Pierre

Isprobali smo slastice u maloj, ali ozbiljnoj slastičarnici na zagrebačkoj Remizi

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Posjetili smo novootvorenu slastičarnicu Pierre, zavirili u ponudu i razgovarali s ponosnom vlasnicom Ivom Steinbauer

Intenzivni okusi i izražene teksture upakirani u pomno osmišljen dizajn njezinih slastica, rekla nam je odmah na početku razgovora Iva Steinbauer, vlasnica novootvorene slastičarnice Pierre, rezultat su dugogodišnjeg istraživanja, promišljanja i stjecanja iskustva.

Nakon što je dobar dio života provela radeći u velikim tvrtkama, o vlastitoj slatkoj priči počela je razmišljati kada je prije nekoliko godina ljetovala u Orebiću. Naime, u jednoj je tamošnjoj slastičarnici isprobala sladoled koji je promijenio baš sve, odlučila se za prekvalifikaciju, završila školu slastičarstva u talijanskoj Bologni pa prošla kroz nekoliko radionica i tečajeva u Hrvatskoj. Krajem prošle godine, u studenome kada je 2020. još uvijek izgledala mnogo optimističnije, krenula je s proizvodnjom i dostavom svojih slastica te kruha od kiselog tijesta, a idući logičan korak bila je slastičarnica.

"Ideja o otvaranju slastičarnice kuhala se dvije godine, onda smo upali u vatru koronavirusa, ali uz pomoć Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije došli smo do trenutka kada je sve bilo spremno za otvorenje pa sam se jednostavno prepustila. Shvaćam koliko je teško u ovo doba opstati pa zato zasad sve radim sama, uz veliku pomoć pastry chefice Daniele Popić, ali optimistična sam i imam velike planove", rekla nam je Iva.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Odluka da slastičarnicu smjesti upravo na zagrebačkoj Ljubljanici za Ivu je bila najlogičnija moguća. U pitanju je njezin kvart te je svojim susjedima i prijateljima htjela ponuditi mjesto gdje će moći uživati u dobroj slastici i toplom napitku, opustiti se i na tren stati s užurbanim životima.

"Nikada me nije privlačilo imati lokal u centru. Više volim kvartovske obiteljske priče i ako ću se jednoga dana širiti, u tom ću smjeru nastaviti ovu svoju. Mislim da kad prođeš određene godine, voliš imati ozbiljnije mjesto na koje možeš opušten doći i uživati u dobrom kolaču i kavi. Takve sam lokale viđala po Beču i Parizu, a kod nas ipak nešto manje pa sam odlučila otvoriti svoj."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Iva dodaje kako i sama voli spajati tradicionalno i moderno te je isti stil iskoristila i u uređenju lokala. Riječ je o mjestu s mjerom, ugodnom za razgovor uz šalicu svježe mljevene Lively Roasters kave ili čaja, pri čijem su joj uređenju, osim supruga Krešimira, pomogli iz dizajnerskog studija Sapun. No, ono zbog čega smo se zaputili na Ljubljanicu i što nas je najviše zanimalo njezine su već na prvi pogled itekako primamljive slastice.

Prije samog kušanja Iva je napomenula kako smatra da su pomno odabrani i kvalitetni sastojci koje koristi njezina najveća prednost, ali i opravdani razlog ipak nešto viših cijena od onih u klasičnim kvartovskim slastičarnicama. Naime, ono što slastičarnicu Pierre izdvaja jest činjenica da za pripremu slastica koriste isključivo belgijsku čokoladu, netretirane citruse te domaće i organsko brašno iz mlina, iako, dodaje Iva, njih rijetko koriste jer tijesta i biskvite rade pretežno od brašna od pistacija, badema i drugih orašastih plodova. A njih, napominje, baš kao i voće koje koristi, dobavlja od provjerenih OPG-ova.

"Iza svake slastice stoje pomno odabrani sastojci, skupa oprema i, na kraju krajeva, rad koji se ponekad otegne i na nekoliko dana tako da smatram kako odvojiti nešto više od 20 kuna za slasticu našim gostima ne bi trebalo predstavljati problem."

Već pri prvom zalogaju sjajnog yuzu kolača s pistacijom i yuzuom, neobičnom kiselkastom japanskom voćkom, bilo nam je jasno kako je u pitanju sasvim nova razina slastica. Eksplozija okusa, otkrivanje drugačijih tekstura svakim novim zalogajem i puni, intenzivni okusi jasna su potvrda njezinih riječi. Yuzu smo odmah uvrstili u favorite, a zatim mu dodali i nježnu Tonku, kolač od mliječne čokolade, hrskave podloge od badema i aromatične tonka sjemenke.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

U ponudi slastičarnice Pierre pronaći ćete još i kolače nešto bazičnijih, ali i dalje moćnih okusa, kao što su M&M s kremom od vanilije i punjenjem od malina ili pita od limuna koja je sa svojih šest komponenti sve samo ne obična. Osim pojedinačnih kolača, tu su i cheesecake, ledeni vjetar, Ferrero torta i klasična pita od čokolade, koje možete kupiti na kriške.

"Domaći kolači koje pripremamo tu su za klasičare koji se vole vraćati poznatim okusima, dok su oni pomaknutiji, inspirirani francuskim slastičarstvom ovdje za moj gušt. Volim se igrati, a čini mi se da se i gostima to sviđa."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Uskoro uvode i pekarske proizvode kao što su kruh, kroasani, brioche peciva, focaccia i japanski meki pamuk kruh i svi će biti pripremljeni tehnikom sourdough koja pak, objasnila nam je Iva, iziskuje puno truda, rada i volje, manjih koraka i oduzima dosta vremena te se, uz pripremu slastica i još uvijek dostupnu dostavu, tome zasad jednostavno ne stiže posvetiti. No, dodaje, organizacija je pola posla i kada je to na mjestu, sve ide puno brže pa će tako, kada pronađe adekvatnu pomoć, u ponudu uvesti i te toliko očekivane krušne proizvode. Kada se stvar malo zakotrlja, dodaje Iva, u ponudu bi voljela uvesti i pravi talijanski sladoled koji će se posebnom tehnikom pripremati ispred gostiju, a tek onda je u planu opustiti se i uživati i onome što je svih ovih godina gradila.

"Nakon što u ponudu uvedemo peciva, kruh i sladoled, mislim da ću malo stati i uživati u onome što sam stvorila. Uzela sam velik zalogaj, ali i dalje imam smiješak i mislim da ovo naše malo mjesto stvarno ima potencijala", rekla nam je Iva na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. ožujak 2024 03:10