PIJ DOBRO PLATI MALO

Imate romantičnu večeru,žensko druženje ili praćenje nogometne utakmice? Ovo je 5 vina do 70 kuna

 Saša Burić/
Bilo da tražite vino za druženje uz nogometnu utakmicu ili slavite kraj radnog tjedna, ova vina neće razočarati

Odlučili smo nadopuniti svoje vinske zalihe te si zadali zadatak kako za bocu vina nećemo izdvojiti više od 70 kuna. Sva predložena vina smo isprobali, pojavila su se na stolu za vrijeme kućnih druženja ili romantičnih večera te smo ideje odlučili podijeliti s vama.

Vrlo vjerojatno ste se nebrojeno puta zatekli pred policama ispunjenih vinom, zureći u etikete i provjeravajući njihovu kvalitetu na portalima ili aplikacijama. Pritom ste zaboravili na vrijeme i cijeli odabir je umjesto nekoliko minuta potrajao pola sata. U nastavku pronađite naših šest aseva iz rukava koji vas neće razočarati:

Prigoda 1: Večer uz sir i vino

Matković Plavac Barrique, berba 2017

Alkohol: 14%

Cijena: 60 kuna, Vintesa

Boca Matkovićevog plavca malog doista je divna vrijednost za novac. Mekanog i punog okusa, zagasite rubin ljubičaste boje, ugodnih aroma višnje i tamnog voća bit će pun pogodak za jednu opuštenu večer.

image
Vintesa/

Prigoda 2: Spontano druženje uz rižoto s kozicama, dagnje na buzaru ili večer s curama uz obavezni pretres dnevnih anegdota

Govorko, Đelozija 2020., Vrgorac

Alkohol: 12%

Cijena: 40 kn (u vinariji, ali dostava za cijelu Hrvatsku)

Našeg vinskog stručnjaka Sašu Špiranca rose vinarije Govorko osvojio je već pri prvom kušanju ističući kako se spomenuta vinarija već nekoliko godina zaredom ističe kao izvanredan proizvođač ružičastog vina. Rade prekrasan rosé nježnog okusa, nepobjedivog omjera cijene i kvalitete, koji odiše sočnošću i voćnošću. Đelozija je blend sorti plavina i merlot. Bljeđe je ružičaste boje. Intenzivnog, čistog i postojanog mirisa na maline, herbalnost i bijele šljive. Vitkog je tijela, atraktivno sočan, s obilnim crvenim voćem i svježinom na retrookusu. Trošiti ga tijekom toplih proljetnih i ljetnih mjeseci kao idealno osvježenje uz hranu kao što su rižoto s kozicama, piletina s povrćem u woku i dagnje na buzaru.. Za sada ga možete naručiti direktno na mail vinarije (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) i dostava je putem GLS-a dostupna za cijelu Hrvatsku.

image
Ustupljena fotografija

Prigoda 3: Sushi night

Vinarija Voštinić-Klasnić, Škrlet

Cijena: 50 kuna, VK Webshop

Ako ste ljubitelj sushija dobro će se uklopiti Škrlet vinarije Voštinić-Klasnić. Moguće ga je nabaviti u Miva Galeriji Vina po cijeni od 52,25 kuna ili putem njihovog webshopa po cijeni od 50 kuna. Škrlet je stara moslavačka sorta, a bazni Škrlet vinarije Voštinić-Klasnić izrazito je lagan i svjež te će se kao takav jako dobro sljubiti s ribljim jelima, ali i laganijim mesnim jelima. Vino karakteriziraju izrazita voćnost i mineralnost koje će vas lako nagovoriti na ispijanje još jedne čaše vina.

image
Vinarija Voštinić Klasnić/

Prigoda 4: Gledanje utakmice Tottenham-Dinamo

Testament, The Dalmatian Dog, babić

Cijena: 70 kuna, Vintesa , Vrutak (64,98 kuna)

Ako ste jedan od onih koji nipošto neće propustiti utakmicu osmine finala Europske lige u kojoj se susreću hrvatski prvak protiv engleskog titana, vinska pratnja ne bi trebala izostati. Decanter je naime u rujnu 2020. zlatnu medalju dodijelio babiću The Dalmatian Dog 2016. Pobjednička etiketa s nasmijanim psom dalmatincem, na butelji je istog vina koje se zove Mali T, ali namijenjenoj za izvoz, koji se već zahuktao. Riječ je o bazičnom babiću iz inoksa, i upravo je to iznenađenje - Decanter rijetko, jer je prije više godina odustao od cjenovne kategorizacije, zlatne medalje dodjeljuje vinima koja stoje manje od 10 eura. To je i svojevrsna poruka: svijet sad želi baš takva, svježa vina iz ekološki neupitnih vinograda. The Dalmatian Dog nije onaj gusti, moćni, ekstraktni babić s ljutoga šibenskog krša, nego bazično, svježe vino srednjeg tijela koje se pije kao pjesma.

image
Saša Burić/

Prigoda 5: Završava još jedan radni tjedan - proslavite uz otvaranje pjenušca

Vinolog, Lectus Brut 2019.

Cijena: 70 kuna

Ovo pjenušavo vino napravljeno je od sorte graševina. Naš stručni suradnik okarakterizirao ga je kao intenzivnog i atraktivnog mirisa koji pršti primarnim aromama s asocijacijom na breskvu, nektarinu, jabuku i agrume. Blagog okusa na granici suhoće i slatkastosti, s puno sočne voćnosti na nepcu, odiše svježinom i primarnošću. Ako ste ga zaboravili kupiti na putu kući dobro je znati da je dostupan i preko dostavnih servisa Glovo i Wolt. Također, prilično ga se lako nađe na policama većih supermarketa. Idealno party vino!

image
Ustupljena fotografija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 09:05