BRZI SLATKIŠ

Iskoristila sam sastojke iz smočnice i napravila ovu hrskavu čokoladnu slasticu s kikirikijem

 Lidija Lončarić
Postoji bezbroj varijanti ove slatke grickalice, a nećete pogriješiti ako se poigrate onim što već imate u ostavi

Među svim linzerima, medenjacima, puslicama i slojevima kremastih kolača, mene ovog prosinca, na vlastito veliko čuđenje, osvojio kolač od tri sastojka - čokolade, ekspandirane riže i keksa. Nikada nisam ništa ni slično pripremala kod kuće, a onda sam na jednom postblagdanskom druženju dobila kutiju kolača, i upravo je ta, najjednostavnija moguća kombinacija, planula prva. Kada se kutija nevjerojatnom brzinom ispraznila, odlučila sam kako je vrijeme da se i sama okušam u pripremi pa, uz koji sastojak više, napravila ovu brzu poslasticu s kikiriki maslacem, čokoladom i karamelom. Neću reći da podsjećaju na omiljenu čokoladicu iz dućana, ali vrlo su blizu.

Ekspandiranu rižu možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama zdravom hranom, a karamelu možete napraviti sami. Za zdraviju varijantu koristite kokosovo mlijeko, javorov sirup i kikiriki maslac, a za običnu će vam trebati šećer i slatko vrhnje. Osim toga, koristiti možete i gotovi dulce the leche ili ga napraviti sami od kondenziranog mlijeka. Sve što vam nakon toga preostaje jest pomiješati sastojke, utisnuti ih u kalup i čekati. A zna se, tko strpljivo čeka - najčešće jede najfinije!

Trebat će vam:

120 g kikiriki maslaca

100 g tekućeg zaslađivača po želji (javorovog ili datuljinog sirupa)

80 g ekspandirane riže

100 g čokolade

4 žlice karamele

Krupna sol ili cvijet soli

Kikiriki (po želji)

Priprema:

Pomiješajte kikiriki maslac i zaslađivač po želji. Zagrijte ih na pari ili u mikrovalnoj i dobro pomiješajte kako bi se sjedinili. Dodajte ekspandiranu rižu i dobro pomiješajte, želite da se tekući dio u potpunosti poveže s rižom. Sve zajedno utisnite u kalup obložen papirom za pečenje. Dobro utisnite kako između riže ne bi ostao zrak. Premažite karamelom i dodatno pospite kikirikijem. Prelijte čokoladom. Pustite da se čokolada malo stisne pa pospite krupnom soli ili cvijetom soli. Pustite da se hladi i režite na željene komade. Kada slasticu narežete, možete je dodatno umočiti u čokoladu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:45