VELIKI TEST JUTARNJEG

Isprobali smo više od 20 obiteljskih pakiranja sladoleda iz hrvatskih dućana, ovo su najbolji

Otvorili smo i isprobali 21 obiteljsko pakiranje klasičnih sladolednih okusa. I istaknuli favorite

Ovih dana sladoled ide kao halva, ako je halva - u što ozbiljno sumnjamo - uopće ikada išla kao što za ljetnih vrućina idu sladoledi. Ponuda u supermarketima je golema, već površan pogled na zamrzivače u trgovinama bio je dovoljan da shvatimo kako nema tog žirija koji bi u jednom kušačkom sessionu uspio isprobati sve, pritom ostati hladne glave i zadržati kritički odnos prema sladolednim okusima, aromama i teksturama.

image
Marko Miscevic/Cropix
image
Marko Miscevic/Cropix

Izbor je doista velik - od domaćih i stranih klasika do manje poznatih brendova i robnih marki pojedinih trgovačkih lanaca. Budući da se količinski najviše sladoleda proda u kutijama i većim posudama, odlučili smo se za vrlo popularna obiteljska pakiranja - od 460 pa sve do 2000 ml.

image
Marko Miscevic/Cropix

No, i njih je jako puno, pa smo se usredotočili na klasične okuse - vaniliju i čokoladu. U obzir su, naravno, došli samo proizvodi koji se deklariraju kao sladoledi, dakle nikakvi drugi ledeni deserti. Pakiranja su većinom bila "monosortna", ali bilo je i nešto kombinacija tih dvaju okusa te iznimno i nekoliko sladoleda gdje se čokoladi i vaniliji pridružio i treći okus. U konkurenciji su se među 21 sladoledom našli čak i dijetalni, pa i veganski.

image
Marko Miscevic/Cropix

Žiri je, unatoč početnom entuzijazmu, odmah zauzeo vrlo kritičan stav, a zaključci koje je naposljetku iznio možda će pomoći sladokuscima da se snađu u moru proizvoda.

Jedan od njih tiče se trenda: čini se da sve više sladoleda teksturom podsjećaju na šlag, parfe ili mousse - takav je, očito, ukus publike, ali je žiri u pojedinim slučajevima to doživio prije kao manu nego kao vrlinu.

No, kao što često biva, temeljni je zaključak da su jeftini sladoledi takvi s razlogom - okusi su im blijedi, lako zaboravljivi i ne nude puno iznenađenja. Iznimka su sladoledi Gelatelli Premium Chocolate i Bourbon Vanilla, koji su omjerom cijene i kvalitete zaslužili oznaku Best buy.

Kušačima je prvo servirana vanilija, zatim kombinacije i na kraju sama čokolada, ali nisu znali koji im se sladoled servira u zdjelici.

Niti jedna vanilija nije bila besprijekorna - dobri primjerci kojima bismo svi bili zadovoljni teško su se izdvajali, ali ipak veseli činjenica da se kao ponajbolji istaknuo sladoled domaćeg proizvođača Torterie Macaron Bourbon vanilija. Među sladoledima od čokolade konkurencija je bila žešća, oni su se općenito činili kvalitetnijima, a ukupni je pobjednik izglasan u tijesnom finalu. Ne biste pogodili...

GELATELLI PREMIUM DARK CHOCOLATE
1000 ml, 22,99 kn, Lidl

Ne izgleda kao da je od tamne čokolade, ali ima intenzivan okus. Teksturom podsjeća na čokoladni mousse. Jako je nabrijan. To nije sladoled za osvježenje, nego baš čokoladni desert

image
Marko Miscevic/Cropix

HIGHLIFE ČOKOLADA
460 ml, 31,99 kn, Konzum

Tekstura nije loša, a lagan je. Za ljude koji paze na liniju, dobar dijetalni odabir. Pravi ljetni sladoled od čokolade.

image
Marko Miscevic/Cropix

S-BUDGET SLADOLED S OKUSOM ČOKOLADE I VANILIJE
1000 ml, 9,99 kn, Spar

I samo ime govori: nije s vanilijom i čokoladom, nego "s okusom...". Presladak, prevodenast. Tom sladoledu uistinu fali - sladoleda

image
Marko Miscevic/Cropix

DELTA FANTASY VANILIJA - ČOKOLADA
2000 ml, 18,99 kn, Spar

Na prvi pogled izaziva nostalgiju. Kao smrznuti šlag ili parfe, ali vodenast. Bez karaktera, prelagan. Zaboravljiv.

image
Marko Miscevic/Cropix

BEN & JERRY CHOCOLATE FUDGE BROWNIE
465 ml, 39,99 kn, Kaulfand

Baš američki tip sladoleda. Odličan, iako je prilično sladak. Ima dvije različite teksture, kao brownie utopljen u sladoledu. Zapravo rubna kategorija jer je kao kolač sa sladoledom

image
Marko Miscevic/Cropix

BEST BUY: GELATELLI PREMIUM CHOCOLATE
1000 ml, 19,99 kn, Lidl

Ima čokoladne mrvice koje hrskaju, nisu ljepljive. Pjenasto kao mousse, ali je ugodna tekstura. Vrlo dobar sladoled

image
Marko Miscevic/Cropix

BALLINO CREAM FLAVOUR & CHOCOLATE FLAVOUR
1000 ml, 8,99 kn, Lidl

Okusi su izmiješani. Ima okus po šlagu, a takvu i teksturu.

image
Marko Miscevic/Cropix

MILKA VANILLA & CHOCOLATE HEART
480 ml, 29,99 kn, Kaufland

Prilično je sladak, ali nije premastan. Sadrži dodatnu kremu koja mu daje drugačiju teksturu. Za klince koji vole čokoladne mrvice, iako su preslatke i ljepljive. Bez njih bi bio jako dobar jer je gust i dobre teksture. Malo natrpan.

image
Marko Miscevic/Cropix

GELATISSIMO CHOCOLATE, VANILLA, STRAWBERRY
2000 ml, 19,99 kn, Konzum Tekstura šlaga, prisutnost jagode u kutiji definirala je okuse i druga dva dijela sladoleda, prešlo je i na vaniliju i na čokoladu. Nema okusa vanilije, a čokolada je ljepljiva u ustima.

image
Marko Miscevic/Cropix

SPAR ICE TIME VANILIJA - ČOKOLADA
1000 ml, 16,99 kn, Spar

Tekstura kao smrznuta pjena ili parfe, ima kristalića leda. Okus nije dojmljiv i ne ostaje u ustima.

image
Marko Miscevic/Cropix

ČOKO KLASIK: HÄAGEN-DAZS BELGIAN CHOCOLATE
460 ml, 44,99 kn, Kaufland

Ima dobru teksturu. Puno čokoladnih mrvica. Malo slađi, ali jako ukusan. Prava mliječna čokolada u okusu.

image
Marko Miscevic/Cropix

TWICE VANILIJA - ČOKOLADA
1000 ml, 12,99 kn, Konzum

Vizualno drugačiji, podijeljen na kockice. Vanilija je jako bijela (kao i Snjeguljica od Leda). Tekstura mu je dobra. Vanilija nema izražen okus. Čokoladni dio nije presladak, izražen okus kakaa. Kupili bismo samo čokoladni dio

image
Marko Miscevic/Cropix

ALPRO MADAGASCAN VANILLA
500 ml, 43,99 kn, Kaufland

Izgleda jako dobro na prvu, sitne mrvice koje sadrži sugeriraju naribanu mahunu vanilije, ali okus ipak ostavlja dojam umjetnog. I prilično je mastan, okusom podsjeća na margarin.

image
Marko Miscevic/Cropix

GELATELLI PREMIUM BOURBON VANILLA
1000 ml, 19,99 kn, Lidl

Kremast, prilično sladak i mastan, što nekima pomalo smeta, ali je po općem sudu vrlo dobar. Poput pjene od vanilije. Sigurno ima svoju vjernu publiku.

image
Marko Miscevic/Cropix

HÄAGEN-DAZS VANILLA
460 ml, 44,99 kn, Spar

Ima kristaliće leda i hrska dok se jede, kao da je bio predugo smrznut. Nema intenzivan okus ni baš neki karakter

image
Marko Miscevic/Cropix

BALLINO VANILLA
1000 ml, 8,99 kn, Lidl

Pjenast sladoled, poput šlaga. Umjetnog, praznog okusa. Ne bismo se za njega odlučili.

image
Marko Miscevic/Cropix

NAJBOLJI NA TESTU: NATUR PUR BIOSCHOKO-EIS
480 ml, 34,99 kn, Spar

Intenzivno čokoladan. Osjeća se punomasno mlijeko. Jako dobar, pun okus. Ovo je odličan, pravi sladoled. I, za razliku od mnogih, nije presladak.

image
Marko Miscevic/Cropix

GELATI D'ORO KAKAO PREMIUM
500 ml, 45 kn, Mrkvica

Jako tamne boje. Kad vidiš kako izgleda, očekuješ da će biti jako intenzivan. Zapravo je lagan, veganski je, nema ni jaja ni mlijeka, ali mu je okus čokolade i dalje vrlo izražen. Ipak, ostavlja blag metalni okus u ustima

image
Marko Miscevic/Cropix

DOMAĆI FAVORIT: TORTERIE MACARON VANILIJA BOURBON
500 ml, 39,99 kn, Kaufland

Intenzivne žute, ali lijepe boje. Ostavlja voćni okus u ustima poput manga, vanilija nije jako izražena. Malo slađi, kremast, jako dobar sladoled.

image
Marko Miscevic/Cropix

HIGHLIFE VANILIJA
460 ml, 31,99 kn, Konzum

Jako kremast, iako možda malo previše vuče na šlag. Osjeti se da nema puno šećera. Okus podsjeća na puding od vanilije i traje u ustima.

image
Marko Miscevic/Cropix

LEDO QUATTRO CLASSIC
900 ml, 26,99 kn, Konzum

Ima jako dobru teksturu, slađi, vrlo dobar. Posut je strugotinama čokolade i preliven tamnim čokoladnim preljevom. Možda čak i pretrpan dodacima, nacifran kao za svatove. Vanilija je neutralna.

image
Marko Miscevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 14:43