak proteinski kruhovi koje možete kupiti u svakoj većoj trgovini ili trgovinama zdrave hrane. Kada takvoj, zdravijoj verziji kruha, dodate dobro začinjeno pečeno i svježe povrće ili kakav povrtni popečak, dobit ćete zdraviju varijantu sendviča idealnu za brzi ručak.

Sendvič s paprikom i kozjim sirom

image
Berislava Picek/Cropix/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 18:34