DOBRI RESTORANI

Interijer koji ostavlja bez riječi i tanjuri chefa Pažanina odličan su povod za povratak u Split

 Marko Miscevic/Cropix/Cropix
Bili smo splitskom restoranu chefa Pažanina smještenom na lokaciji koja osvaja već na prvi pogled

Sjesti na slavnu splitsku Rivu i tamo nešto dobro pojesti nekada su bila dva nepovezana pojma, no unazad nekoliko godina, srećom, pojavili su se restorani koji polako, ali sigurno mijenjaju tu percepciju. Jedan od njih je Štorija by Biberon čiju kuhinju vodi chef Ivan Pažanin. Pritom možete odabrati želite li sjediti na prostranoj terasi na kojoj ste dovoljno zaštićeni od pogleda prolaznika ili u finijem unutarnjem prostoru koji kao jedan od glavnih interijerskih aduta ima otkrivene stare zidine koje prirodno drže temperaturu ugodnom čak i usred ljeta. Odaberete li terasu, na kojoj vas sustav prskalica neprestano osvježava, pogotovo kada sjednete za stol usred zvizdana, nemojte zaboraviti i svoju masku koju niste primorani nositi na otvorenom, ali ju je dobro držati blizu i na vidljivom mjestu.

Vrijedi uraniti malo na svoju rezervaciju jer tada većinom možete odabrati stol koji vam se najviše sviđa, a nećete morati dugo čekati da se terasa popuni. Iznimno profesionalna i pažljiva konobarica rado nas je savjetovala pri odabiru jela, kao i vina. Naime, u Štoriji vam nude dva menija, klasični a la carte koji se mijenja sezonski i posebnu ponudu koju češće mijenjaju, ovisno o favoritima publike i idejama chefa Pažanina i dobro utreniranog tima u kuhinji. Odlična je stvar da jela možete kombinirati iz oba menija.

image
Marko Miscevic/Cropix/Cropix


Naš ručak počeli smo proučavanjem hladnih predjela koja preporučujemo u slučaju da želite probati više toga s menija, jer su topla predjela zapravo izdašnija jela koja mogu i samostalno funkcionirati. Odlučili smo se za hobotnicu (95 kn) koju u kuhinji prvo kuhaju, a potom bace na gril. Među glavnim jelima svakako se ističe ulov dana koji nosi cijenu od 130 kn, a riba koju su u obliku fileta s korjenastim povrćem pripremali na dan našeg posjeta bio je romb. Uz klasični odrezak od tune (145 kn) možete se počastiti i telećim obrazinama koje su 16 sati provele u sous videu i poslužuju ih s madeira umakom (145 kn), janjećim rebricama (140 kn) ili primjerice junećim fileom u tamnom umaku od prošeka (175 kn). Nama je pažnju privukla grdobina koja dolazi na dimljenim dagnjama (160 kn).

U skladu s odabranim jelima, konobarica nam je predložila dva vina koja bi se dobro slagala, a na nama je bilo da odaberemo što nam je po guštu. Vina su, svakako, bila hrvatska i na čaše, a prošlogodišnji pošip Intrada od Krajančića dobro je sjeo na vrući dan.

Na stol vam, osim pića, prvo stižu i bračko i istarsko maslinovo ulje, kruh te čak četiri vrste soli - dimljeni cvijet soli hrvatske proizvodnje, australska ružičasta sol, perzijska krupna i crna sol s aktivnim ugljenom pa možete malo prigristi ako ste jako gladni i želite malo razigrati nepce.

Na sama jela nismo dugo čekali, a pritom su bila atraktivno prezentirana. Tri kraka hobotnice idealne čvrstoće mesa poslužili su na pestu, okružene ukiseljenim koromačem i posipane dehidriranom maslinom koja jelu daje blagu i ugodnu slanoću što ostaje u ustima i nakon što dovršite predjelo.

Grdobina je bila kompaktna, blago slatkasta, odlično začinjena i malo popržena s komadićima krupne soli, što joj na mjestima daje hrskavost. Komadi su posipani sušenom maslinom, što je očito lajtmotiv u Štoriji, ali u oba se jela idealno uklopila. Šalša od rajčice je bila kremasta i slatka, a u njoj su se nalazile sitne kozice i dimljene dagnje zbog koji je jelo dignuto na višu razinu. Pritom ih je bilo dovoljno da se rasporede uz svaki zalogaj ribe. Kombinacija aroma natjerat će vas da uzmete komad kruha i kad ribe nestane umočite kako biste pokupili i zadnju kap bogatog umaka, što je izvrsna vijest jer to znači da vam jelo nije dosadilo!



Želite li izbjeći biranje, u Štoriji možete naručiti i degustacijske menije od šest (490 kn) ili osam sljedova (660 kn) pa se prepustite kuharima i vjerujemo da nećete požaliti.

Ako niste raspoloženi za desert u obliku kolača (ponuda uključuje četiri opcije, i to pitu od dalmatinskih limuna, dekonstruiranu pitu od jabuka, kombinaciju karamele i orašida te čokolade i bobičastog voća u rasponu cijena od 40 do 49 kn), preporučujemo da se zasladite desertnim vinom, pri čemu možete birati između dalmatinskog i primorskog prošeka, istarskog muškata momjanskog, kutjevačke izborne berbe bobica ili francuskog Mas Amiela, desertnog vina od sorte grenache koja se sjajno slaže s čokoladom. Slatki završetak potražili smo u prošeku Hvar Hillsa koji će vas natjerati da potražite prvi hlad i zalegnete se odmoriti, siti i zadovoljni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:19