Imate druženje i poslužite samo kruh!

Freshly baked traditional Italian focaccia bread with rosemary, prosciutto ham and black olives on old wooden background, selective focus
Focaccia će izvući situaciju i od najvećih kulinarskih gafova

Zajedničko toćanje maslinova ulja, bockanje pera salate iz zajedničke posude, kidanje posljednjih komadića korice… curenje šalše od pečenih paprika po kariranim ili bijelim stolnjacima, hrskanje tostiranim badema, miris tek pečene focaccie i kap omiljenog vina. Dobro društvo i malo ljutih papričica, komad sira i ništa više.

Donosimo recept za focacciu pa da i vi pripremite taj kruh o kojem se toliko priča. U našoj fotogaleriji možete vidjeti neke zanimljive kombinacije koje vas mogu i inspirirati na neke nove i samo vaše varijante:

  • 650 g oštrog brašna
  • 300 g glatkog brašna
  • 500 ml mlačne vode
  • 15 g svježeg kvasca ili vrećica suhog kvasca od 7 g
  • maslinovo ulje

Pomiješajte obje vrste brašna, vodu, kvasac i sol pa mijesite dok ne bude nježno i elastično. Zato mjesite od sebe jer želite aktivirati gluten i da focaccia na kraju bude meka i prozračna. Ovaj korak trebao bi trajati oko 5 do 10 minuta. Kad ste tijesto formirali u kuglu, ostavite da se “odmori” na toplom mjestu, pokriveno čistom kuhinjskom krpom oko 45 minuta dok ne udvostruči masu.

Dok se tijesto odmara vi pripremite nadjev. Focacciu doista možete nadjevati s čim poželite primjerice za intenzivnije okuse karamelizirajte ljubičasti luk, ali i jednostavinijim namirnicama kao što su masline, ljute papričice i češnjak.

Nakon što je prošlo 40tak minuta tijesto premijestite po prethodno namaštenom plehu. Zatim prelijte s maslinovim uljem po želji i polagano pređite s prstima po tijestu kako biste ga bolje rasporedili. rasporedite nadjev, a zatim tako pripremljeno tijesto ponovno pustite da se “odmara” pokriveno čistom kuhinjskom krpom još kojih pola sata pa pecite kojih 15 minuta na 200°C. Na samom kraju prelijte s još malo maslinova ulja, i začinite po želji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:49