KUHINJSKI LABOS

ISKORISTI SVE! Korak po korak upute kako tranširati pile!

 Marko Miščević
Pantelija Pekić iz Gastronomada pokazuje detaljne upute kako brzo i jednostavno izrezati upotrebljive, lijepe i prepoznatljive dijelove za juhu, pohanje, paprikaš, grilanje...

Kad gledaš kako to drugi rade, čini se lako, kad si to već radio stotinu puta, ne razmišljaš o tome da je to početniku nemoguća misija, a uvjeriš se da je to tako kad ugledaš izmrcvarene komade piceka za koje ne možeš pogoditi je li to batak, zabatak ili možda komadić bijelog mesa, odnosno filea? Upravo zbog onih koji će se prvi put upustiti ukoštac s cijelim piletom u želji da izrežu upotrebljive i prepoznatljive komade (a kako je tek bilo kad je najprije trebalo počupati perje, pofuriti piceka, izvaditi utrobu...) zamolili smo Panteliju Pekića iz Gastronomada da nam pokaže kako se, kako kažu znalci, tranšira pile. - Najprije naoštrite oštrice, odnosno za tranširanje piceka treba vam dobar, oštar nož - rekao nam je Pantelija i stavio piceka na suhu, veliku dasku.

"Sve je stvar anatomije, odnosno treba nožem pogoditi pa zarezati po zglobovima. Stoga, ako ne znate točno gdje su, malo ga prepipajte. Treba pronaći zglob između zabatka i trupa, između batka i zabatka, između krila i trupa, a potom... rezati uz prsnu kost da bi se izvadio file, odnosno kako ga nazivamo - bijelo meso. Polako, ali sigurno!" savjetuje Pekić.

1. Uhvatite batak i zabatak i udaljite ga od tijela, tako da uočite zglob, pa uz trup lagano razrežite i odvojite ih.

Marko Miščević

2. Uhvatite krilo, udaljite ga od tijela i zarežite preko zgloba. Ako želite, razrežite zglobove krila te batka i zabatka.

Marko Miščević

3. Za tranširanje prsa morate zarezati najprije s lijeve strane prsne kosti, uz rebra sve do dna, pa također s desne strane.

Marko Miščević

4. Batak je najbolje otkoštavati s unutarnje strane: napipajte kost pa zarežite s desne i lijeve strane...

Marko Miščević

5. ... potom zarežite ispod kosti u sredini da odvojite meso. Napipajte kosti zabatka pa ga otkoštite na isti način.

Marko Miščević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 22:39