ZARAZNO DOBRI

Iskoristite otvorenu teglicu džema, napunite njime kikiriki kekse, obavezno ispecite duplu dozu

 Lidija Lončarić
Ako Amerikanci u ovoj kombinaciji mogu uživati u prvom jutarnjem sendviču, možemo i mi u prvom jutarnjem keksu!

Nakon prošlotjednog testiranja džemova, pekmeza i drugih namaza od šljive, moj sljedeći zadatak bio je smisliti kako isprazniti sve te otvorene teglice. Najprije sam razmišljala o sočnim rolicama ili babki, no kako u posljednje vrijeme mijesim previše dizanog tijesta, odlučila sam sredinu studenoga iskoristiti za lagani trening uoči blagdana i napravila smjesu za jedne od meni omiljenih keksića - one s kikiriki maslacem. Prvotna ideja bila je oblikovati standardni keks pa ga puniti džemom, no onda mi se odjednom boljom i puno jednostavnijom zamisli učinilo napraviti dva velika keksa, spojiti ih i između njih dodati debeli sloj džema pa sve zajedno još toplo rezati na jednake komade. Od tog su velikog keksa na kraju nastali slatki prhki zalogaji nalik štrudlicama iz dućana, samo, naravno, puno boljeg okusa. Također, ova varijanta keksa od kikirikija posebno se svidjela ekipi koja voli i omiljeni američki sendvič - peanut butter and jelly. A kad smo već ovdje, otkrit ću vam i da su ovi keksi više nego odličan doručak uz čašu mlijeka. Na kraju krajeva, to su maslac od kikirikija i džem. Ako Amerikanci mogu u sendviču, zašto ne biste mogli i vi u keksu?

image
Lidija Lončarić


Prhki keksi punjeni džemom od šljiva

200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
115 g maslaca
75 g smeđeg šećera
75 g običnog bijelog šećera
1 jaje
225 g maslaca od kikirikija s komadićima
1 teglica džema
prstohvat soli

image
Lidija Lončarić


Najprije u većoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo. U drugoj pomiješajte maslac sobne temperature i obje vrste šećera. Miksajte, a kad se sjedine, dodajte jaje. Miksajte još malo, a zatim dodajte i kikiriki maslac. Dodajte i ekstrakt vanilije i prstohvat soli pa sve dobro miksajte. Na kraju dodajte suhe sastojke i pomiješajte kako bi se svi sastojci povezali. Smjesu stavite u hladnjak na 30 minuta, a zatim je podijelite na dva jednaka dijela. Jedan dio rasporedite po papiru za pečenje, dodajte džem i preklopite drugim dijelom tijesta, dobro zatvorite sa svih strana. Pecite na 200 stupnjeva oko 20 do 25 minuta ili dok keks ne poprimi boju na rubovima. Izvadite iz pećnice i pustite da se kratko ohladi, a dok je još toplo, režite na manje komade. Pustite da se ohladi i poslužite uz čašu mlijeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:42