KVALITETA VISOKE RAZINE

(ISPOD RADARA U HRVATSKOM VINARSTVU) VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA: Tri pjenušca za koje nikada niste čuli, a trebali biste!

 Matija Djanjesic / CROPIX
Ako nešto trenutno prolazi ispod radara u hrvatskom vinarstvu, to je svakako kvalitativni i kvantitativni preporod pjenušaca. Pjenušci su dugo bili sporedna stvar u domaćoj vinskoj produkciji. Prisutni su doduše oduvijek, ali jako dugo samo kao jeftina gazirana vina pod nazivom Bakarska vodica i slično

Potom je od devedesetih na ovamo to prilično napredovalo i razvilo se u dvije kategorije, masovnu produkciju jeftinijih pjenušaca različite kvalitete i različitih metoda proizvodnje te mikroscenu butiknih vinarija posvećenih najcjenjenijoj, klasičnoj metodi. Vodeći protagonisti potonje su sada već proslavljena imena poput Misala i Tomca, kao i desetak drugih vinara koji su slijedili njihova iskustva, dok su se u onoj prvoj, masovnijoj kategoriji ponajviše izdvajali pjenušci Poy, plešivičke vinarije Mladina.

Vrh pored Buzeta, 041119.
Pjenusava vina Butilja, koja proizvode braca Grbac. 
Na fotografiji: proizvodi brace Grbac.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX

Međutim, udio pjenušaca u ukupnoj vinskoj proizvodnji Hrvatske je i dalje bio zanemariv. Promijenila se jedino percepcija kupaca, koji su shvatili da i iz domaće proizvodnje također mogu dobiti dobru kvalitetu. Zahvaljujući toj percepciji i posljedičnom buđenju interesa za domaće pjenušce, a potom i širokom angažmanu nekolicine stranih i domaćih putujućih vinskih savjetnika kao što je Pierre-Yves Bournerias iz regije Champagne u Francuskoj, scena domaćih pjenušaca je u posljednjih četiri-pet godina počela doživljavati rapidni uzlet.

romantic couple opening a wine bottle in an outdoor party
Getty Images/iStockphoto

S klasičnom metodom se počela igrati svaka druga vinarija, kod mnogih je to onda postao i tržišni proizvod, a kod ostalih eksperiment koji se popio u obitelji i s prijateljima. Samo sam se na temelju vlastitih kušanja u proteklih nekoliko godina upoznao s pedesetak sasvim novih domaćih proizvođača pjenušaca klasičnom metodom. Pjenušci dobiveni charmat metodom su također doživjeli ozbiljan rast, a danas brojimo tridesetak njihovih različitih etiketa. Rade ih ponajviše u Istri, zbog blizine Italije kamo se voze cisterne malvazije na šarmatizaciju i vraćaju u vinarije kao gotovi buteljirani pjenušci, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Vjerojatno je najveći iskorak s pjenušcima charmat metode napravilo Feravino sa svojima Francescom i Graseccom, koji su, osim kvalitete, pogodili i idealni cjenovni raspon.

A bottle of sparkling wine in a bucket under the linen towel.
Getty Images/iStockphoto

Puno je još posla pred domaćim pjenušcima u godinama koje dolaze, osobito u standardizaciji kvalitete i stila bazičnih vina, takozvanih non-vintage pjenušaca, a zatim i u dizajnu boca koji kod ovog tipa vina za posebne prilike ima važniju ulogu nego inače. Međutim, trend je izvrstan i danas se dvadesetak vinarija može pohvaliti kvalitetom pjenušaca visoke internacionalne razine, a još je dvadesetak onih kod kojih se parcijalno mogu pronaći neki biseri.

A female hand holding two glasses of champagne, ready to drink and toast
Getty Images/iStockphoto

Danas sve hrvatske regije proizvode pjenušce, od najtoplijih dijelova Dalmacije poput Korčule ili Pelješca, preko umjerenih Slavonije i Istre do prohladnih brežuljaka Bregovite Hrvatske. Najveći broj visokokvalitetnih pjenušaca koncentrirao se na području Bregovite Hrvatske, na Plešivici, u Prigorju, Zagorju, Međimurju i Moslavini i svake godine broj im raste.

ŠTAMPAR, URBAN WHITE EXTRA BRUT N/V (NON-VINTAGE) 90/100, 110 kn (u vinariji)

Poslužit će kao idealno osvježenje u toplim danima koji dolaze, ali i kao sjajan aperitiv u svakoj prilici. Živahan je i elegantan, ugodno naglašene kiselosti, s puno aroma koštunjičavog voća i citrusa, osvježavajućeg karaktera u ustima, sasvim suh, ali i s nekom privlačnom citrusno voćnom slasti na finišu. Elegantno osvježenje s puno svježe voćnosti. Osim kao aperitiv, servirajte ga i uz koktel sendviče, morske plodove na salatu i slično. Alk. 12%.

LOVRINI VINOGRADI, LAURENTZEN BRUT NATURE 2018. 89+/100, 100 kn

Iz Lovrećana u okolici Varaždina, mikroregiji s velikim potencijalom o kojoj se šire zaista malo zna. Pjenušac je od sorte chardonnay, svjetlije žućkaste boje, sitnog i konzistentnog perlanja, visoke kvalitete. Lijepog i diskretnog mirisa na koštunjičavo voće i citruse. Iznimne svježine u ustima, ugodno naglašene kiselosti, čistog, vibrantnog i dugačkog okusa s oštrim finišem tipičnim za brut nature pjenušce. Vino je aperitivnog karaktera i sjajno otvara apetit, ali još bolje funkcionira uz hranu mineralnijeg tipa poput kavijara i kamenica. Još je mlado i čuvanjem bi moglo dosegnuti dodatnu razinu finese.

ŠIMANOVIĆ, KOSTEL BRUT NATURE NV (NON-VINTAGE) 90/100, 125 kn

Još jedan dobar plešivički pjenušavi brend u nastajanju. Iz mikroregije Krašić. Blend sorti chardonnay 70% i kraljevina 30%. U ustima lagan i lepršav na prvi dojam, osvježavajućeg karaktera, postojanog i sitnog perlanja. Diskretnog i finog mirisa, nježna voćnost jabuka i tračak cvjetnih nota bile bi vodeće arome, a iza njih dolaze decentne kvaščane note. U ustima je sasvim suh i živahan, ali istovremeno i zaobljen, nježan i prozračan. Lijepog čistog finiša, s kremastošću i tonovima maslaca na retrookusu. Vino za idealni uvod u fine dining. Može kao klasični aperitiv ili uz hladna predjela poput carpaccia od morskih plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 20:25