NOVO U ZAGREBU

Isprobali smo nove pite u gradu! Burek je dobar, ali sirnica je favorit, evo detalja

Tamam burek na Tuškanovoj novo je mjesto o kojem se priča među ljubiteljima bureka i pita, bili smo tamo i isprobali smo sve što nude


Prilično je hrabro otvoriti piteriju tik do tržnice Kvatrić, mjesta gdje postoje čak dvije, a od kojih je jedna sada već legendarni Vrući burek, pomislili smo kada smo ovih dana naišli na vijest o Tamam burecima. Smješteni u malom lokalu u zagrebačkoj Tuškanovoj ulici, na broju 22, točno preko puta dječjeg igrališta u sklopu parka Bartola Kašića, ovo mjesto nakon samo tri tjedna postalo je prilično veliki hit među ljubiteljima pita i bureka. Pa, iako nam nema dražeg zvuka od onog koji proizvodi mala električna pila dok reže vrući burek na placu, znatiželjni kakvi jesmo kada je u pitanju dobra hrana, ovih smo se dana ipak zaputili do Tuškanove kako bi Tamam burek isprobali i sami.

image
Privatna Arhiva/

Po mali motani burek, jedini kakav ovdje nude, stigli smo oko 13 sati usred radnog tjedna, što je već pred kraj radnog vremena Tamam bureka. Naime, od ponedjeljka do petka rade od 7 do 15 sati, subotom od 7 do 14 sati, a nedjeljom su zatvoreni. Sam prostor prilično je skromno uređen i odmah po dolasku vjerojatno ćete najprije zamijetiti burek majstora kako u pozadini razvlači tijesto ili mota kiflice, koje ovdje također imaju u ponudi.

Za jednako skromno uređenim pultom dočekat će vas simpatično osoblje, koje nam je bez ikakvih problema spremno odgovaralo na svako postavljeno pitanje, a u maloj vitrini pažnju će vam privući nekoliko uredno posloženih u puž smotanih pita. Nude, redom, burek s junetinom po cijeni od 3 eura, te sirnicu, zeljanicu i krumpirušu po cijeni od 2,80 eura.

image
Privatna Arhiva/

Kako su nam objasnili, trenutno ne nude dostavu već burek možete naručiti telefonski i u dogovoreno ga vrijeme pokupiti u lokalu, a važno je dodati i kako za sada ne nude niti plaćanje karticom. Također, u bureku i pitama ne možete uživati unutar lokala već ih samo možete ponijeti za van.

Naručili smo od svake vrste pite po jedan primjerak, a uzeli smo i jednu kiflicu, cijena koje iznosi 0,35 eura, pa se zaputili u park preko puta kako bismo kupljeno i degustirali.

Najprije smo isprobali burek s junetinom i lukom i na prvi zalogaj zaključili kako je taman mastan, ali ne i pretežak, slankast i pošteno punjen. Posebno nam se svidjelo tijesto koje je lijepo razlistano, iznutra meko i nimalo žilavo, a izvana prhko i hrskavo. Luk se ne osjeti previše pa ovaj burek možete pojesti čak i prije sastanka ili spoja. Mala je vjerojatnost da će se osjetiti u vašem zadahu.

image
Privatna Arhiva/

Iako na prvi pogled nije izgledala primamljivo kao ostali primjerci, kod zeljanice nam se svidjelo što se nije štedjelo na količini špinata te ga nije pokrio sir, kao što to često zna biti slučaj. Također, dno kod svake pite bile je toliko hrskavo da smo cijelo vrijeme, čak i kada smo već bili pošteno siti, razmišljali o samo još jednom zalogaju.

Najslabija i najnježnija bila je krumpiruša. Iako je pita bila dobro punjena sitnim kockicama krumpira, a odmah na početku smo uočili i točkice papra, koje su u nama izazvale jednaki val oduševljenja kao kada u slastičarnicama naiđemo na kremu s točkicama prave vanilije, okusom je bila nešto blaža. Papar i sol slabo su se osjetili pa smo krumpirušu proglasili samo korektnom, ali ne i vrlo dobrom ili odličnom kao što je to slučaj bio kod ostalih kušanih pita.

image
Kristina Juričić

Za kraj smo ostavili sir, inače omiljenu pitu svih prisutnih. "Baš uživam u ovoj piti, uopće nije premasno, meka je i hrskava u isto vrijeme. Ovo mi je baš jako fino, kupila bih opet", bio je jedan od komentara. Taman slana, lijepo hrskava i slasna, sirnica je i ovog puta bila apsolutni favorit kušanja. Također, važno je spomenuti, čak i dva sata prije zatvaranja lokala, sve pite koje smo kupili bile su tople ili vruće, bez ikakve naznake da su naknadno podgrijavane.

Nakon pita, isprobali smo i mliječnu kiflicu koja je bila blago hrskava izvana, a meka i lagana iznutra i podsjetila nas je na peciva kakva i sami često radimo kod kuće. Složili smo se kako bismo kifle iz Tamam bureka bez ikakvog problema ponudili gostima i pokušali ih podvaliti pod domaće.

image
Privatna Arhiva/

Na kraju, zaključili smo kako Tamam pite nisu preteške i na usnama ne ostavljaju mastan sloj kao da ste tek nanijeli balzam, već tek blago zamaste prste, a to nije ništa što se ne može riješiti papirnatim ubrusom koji vam ovdje ponude uz pitu. Nakon niti jedne pite nismo imali težak osjećaj u želucu, a ovo testiranje nije previše pogodilo niti naš novčanik. Sve četiri pite platili smo 11,40 eura, a njima bismo, vjerujemo, vrlo lako nahranili četiri gladne osobe, posebice ako se kombinaciji doda i čašica jogurta. Sve, osim krumpiruše, bile su dobro začinjene i slasne, a posebno nam se svidjelo hrskavo dno koje je uživanju u pitama dalo jednu novu dimenziju.

image
Kristina Juričić

Iako se na prvi pogled uopće nije činilo tako, općenito bismo tijestu, zbog meke unutrašnjosti i hrskave korice, dali ocjenu 5+. Složili bismo se i s ranije spomenutim komentarom jedne članice žirija i potvrdili kako ćemo se ovdje zasigurno vratiti i Tamam burek rado preporučiti drugima. Čak i onima koji bez pardona od svega ponuđenog najradije biraju pitu s jabukom ili neku drugu slatku varijantu jer, kako su nam rekli, uskoro u ponudu uvode i njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 10:36